Μητέρα, κόρη, αδερφή, σύντροφος, θεραπεύτρια, νοικοκυρά, εργαζόμενη κι η λίστα μεγαλώνει. Μεγαλώνει τόσο, μέχρις ότου ο χώρος για αυτό που είμαστε πραγματικά να γίνει μονάχα μια κουκίδα. Σχεδόν να χαθεί. Όλες αυτές οι γυναίκες που ονομάτισα πιθανά να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα στη ζωή τους, έχοντας αυτούς τους ρόλους. Μα αν ρωτήσεις κάθε μια γυναίκα από εκείνες «ποια είσαι;», μάλλον, θα σου πει «δεν ξέρω» ή θα αρχίσει να σου ονοματίζει έναν-έναν τους ρόλους που έχει υιοθετήσει: «Μητέρα, κόρη, αδερφή…» και ούτω καθεξής.

Στις ζωές μας, λοιπόν, υιοθετούμε ρόλους πολλούς, που καθένας από αυτούς επιτελεί ένα σπουδαίο έργο. Μεγαλώνουμε παιδιά, φροντίζουμε μανάδες, στεκόμαστε δίπλα σε συντρόφους. Μα που είμαστε εμείς; Εμείς που χωράμε; Ο πιο αυθεντικός εαυτός μας που υπάρχει; Οι ρόλοι που υιοθετούμε στη ζωή μας δεν είναι «εμείς». Παρόλ’ αυτά, μοιάζει να έχουμε ταυτιστεί με εκείνους και να καθορίζουν την πλειονότητα του χρόνου μας. Συχνά χαρακτηρίζουν όλη μας την ύπαρξη και την προσωπικότητα μας.

Όμως, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως είναι μόνο ρόλοι, σπουδαίοι ναι μεν, αλλά ρόλοι δε. Οι ρόλοι δεν μας καθορίζουν. Μάλιστα, πολλοί από εκείνους μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή το επιλέξουμε εμείς. Βλέπε, για παράδειγμα, μια γυναίκα παντρεμένη εύκολα μπορεί να υπάρξει ξανά -αν το θελήσει- στον ρόλο της “single” γυναίκας. Συνεπώς, οι ρόλοι μας είναι μεταβλητοί, ρευστοί. Συχνά γίνονται, βέβαια, το πιο σταθερό κομμάτι μας, το πιο ισχυρό θεμέλιο της ζωής μας. Σε σημείο που μπορεί να ξεχάσουμε να βλέπουμε πέραν από αυτούς. Σε σημείο που μπορεί οι αληθινές μας ανάγκες να κρυφτούν τόσο βαθιά που να μην ξέρουμε καν ποιες είναι πλέον.

Αν επαναφέρουμε, όμως, τους εαυτούς μας σε αυτή την συνειδητοποίηση, δηλαδή «δεν είμαι οι ρόλοι που έχω υιοθετήσει», η ανακούφιση και η απελευθέρωση είναι μεγάλη. 

Φαντάσου τη ζωή σαν μια θεατρική παράσταση, στην οποία έχουν δοθεί πολλοί ρόλοι στον εαυτό σου, σαν εκείνους που περιγράψαμε παραπάνω. Παίζει τη μάνα, παίζει την κόρη, παίζει την αδερφή. Κι όλες αυτές οι «περσόνες», αυτοί οι ρόλοι συνυπάρχουν στην ίδια θεατρική παράσταση ταυτόχρονα. Αυτή η θεατρική παράσταση, λοιπόν, είναι η ζωή σου. Καθημερινά υπηρετείς πιστά το δρώμενο της ζωής εκπληρώνοντας όλες αυτές τις σπουδαίες αρμοδιότητες του κάθε ρόλου. Και σε κάθε ρόλο βάζεις το δικό σου λιθαράκι που τον κάνει ξεχωριστό, χάρη στη δική σου μοναδική ενέργεια.

Τώρα φαντάσου πως το δρώμενο σιγά σιγά τελειώνει και πέφτει η αυλαία. Κλείνει η κουρτίνα και σβήνουν τα φώτα που σου υπενθυμίζουν να αναπαριστάς όσο καλύτερα μπορείς το σενάριο που σου δόθηκε. Τότε οι ρόλοι φεύγουν και είσαι μόνο «εσύ». Αυθεντική, μοναδική «εσύ». Ξέρεις ποια είσαι; Πώς νιώθεις; Τι επιθυμείς; Ποια είσαι αληθινά; 

Μην με παρεξηγείς! Όλοι υιοθετούμε ρόλους, άλλωστε είμαστε κοινωνικά όντα και οι σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους καθορίζουν σημαντικά τις ζωές μας. Μπορούμε, όμως, να δούμε πέραν από αυτούς; Υπάρχουμε πέραν από αυτούς; Γνωρίζουμε ποιες είμαστε αληθινά, στον πυρήνα μας;

Ξέρεις, συχνά λέμε ότι κατανοούμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις αποστροφές μας δρώντας, όμως, υπό το πρίσμα ενός ρόλου. Μα πώς μπορώ να ξέρω τι πραγματικά θέλω ή όχι, όταν περιορίζω τόσο την ύπαρξη μου προσπαθώντας να χωρέσω σε ένα μονάχα πλαίσιο, σε ένα κουτί, σε μια ταμπέλα που, μάλιστα, μπορεί να μη με χωράει καν. Αν επιθυμήσω να το κάνω θα χωρέσω, μα σκοπός μου θα γίνει να υπηρετώ ό,τι συνεπάγεται αυτό το πλαίσιο, ό,τι το χαρακτηρίζει. Θα ξεχάσω ποια είμαι. Θα ξεχάσω τον αυθορμητισμό μου. Θα ξεχάσω την παιδικότητα μου. Θα ξεχάσω τις αξίες μου.

Αποταύτιση, λοιπόν. Όπως όταν τελειώνει το δρώμενο στο θέατρο, έτσι και στη ζωή. Σε προσκαλώ να αποδεσμευτείς για λίγο από τους ρόλους που έχεις υιοθετήσει. Κάνε ένα βήμα πίσω και δες τη μεγάλη εικόνα. Ξεκίνα να σε περιεργάζεσαι πέραν από αυτούς τους ρόλους. Δώσε χώρο στον εαυτό σου να υπάρξει πέραν από αυτούς. Δημιούργησε ένα γόνιμο έδαφος να υπάρξεις όσο πιο αυθεντική γίνεται για να σε γνωρίσεις από την αρχή ή για να σε γνωρίσεις βαθύτερα. Δεν είσαι η «περσόνα» ή «περσόνες» που έχεις επιλέξει. Είσαι κάτι πολύ πιο μεγαλειώδες. Είσαι κάτι τόσο μοναδικά μαγικό που αξίζει τόσο να το εξερευνήσεις. Δεν είναι αργά. Αυτή είναι η ευκαιρία σου, τώρα. Μείνε μαζί σου να σε εξερευνήσεις όσο άβολο κι αν μοιάζει στην αρχή. 

Εσύ με ποιους ρόλους έχεις ταυτιστεί; Γράψε μου, αν το θέλεις.