Το πώς βρέθηκα να σπουδάζω στα 33 μου χρόνια, είναι ιστορία για μία άλλη φορά. Όμως το πώς κατάφερα να φτάσω μέχρι το τέλος, αυτό θα το έχεις ήδη καταλάβει… χάρη στη μουσική! Τη μουσική που, σύμφωνα με την επιστήμη, βοηθάει στη συγκέντρωση, αυξάνει την παραγωγικότητα, τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ανακουφίζει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση. Κι ενώ πολλά έχουν ακουστεί για τη δύναμη της κλασικής μουσικής, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τις στιγμές που δουλεύεις ή μελετάς.

Υπάρχει όμως ένα είδος μουσικής που ενώ μοιράζεται πολλά στοιχεία με την κλασική διατηρεί ένα πολύ σύγχρονο, μοναδικό προφίλ που επιτρέπει στον εγκέφαλο να λειτουργήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Κι υπάρχουν ήδη αρκετά ερευνητικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως η συγκεκριμένη αλλάζει τη νοητική κατάσταση του εγκεφάλου διευκολύνοντας σημαντικά τη βαθιά συγκέντρωση.

Η μουσική στην οποία αναφέρομαι δεν είναι άλλη από τη Lo-Fi (Low Fidelity) που έχει «κατακτήσει» το ίντερνετ με τα ήπια, ρυθμικά του beat. Κι ενώ είναι δύσκολο να στην περιγράψω, αν την ακούσεις έστω και μία φορά, θα εντυπωθεί στη μνήμη σου. Τα beats της είναι αρκετά έντονα ώστε να σε κρατήσουν σε εγρήγορση αλλά και αρκετά ήρεμα ώστε να μην σε αποσπούν από το έργο σου. Έτσι, είτε ο στόχος σου είναι να περάσεις την επόμενη πίστα στο αγαπημένο σου παιχνίδι, είτε να γράψεις ένα ακόμα κεφάλαιο της πτυχιακής σου, είτε, ακόμα, να ολοκληρώσεις μέσα στις επόμενες δύο ώρες δουλειά που αντιστοιχεί σε τέσσερις, η Lo-Fi είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος.

Την ανακάλυψα ένα από εκείνα τα κουρασμένα βράδια που, μετά από τη δουλειά, επέστρεφα σπίτι, παρακολουθούσα μια online διάλεξη και ριχνόμουν στο γράψιμο των εργασιών μου. Εγώ τη βρήκα αρχικά στις προτάσεις του Spotify για διάβασμα και συγκέντρωση αλλά πλέον έχει κατακτήσει και το YouTube όπου μπορείς να την απολαύσεις σε δεκάδες εκδοχές. Όταν αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που την κάνει τόσο μοναδική ανακάλυψα πως η Lo-Fi διεγείρει τον εγκέφαλο και, παράλληλα, δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα στις σκέψεις καθώς και τους εξωτερικούς θορύβους που μπορεί να σε αποσυντονίσουν. Επιπλέον, η Lo-Fi χαρακτηρίζεται από έλλειψη μουσικών κρεσέντο κι έντονων εναλλαγών στο beat ενώ, κατά βάση, δεν έχει και στίχους γεγονός που τονώνει σημαντικές γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επιπλέον, πάρα πολλά Lo-Fi κομμάτια έχουν συνυφάνει στη μελωδία τους ήχους της φύσης ή του περιβάλλοντος. Κι επειδή αυτοί οι ήχοι είναι γνώριμοι ηρεμούν το νευρικό σύστημα και βαθαίνουν τη συγκέντρωση, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) και αυξάνοντας εκείνα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης (ορμόνες της χαράς και της ηρεμίας).

μουσική για συγκέντρωση
Blocks / Unsplash

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι τα υπέροχα illustration που συνοδεύουν τις λίστες Lo-Fi μουσικής στις διάφορες πλατφόρμες. Κορίτσια που διαβάζουν με μια γάτα δίπλα τους, κορίτσια που ατενίζουν έξω από ένα τζάμι, τον βρεγμένο δρόμο, χαριτωμένα ζώα που περπατούν σε δρόμους του Τόκιο δίνουν τη δική τους πινελιά στην όλη εμπειρία της Lo-Fi.

Κι αν πια σε έχω πείσει και θέλεις αμέσως τώρα να δοκιμάσεις την εμπειρία της «μαγικής» Lo-Fi μουσικής, να οι δικές αγαπημένες μου λίστες με Lo-Fi μουσική από το YouTube.

Και κάπως έτσι, όχι μόνο άντεξα τρία χρόνια εξαιρετικά έντονης πνευματικής κούρασης, αλλά τα απόλαυσα κιόλας! Ε, δεν μου κάνει εντύπωση που η Lo-Fi μουσική αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα trend του ίντερνετ. Εσύ; Ποιες στιγμές σου θα εμπλουτίσεις με την υπέροχή αυτή μουσική;