Όσο άσχημο κι αν ακούγεται, μάλλον, ήρθε η ώρα να παραδεχτείς πως η συχνή, κακή διάθεσή σου, μπορεί να απομακρύνει άτομα από κοντά σου. Και δεν εννοούμε για περιπτώσεις που αφορούν κάποια ψυχική διαταραχή, όπως η κατάθλιψη. Εννοούμε τις περιπτώσεις που είμαστε μουντρούχες, κακοδιάθετες και εκπέμπουμε, κάπως σταθερά, αρνητική ενέργεια χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Η άσχημη διάθεση δεν επηρεάζει μόνο τη δική μας ευημερία, αλλά και των ανθρώπων που μας συναναστρέφονται στενά.

Ευτυχώς, υπάρχουν σημάδια που φανερώνουν ότι η συμπεριφορά μας έχει βάλει έναν «τοίχο» ανάμεσα σε εμάς και σε φίλους, συγγενείς, ακόμα και συναδέλφους μας. Κάθε ένα από αυτά τα σημάδια μας προσφέρει πολύτιμη ανατροφοδότηση σχετικά με τη συμπεριφορά μας. 

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτά τα σημάδια δεν έχουν τιμωρητικό σκοπό, αλλά αποτελούν μάλλον έναν τρόπο να αντικρίσουμε την αλήθεια και να την αντιμετωπίσουμε, ενθαρρύνοντας μια θετική αλλαγή. Η κατανόηση αυτών των σημείων και των βαθύτερων λόγων που κρύβονται πίσω από αυτά είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση των ουσιαστικών σχέσεων στη ζωή μας.

Δεν μοιράζονται τις απόψεις τους μαζί σου

Ένα από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι η δύστροπη διάθεση σου μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους είναι η απροθυμία τους να σου ανοιχτούν. Αν οι φίλοι και οι αγαπημένοι σου δεν είναι πλέον πρόθυμοι να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις απόψεις τους, ίσως ήρθε η ώρα να προβληματιστείς για τη δική σου συμπεριφορά. 

Όταν αντιδράς συστηματικά αρνητικά ή επικριτικά στις ιδέες τους, μπορεί να γίνουν διστακτικοί στο να επικοινωνήσουν μαζί σου. Κανείς δεν θέλει να μοιράζεται τις ιδέες του γεμάτος ενθουσιασμό και να έχει μια εριστική ανταπόκριση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής αρνητικότητα μπορεί να κάνει τους γύρω σου να νιώθουν ότι δεν εισακούγονται και δεν εκτιμώνται. 

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αρχίσουν να αποφεύγουν να μοιράζονται μαζί σου τις ιδέες, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους. Οι υγιείς σχέσεις ευδοκιμούν στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Αν οι φίλοι σου διστάζουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί σου, είναι ένα σημάδι ότι η αρνητικότητα σου θέτει εμπόδια στις σχέσεις σου.

Έχουν άβολη στάση σώματος

Η ανθρώπινη επικοινωνία εκτείνεται πέρα από τις λέξεις. Περιλαμβάνει μη λεκτικές ενδείξεις που μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για το πώς αισθάνεται κάποιος. Ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι ότι η αρνητικότητα σου επηρεάζει τις σχέσεις σου είναι όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν άβολη γλώσσα του σώματος γύρω σου.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σταυρωμένα χέρια, αποφυγή οπτικής επαφής ή κυριολεκτική απομάκρυνση κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων. Όταν οι κοντινοί σου άνθρωποι αρχίζουν να επιδεικνύουν τέτοια άβολη γλώσσα του σώματος, είναι μια σαφής ένδειξη ότι η διάθεσή σου τους κάνει να νιώθουν άβολα.

Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να επιδιορθώσεις τη σχέση σου μαζί τους.

Μειώνουν τις συναντήσεις σας

Αν οι φίλοι και οι αγαπημένοι σου άνθρωποι μειώνουν σταδιακά το πόσο συχνά σε βλέπουν, ίσως αυτό να είναι μια «κλήση» αφύπνισης. Οι άνθρωποι συχνά απομακρύνονται από άτομα που προβάλλουν σταθερά αρνητικές συμπεριφορές. Και φυσικά άλλο ένα σημάδι είναι όταν δεν ανταποκρίνονται θετικά στις προσκλήσεις σου.

Σκέψου την εποχή που οι φίλοι σου ήταν πρόθυμοι να περνούν χρόνο μαζί και η κοινωνική σου ζωή ήταν πολύβουη. Αλλά τώρα, καθώς η αρνητικότητα σου επιμένει, διαπιστώνεις ότι το τηλέφωνο σου παραμένει σιωπηλό και οι κοινωνικές σου εκδηλώσεις γίνονται σπάνια γεγονότα. Είναι ένα σαφές σημάδι ότι η συμπεριφορά σου μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους.

Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με φίλους και οικογένεια είναι μια θεμελιώδης πτυχή της διατήρησης ουσιαστικών σχέσεων. Όταν οι αγαπημένοι σου απομακρύνονται, είναι καιρός να αντιμετωπίσεις τη βασική αιτία της διάθεσής σου.

Παραπονιούνται για εσένα

Μερικά σημάδια είναι ολοφάνερα. Αν οι φίλοι ή οι αγαπημένοι σου έχουν παραπονεθεί άμεσα για τη στάση ή τη συμπεριφορά σου, είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι ενέργειες σου δεν έχουν περάσει απαρατήρητες.

Το θετικό βέβαια είναι πως, όταν κάποιος ενδιαφέρεται αρκετά ώστε να εκφράσει τις ανησυχίες του, είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αυτοβελτίωση. Εκμεταλλεύσου τα σχόλια τους και προσπάθησε να διορθώσεις το «ρήγμα» που ενδεχομένως έχουν προκαλέσει οι διαθέσεις σου.

Δεν είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν πια

Μία από τις όμορφες πτυχές των στενών σχέσεων είναι η αμοιβαία υποστήριξη και βοήθεια που παρέχουν. Ωστόσο, αν οι φίλοι και η οικογένεια σου δεν είναι πλέον πρόθυμοι να σου προσφέρουν υποστήριξη, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η σχέση σας έχει φθαρεί από την αρνητικότητα σου.

Η υποστήριξη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε υγιούς σχέσης και όταν αυτή φθίνει, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αιτία – η επίμονη ιδιοτροπία σου, στην προκειμένη περίπτωση.

Δεν σου λένε τα νέα τους

Στις στενές φιλικές και οικογενειακές σχέσεις, οι άνθρωποι συχνά μοιράζονται τις αλλαγές της ζωής τους, μικρές ή μεγάλες. Ωστόσο, αν οι φίλοι και τα αγαπημένα σου πρόσωπα δεν σε εμπλέκουν πλέον στις ενημερώσεις που αφορούν στη ζωή τους, είναι ένα πιθανό σημάδι ότι η συμπεριφορά σου τους απομακρύνει. Σκέψου μια εποχή που οι φίλοι σου μοιράζονταν με ενθουσιασμό τα επιτεύγματα, τους στόχους τους και τα συναρπαστικά νέα τους μαζί σου. 

Αν βλέπεις αλλαγές σε αυτή την τριβή, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή φοβούνται τις αρνητικές σου αντιδράσεις ή αναμένουν την κριτική σου. Μπορεί να είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι διαθέσεις σου βλάπτουν την οικειότητα των σχέσεων σου. 

Εκμεταλλεύσου το ως ευκαιρία για να ξεκινήσεις την αλλαγή και να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση που είχατε κάποτε.