Ακούς για πρώτη φορά τη φράση “almond mom”. Σε τι πιστεύεις ότι μπορεί να αναφέρεται; Η λέξη mom σου υποδεικνύει ότι μάλλον πρόκειται για έναν τύπο μητέρας. Το αμύγδαλο όμως τι σχέση μπορεί να έχει με μία μητέρα ή -αν το πας παρακάτω- με τη γονεϊκότητα; Το δικό μου μυαλό πήγε σε έναν τρόπο ανατροφής που μπορεί να είναι σκληρός όπως ένα αμύγδαλο, αλλά τελικά αποδεικνύεται ωφέλιμος κι ευεργετικός για το παιδί. Ή αν έχει πιο κυριολεκτική έννοια, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να αναφέρεται σε γονείς που υπερθεματίζουν σε θέματα διατροφής δείχνοντας ενδεχομένως μια λατρεία προς τους… ξηρούς καρπούς. Φυσικά η απάντηση ουδεμία σχέση έχει με αυτές τις ερμηνείες.

Τι εστί λοιπόν “almond mom”;

Πρόκειται για έναν όρο που σχετίζεται με την εμμονή κάποιων μαμάδων/γονιών με το βάρος και την εικόνα του σώματος. Ουσιαστικά είναι ένα στυλ γονεϊκότητας που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και συνεχίζει να ακολουθείται -πολλές φορές με σημαία την υγιεινή διατροφή-, υποκρύπτοντας όμως βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις body shaming με κίνδυνο να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές στα παιδιά.

Ο όρος προέκυψε με αφορμή κάποια βίντεο που επανήλθαν στο προσκήνιο από το ριάλιτι σόου The Real Housewives of Beverly Hills. Η πρωταγωνίστρια Yolanda Hadid μιλάει με την έφηβη τότε κόρη της, σήμερα διεθνούς φήμης super model, Gigi και όταν η μικρή τής λέει ότι νιώθει πολύ αδύναμη καθώς έχει φάει μόνο μισό αμύγδαλο, η απάντηση της μητέρας είναι «φάε κανά δυο αμύγδαλα ακόμα και μάσα τα πολύ καλά». Για μια almond mom το σημαντικότερο όλων είναι να είσαι αδύνατη -κι ας είσαι αδύναμη- και δυο αμύγδαλα είναι υπεραρκετά για να σου κόψουν την πείνα. Το hashtag #almondmom έγινε viral στο άψε σβήσε συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 387 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Οι χρήστες ανέδειξαν με τα βίντεό τους τη σύνδεση της νοοτροπίας μιας almond mom με τη χοντροφοβία, το έντονο φλερτ τους με τον καθρέφτη και ενίοτε με τις διατροφικές διαταραχές. Δημιουργοί περιεχομένου όπως η Tyler Benderr άδραξαν την ευκαιρία για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στο θέμα του body shaming και των διατροφικών περιορισμών που επιβάλλει. Μέσα από το υλικό αυτό αναδείχτηκε με χιουμοριστικό τρόπο η βαρύτητα φράσεων των almond moms όπως «δεν πεινάς, απλώς βαριέσαι», «είσαι σίγουρος/η ότι θέλεις να το φας αυτό;», «για μια στιγμή στα χείλη, για πάντα στους γλουτούς», «από αύριο αρχίζουμε δίαιτα μαζί».

Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις δημοφιλέστερες συνήθειες των almond moms όπως παρουσιάζονται μέσα από τα σχετικά βίντεο του TikTok.

Σε πόσες από αυτές βλέπεις τον εαυτό σου;

