«Καλύτερα να πάρουμε ένα διάλειμμα». Αν έχεις ακούσει τις λέξεις αυτές να βγαίνουν από το στόμα τ@ συντρόφου σου ή από το δικό σου, ξέρεις πως μπορούν να λειτουργήσουν καταστροφικά για την ψυχολογική σου κατάσταση. Λογικά δεν ξέρεις καν τι ακριβώς σημαίνει το διάλειμμα στη σχέση, πώς θα κινείστε μέσα σε αυτό το διάστημα, αν θα μιλάτε, αν μπορείτε να δείτε άλλα άτομα κι αν τελικά είστε ελεύθεροι ή ακόμα σε σχέση.
Κι αν είσαι αυτός που ακούει τα λόγια αυτά ίσως να μην θέλεις καν αυτό το διάλειμμα, να αγχώνεσαι αν θα είσαι ξανά με το άτομο αυτό, τι θα συμβεί όσο καιρό είστε χωριά, αλλά και για ποιο λόγο έφτασε ο/η σύντροφός σου να θέλει να ζήσει έστω και λίγο χωρίς εσένα. Αν μπορέσεις όμως και δεις τα πράγματα ξεκάθαρα, θα δεις ότι όντως η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ψυχικά σας υγεία, αλλά και για την υγεία της σχέσης σας.
Τι εννοούμε διάλειμμα στη σχέση;
Ας ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι το διάλειμμα στη σχέση δεν σημαίνει χωρισμός και δεν οδηγεί απαραίτητα σε αυτόν, οπότε ας μην προδικάζεις την κατάσταση. Είναι μία προσωρινή κατάσταση κατά την οποία το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να δει κάποια πράγματα πιο ξεκάθαρα. Επιπλέον, αποτελεί μια καλή αφορμή για να ανακαλύψετε αν θέλετε να είστε ακόμα μαζί και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη.
Είναι για εσάς που νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον, αλλά μπορεί οι τσακωμοί να είναι έντονοι και συνεχείς και να θολώνουν τα συναισθήματα σας. Λίγο χρονικό διάστημα που θα μείνετε χωριστά και δεν θα υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα σας, θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε και να ζυγίσετε μέσα σας αν είναι καλύτερα μόνοι σας ή μέσα στη σχέση και να αποφασίσετε με καθαρό μυαλό αν θέλετε να συνεχίσετε τη σχέση ή όχι.
Το διάλειμμα δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει σε χωρισμό και μπορεί να οδηγήσει σε μια ανανέωση της σχέσης, καθώς όταν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται λάθος και από τις δύο πλευρές, παίρνετε δυνάμεις να προσπαθήσετε μαζί για την επίλυση των προβλημάτων και των λαθών.
Γιατί να επιλέξεις ένα διάλειμμα;
Ο σωστός τρόπος να γίνει είναι να υπάρχει ειλικρίνεια ανάμεσα σας αλλά και μέσα σας, και σε καμία περίπτωση να μην αποτελεί λύση ανάγκης αν θέλεις να χωρίσεις, αλλά φοβάσαι πολύ να το παραδεχτείς στον εαυτό σου και στ@ σύντροφο σου, ή αν θέλεις να βλέπεις και άλλα άτομα και θεωρείς το διάστημα αυτό ως ευκαιρία ή θέλεις να τιμωρήσεις με κάποιο τρόπο τ@ σύντροφο σου για τον οποιοδήποτε λόγο.
Αν ωστόσο βρίσκεσαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δε ξέρεις αν το πρόβλημα είναι ο εαυτός σου ή το άλλο άτομο, η ευκαιρία να περάσεις λίγο παραπάνω χρόνο με τον εαυτό σου, ίσως και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την πηγή του προβλήματος.
Πολλές φορές σε μια σχέση χάνεται η επικοινωνία. Ίσως να φταίει η ρουτίνα της καθημερινότητας, το πάθος έχει φύγει και η σχέση σας έχει γίνει πολύ συμβατική, αλλά δεν είναι μια σχέση που θέλεις να τελειώσει. Το διάλειμμα αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία να σου λείψει ο/η σύντροφός σου και σου δίνει τον χρόνο να σκεφτείς με ποιον τρόπο μπορεί η σχέση αυτή να έχει μεγαλύτερο και καλύτερο μέλλον.
Τα διαλείμματα είναι, επίσης, ιδανικά για τα ζευγάρια τα οποία έχουν παιδιά και περνούν μια δύσκολη περίοδο που οδεύει προς διαζύγιο. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο και για το ζευγάρι, αλλά κυρίως για τα παιδιά.
