Η μούχλα όπου κι αν εμφανίζεται, από τους τοίχους του σπιτιού μέχρι το φαγητό, δεν είναι ευχάριστος επισκέπτης. Μπορεί στα ρούχα να μην εμφανίζεται πολύ συχνά, αν όμως αφήσεις υγρά ρούχα στο καλάθι των άπλυτων ή στη γεμάτη υγρασία ντουλάπα σου η μούχλα είναι πολύ πιθανό να σε επισκεφτεί και να αναπτυχθεί εκεί. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό μόλις την εντοπίσεις να λάβεις άμεση δράση για να την απομακρύνεις.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις

Πριν ξεκινήσεις να απομακρύνεις τη μούχλα από τα ρούχα σου είναι ορισμένα πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξεις:

  • Έλεγξε την ετικέτα του ρούχου για να διαπιστώσεις αν μπορεί να πλυθεί στο χέρι ή στο πλυντήριο ή αν προορίζεται μόνο για στεγνό καθάρισμα.
  • Για ρούχα που καθαρίζονται μόνο με στεγνό καθάρισμα, βγάλε τα έξω και απομάκρυνε τους σπόρους της μούχλας με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Τοποθέτησε τα μουχλιασμένα ρούχα σε μια πλαστική σακούλα και πήγαινε τα σε επαγγελματικό καθαριστήριο το συντομότερο δυνατό. Η μούχλα μπορεί να βλάψει τις ίνες του ρούχου. Φρόντισε να ενημερώσεις το καθαριστήριο για το πρόβλημα όταν τα παραδώσεις.
  • Εάν η ανάπτυξη μούχλας είναι μεγάλη ή καθαρίζεις πολλά ρούχα, φόρεσε μια μάσκα N95 για να αποφύγεις την εισπνοή μούχλας, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ευαίσθητους ανθρώπους. Η προσθήκη προστασίας στα μάτια και τα χέρια είναι, επίσης, μια καλή ιδέα.

Πώς θα την αφαιρέσεις

Θα χρειαστούμε μια βούρτσα, μια μάσκα τύπου Ν95, μια πλαστική σακούλα, απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων βαρέως τύπου, χλωρίνη και απολυμαντικό καθαριστικό πλυντηρίου ρούχων.

Βγάλε τα ρούχα σε έναν εξωτερικό χώρο, στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Αυτό το κάνουμε ώστε η μούχλα να μην μεταφερθεί και απλωθεί σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. Τρίψε τους σπόρους της μούχλας με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Τρίψε και από την εσωτερική και από την εξωτερική πλευρά του υφάσματος. Στη συνέχεια βάλε μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού βαρέως τύπου που περιέχει ένζυμα στις μουχλιασμένες περιοχές. Τρίψε το απορρυπαντικό στο ύφασμα με τα δάχτυλα σου ή με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Άφησε το απορρυπαντικό να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να αρχίσει να διαλύει τους λεκέδες.

Το επόμενο βήμα είναι το πλύσιμο! Είτε το ρούχο πλένεται στο χέρι είτε στο πλυντήριο θέλουμε να χρησιμοποιήσεις την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Ιδανικά, θέλουμε η θερμοκρασία να είναι πάνω από 60°C, ώστε να σκοτώσει όλους τους σπόρους μούχλας με τη συνιστώμενη δόση απορρυπαντικού.

Για λευκά ρούχα και λευκά σεντόνια πρόσθεσε 1/3 έως 2/3 του φλιτζανιού λευκαντικό στο πλυντήριο για να απολυμάνεις το ύφασμα. Για τα χρωματιστά ρούχα, από την άλλη, ή τα συνθετικά υφάσματα, χρησιμοποίησε απολυμαντικό καθαριστικό πλυντηρίου για να σκοτώσεις τους σπόρους της μούχλας. Φυσικά, ακολούθησε τις οδηγίες της ετικέτας για την ποσότητα που θα βάλεις αλλά και τον χρόνο, καθώς το κάθε προϊόν έχει διαφορετικές οδηγίες χρήσης.

Πριν στεγνώσεις τα ρούχα σου, έλεγξε αν έχουν καθαρίσει πλήρως. Αν όχι επανέλαβε την διαδικασία μέχρι τα ρούχα σου να είναι καθαρά.

Δύο μικρά tips

  • Παρόλο που μπορεί να μην βλέπεις την ανάπτυξη της μούχλας σε ένα ρούχο, μπορείς να τη μυρίσεις αμέσως. Στην περίπτωση αυτή πλύνε άμεσα το ρούχο σου. Για να καταπολεμήσεις τυχόν οσμές μετά το πλύσιμο πρόσθεσε δύο φλιτζάνια ξύδι στον κάδο του πλυντηρίου (χωρίς απορρυπαντικό) και ξεκίνα ένα κύκλο πλύσης με ζεστό νερό. Στέγνωσε τα ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία αμέσως μετά το τέλος του κύκλου πλύσης.
  • Μην ξεχνάς να καθαρίζεις συχνά το πλυντήριο των ρούχων σου, κυρίως την πόρτα και το λάστιχο που τείνει να αναπτύσσεται η μούχλα εκεί, ώστε να αποφύγεις να έχεις βρώμικα ρούχα.