• Το πρώτο που κάνεις όταν πεινάς είναι να πιείς νερό
Έτσι ξεγελάς την πείνα σου και ενθαρρύνεις και τα παιδιά σου να κάνουν το ίδιο.
• Περνάς ατέλειωτες ώρες τρέχοντας, σηκώνοντας βάρη, κάνοντας γιόγκα κτλ.
Εννοείται ότι δεν το κάνουν μόνο οι almond moms, αλλά εκείνες το παίρνουν πολύ σοβαρά και ισοσταθμίζουν με τη γυμναστική ό,τι τρώνε.
• Ξέρεις και έχεις δοκιμάσει όλες τις δίαιτες
Atkins, paleo, keto… και η λίστα είναι ανεξάντλητη.
• Τα γεύματά σου είναι σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια
Έξτρα μπόνους εάν κάνεις και διαλειμματική νηστεία.
• Ακολουθείς μία δίαιτα με χαμηλούς ή καθόλου υδατάνθρακες ή χωρίς γλουτένη
Θεωρείς ότι τα zoodles (noodles κολοκυθιού) δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μία μακαρονάδα και το ρύζι κουνουπιδιού είναι πιο γευστικό από το κλασικό ριζότο.
• Έχεις ένα ντουλάπι γεμάτο συμπληρώματα διατροφής που δεν σου έχει συστήσει κάποιος γιατρός
Πρόκειται για σκευάσματα πρωτεΐνης, χάπια αποτοξίνωσης κτλ.
• Νιώθεις τύψεις εάν δεν ξεπεράσεις τα 10.000 βήματα τη μέρα
…ή άλλους στόχους των fitness apps σου. Μόνο έτσι μπορείς να σου επιτρέψεις να φας βραδινό.
• Έχεις εμμονή με τις μερίδες και τις θερμίδες των τροφίμων
Τις ξέρεις καλύτερα κι από διαιτολόγο και έχεις τύψεις αν παρεκκλίνεις έστω και λίγο.
• Διαπιστώνεις συχνά ότι τα παιδιά σου κρύβουν φαγητό
Για να αποφύγουν την κριτική και την ντροπή να πιαστούν στα πράσα, τα παιδιά των almond moms απολαμβάνουν τα σνακ τους κρυφά στο δωμάτιό τους ή εκτός σπιτιού.
• Όταν δεν τα βλέπεις, τα παιδιά σου καταναλώνουν τα εξής
Πατατάκια, σοκολάτες, σφολιατοειδή, αναψυκτικά, fast food.
• Ζεις σε ένα σπίτι συστατικών (ingredients household αποκαλείται στο TikTok)
Ο όρος αναφέρεται σε σπίτια που στοκάρουν βασικά υλικά αλλά όχι σνακ. Θέλεις να φας κάτι; Πρέπει να το μαγειρέψεις. Φυσικά από μόνη της αυτή η συνήθεια δεν σε κάνει almond mom. Συνδυάζεται με τις προηγούμενες!

Αλλαγή νοοτροπίας

Οι ειδικοί λένε ότι οι υγιείς διατροφικές συνήθειες χτίζονται από το σπίτι στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και αφορούν πολύ περισσότερα από αυτά που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων. Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές τους:

Απόφυγε το food shaming

Το να βάζεις ταμπέλες στα φαγητά χαρακτηρίζοντας πχ. τα φρούτα “καλά” και τα γλυκίσματα “κακά” δημιουργεί μία σύγχυση στα παιδιά καθώς τα κάνει να πιστέψουν ότι ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες είναι κι εκείνα καλά ή κακά. Αυτό βέβαια δεν σου απαγορεύει να δίνεις έμφαση στα δυνατά σημεία κάθε διατροφικής ομάδας πχ. να πεις ότι τα πορτοκαλί τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου. Το παιδικό μυαλό θα κάνει τη σύνδεση από μόνο του μόλις αντικρύσει ένα καρότο. Και αντί να του απαγορεύσεις να φάει ένα μπισκότο επειδή είναι βλαβερό μπορείς να πεις «η ζάχαρη σού δίνει ενέργεια, αλλά σήμερα δεν έχουμε στο μενού μπισκότα. Να τα βάλουμε αύριο. Ποια προτιμάς;»

Απομυθοποίησε τη ζυγαριά

Το να επικεντρώνεσαι σε ένα νούμερο είναι μάταιο αλλά και επικίνδυνο, αφού αυξάνει τον κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές. Αντί για το βάρος, δώσε έμφαση στο πώς κίνηση και υγιής διατροφή αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας και βελτιώνουν τις αντοχές αλλά και τη διάθεσή μας.

Βάλε τα παιδιά στο παιχνίδι της προετοιμασίας των γευμάτων

Εκτός του ότι θα δεθείτε μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα τους δώσεις την ευκαιρία να εξοικειωθούν με διάφορα συστατικά, μεγαλώνοντας την επιθυμία να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά που ασχολούνται από μικρή ηλικία με τη μαγειρική είναι λιγότερο επιλεκτικά στη διατροφή τους αργότερα.

Γίνε το παράδειγμα

Μην ξεχνάς ότι οι πράξεις είναι πολύ πιο επιδραστικές από τα λόγια σου. Η δική σου υγιής σχέση με το φαγητό είναι αυτή που θα βάλει τις βάσεις ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν επίσης υγιείς διατροφικές συνήθειες.