Με ποιο τρόπο να κάνεις το διάλειμμα
Δεν είναι ποτέ εύκολο να επικοινωνήσεις στον άνθρωπο σου ότι θέλεις λίγο χρόνο μακριά του, αλλά η ειλικρίνεια είναι και αυτή που θα σας βοηθήσει να καθορίσετε το μέλλον της σχέσης σας. Βέβαια το να πεις απλά ότι θέλεις ένα διάλειμμα δεν σταματάει την κουβέντα εκεί, και πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα, ώστε αυτό να γίνει προς όφελος σας.
Ορίστε ένα χρονικό διάστημα
Αν και δεν μπορείς εξαρχής να γνωρίζεις πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεσαι για να καθαρίσει η σκέψη σου, ξέρεις ότι τρεις μέρες είναι λίγες, αλλά δύο μήνες είναι πάρα πολύ. Μπορείτε να θέσετε ως χρονικό περιθώριο ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, για να βρεις λίγο τον εαυτό σου και να δεις αν σου λείπει το άλλο άτομο.
Βάλτε τους δικούς σας κανόνες και όρια
Όπως καμία σχέση δεν είναι ίδια με την άλλη έτσι και ένα διάλειμμα δεν μπορεί να είναι ίδιο για αυτό και πρέπει να βάλετε τους δικούς σας κανόνες. Αν για παράδειγμα μένετε μαζί, ίσως πρέπει να ορίσετε ότι θα λείπει ο ένας για μια εβδομάδα και ο άλλος για την επόμενη, ή ότι θα εξακολουθήσετε να βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι, αλλά η επικοινωνία σας θα σταματάει εκεί μέσα.
Όσον αφορά στην επικοινωνία, είναι πολύ δύσκολο να διακοπεί αμέσως και αυτό είναι απολύτως λογικό. Μπορείτε να ορίσετε ότι θα μιλάτε μια φορά στις τρεις μέρες, για να κάνετε ένα γρήγορο τσεκ ο ένας στον άλλον και όσο σκληρό κι αν είναι να μην μιλάτε περισσότερο, θα κρατήσετε αυτό το όριο που οι ίδιοι θέσατε.
Ξεκαθαρίστε αν υπάρχει ακόμα αποκλειστικότητα
Ίσως αυτή να είναι και η δυσκολότερη κουβέντα να γίνει, αλλά είναι και η σημαντικότερη. Ο κάθε ένας λαμβάνει αλλιώς τον όρο διάλειμμα και το τι ανάγκες θέλει να καλύψει μέσα σε αυτό, ωστόσο για να μην βρεθεί κανείς σας προ εκπλήξεως, πρέπει να έχετε μιλήσει για αυτό το θέμα και να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε κοινή γραμμή, διότι μπορεί να δημιουργήσετε μόνο μεγαλύτερο δράμα αν δεν το κάνετε.
Φρόντισε τον εαυτό σου
Εκμεταλλεύσου το διάστημα που έχεις για το εαυτό σου για να σε φροντίσεις, είτε αυτό είναι ένα μάθημα γυμναστικής που θέλεις να κάνεις, είτε να πας μια παραπάνω βόλτα μόνος σου στη θάλασσα. Αν δεν έχεις να σκεφτείς και να ενεργείς για δύο είναι ευκολότερο να κακομάθεις τον εαυτό σου και μέσα στις ώρες που κάνεις πράγματα που σε ικανοποιούν να σκεφτείς καλύτερα τι αναζητάς από τη σχέση σου.
Μην ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου
Αν μένετε μαζί για παράδειγμα και είσαι εσύ που πληρώνεις τα κοινόχρηστα, μην το αμελήσεις. Φρόντισε να είσαι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις που επηρεάζουν και το άλλο άτομο, γιατί αν δεν το κάνεις θα δημιουργήσεις μεγάλη ένταση ανάμεσα σας, αλλά θα πληγώσεις και το άλλο άτομο.
Ξεκαθαρίστε γιατί πήρατε αυτή την απόφαση
Λίγη συζήτηση παραπάνω δεν έκανε ποτέ κακό, γι’αυτό μιλήστε για την απόφαση αυτή ξανά και ξανά, επιβεβαιώστε ότι είναι η σωστή κίνηση για τη σχέση σας και πάνω από όλα να είσαι ξεκάθαρος και ειλικρινής προς τ@ σύντροφο σου για τις βλέψεις που έχεις γύρω από αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σίγουροι ότι το θέλετε και σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, μάλλον δεν είναι η σωστή απόφαση.