Το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας μοιράζεται ανάμεσα στη δουλειά και τον ύπνο μας. Πολύ συχνά η δουλειά μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο από τον ύπνο, όχι μόνο γιατί μας αναγκάζει να ξυπνήσουμε νωρίτερα από όσο θα θέλαμε, αλλά και γιατί μπορεί να μας δημιουργεί περισσότερο άγχος, το οποίο τελικά μας κρατάει άγρυπνους.

Ωστόσο το καλό περιβάλλον εργασίας μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο σου, αλλά και τη γενικότερη ψυχική σου υγεία, σύμφωνα και με μία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η έρευνα διήρκησε έξι χρόνια και ανέλυσε τη συμπεριφορά 115.000 συμμετεχόντων. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις ηγετικές ιδιότητες του κάθε συμμετέχοντος, την αντίληψη τους ως προς τη δικαιοσύνη στον χώρο εργασίας, αλλά και την υποστήριξη που λαμβάνουν και δίνουν στους συναδέλφους τους, τη δυνατότητα δηλαδή να συνεργάζονται αρμονικά προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ως προβλήματα στον ύπνο όρισαν τη δυσκολία να διατηρήσει κάποιος τον ύπνο του χωρίς ενοχλήσεις, την ποιότητα του ύπνου και την κούραση που αισθανόντουσαν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τι αποτέλεσμα είχε η έρευνα;

Μέσα σε δύο χρόνια το 53% των συμμετεχόντων δήλωσε αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας του. Όταν οι αλλαγές ήταν θετικές και προς το όφελος τους, είχε δηλαδή κάποια βελτίωση είτε στο κομμάτι της ηγεσίας είτε στη σχέση του με τους συναδέλφους τότε τα προβλήματα στον ύπνο μειώνονταν.

Ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, αν οι αλλαγές ήταν αρνητικές τότε ο ύπνος επηρεαζόταν αρνητικά, και οι συμμετέχοντες δεν ξεκουράζονταν αρκετά. Μεγαλύτερη επιρροή στον ύπνο είχαν οι αλλαγές στο κομμάτι της ηγεσίας, από ότι στο κομμάτι της συναδελφικότητας, και αυτό είναι λογικό, διότι οι ηγέτες έχουν περισσότερη δύναμη να μας επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Σύμφωνα με τον Tianwei Xu, έναν από τους ερευνητές, σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσουν τον βαθμό στον οποίο οι βελτιώσεις της ψυχολογίας μας στον χώρο εργασίας μας μπορούν να διευκολύνουν τη μείωση και την ανάρρωση των διαταραχών ύπνου και να αποτρέψουν την ανάπτυξη και επιδείνωση των υπαρχόντων διαταραχών.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την κατάσταση;

Επειδή δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε ούτε όσα μας συμβαίνουν στη δουλειά, αλλά ούτε και το άγχος που ενδεχομένως να μας προκαλέσουν, μπορούμε να κάνουμε μερικές άλλες κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα και να ξεκουραστούμε περισσότερο.

Κράτησε την δουλειά έξω από το υπνοδωμάτιο

Ο χώρος που κοιμάσαι πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση στον εγκέφαλο και το σώμα σου. Το υπνοδωμάτιο είναι για ύπνο και ξεκούραση και όχι για να δουλεύεις, να τρως και να βλέπεις τηλεόραση. Αν δυσκολεύεσαι να βάλεις αυτό το όριο στον εαυτό σου προσπάθησε να δοκιμάσεις την θεραπεία ελέγχου ερεθισμάτων, ώστε να χαλαρώνεις όσο βρίσκεσαι στον χώρο της κρεβατοκάμαρας και να αποβάλλεις ασυναίσθητα την έντασή σου.

Θέσε έναν χρόνο για να αγχωθείς

Ακούγεται περίεργο, αλλά αν έχεις θέσει στον εαυτό σου ένα χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, στο οποίο σου επιτρέπεις να αγχωθείς και να ανησυχήσεις για πράγματα τα οποία δεν μπορείς να αποφύγεις, τότε δεν θα τα σκέφτεσαι την ώρα που θα πας να ξεκουραστείς!

Μάθε τεχνικές αναπνοής για να μπορέσεις να κοιμηθείς γρήγορα

Οι βαθιές αναπνοές γίνονται πάντα και παντού, δεν χρειάζεσαι τίποτα παρά μόνο το σώμα σου, και θα σε βοηθήσουν άμεσα. Μπορείς να δοκιμάσεις και την τεχνική 4-7-8 (εισπνέεις από τη μύτη ενώ μετράς μέχρι το 4, κρατάς την αναπνοή σου ενώ μετράς μέχρι το 7, και εκπνέεις από το στόμα ενώ μετράς μέχρι το 8) η οποία θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς εύκολα, ακόμα και αν ξύπνησες μέσα στη νύχτα.