Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το μηλόξυδο έχει βρει τον δρόμο του στη φροντίδα της επιδερμίδας. Ενώ είναι περισσότερο γνωστό για την προαγωγή της υγείας του εντέρου όταν καταναλώνεται και για την περιποίηση των μαλλιών, μερικοί φαίνεται πως «ορκίζονται» στη δύναμη του μηλόξυδου και για την καταπολέμηση της ακμής.

Μηλόξυδο στα σπυράκια: Βοηθάει στην πραγματικότητα;

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για να βοηθήσει στην απολύμανση και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, σύμφωνα με την Ava Shamban, M.D., δερματολόγο και ιδρυτή της Ava MD στο Beverly Hills. Αν προτιμάς DIY προϊόντα ομορφιάς και είσαι επιρρεπής στην ακμή, ίσως αξίζει να το δοκιμάσεις. «Η διαδικασία ζύμωσης για τη δημιουργία του μηλόξυδου δημιουργεί μια βασική ένωση που ονομάζεται οξικό οξύ, το οποίο είναι πολύ γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες», λέει η Δρ Shamban. «Μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του μηλόξυδου βασίζεται σε αυτό το οξύ καθώς και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μηλικό οξύ», συμπληρώνει. Παρεμπιπτόντως, το μηλικό οξύ είναι ένα άλφαυδροξυ οξύ, που σημαίνει ότι βοηθά στην απολέπιση.

Αυτές οι αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και απολεπιστικές ιδιότητες κάνουν το μηλόξυδο χρήσιμο για τη μείωση των ακμής, λέει. «Τα βακτήρια, μαζί με το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα υπολείμματα που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του δέρματος φράζουν τους πόρους, γεγονός που προκαλεί ακμή», λέει. «Οι προσπάθειες για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων ή την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων στο δέρμα είναι ένα βασικό βήμα για τη θεραπεία και τη διαχείριση της ακμής», επισημαίνει.

Επιπλέον, το μηλόξυδο — το οποίο έχει όξινο pH από 2 έως 3 — μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του pH του δέρματος, δημιουργώντας ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην καταπολέμηση της ακμής. Το βέλτιστο pH του δέρματος είναι 5,5, αλλά περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να χαλάσουν το pH του δέρματος, καθιστώντας το λιγότερο όξινο.

«Το pH του δέρματος είναι όξινο, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία του δέρματος από βακτήρια, μύκητες, ιούς κ.λπ.», λέει η δερματολόγος. Το δέρμα σου έχει έναν όξινο «μανδύα» που το προστατεύει από ιούς και βακτήρια που διεισδύουν στην επιφάνεια. Παράγοντες με υψηλότερο pH από αυτό το όξινο στρώμα, όπως τα καλλυντικά προϊόντα, μπορούν να αλλάξουν το pH αυτού του στρώματος και κατ’ επέκταση την ικανότητά του να λειτουργεί προστατευτικά. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η αποκατάσταση του όξινου στρώματος μειώνει την ακμή λόγω πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της βακτηριακής ανάπτυξης, της βελτίωσης της απολέπισης και της μείωσης του σμήγματος», σημειώνει η δερματολόγος.

Πώς να το εφαρμόσεις;

Μπορείς να εφαρμόσεις μηλόξυδο στα σπυράκια τοπικά. «Απλώς, φρόντισε να το αραιώσεις πρώτα, καθώς μπορεί να κάψει το δέρμα εάν εφαρμοστεί απευθείας», λέει η δερματολόγος. «Είναι καλύτερο όταν αραιώνεται και αναμιγνύεται με άλλα συστατικά, όπως ροδόνερο, αμαμελίδα και έλαιο τεϊόδεντρου», εξηγεί. Για να το δοκιμάσεις, ανάμειξε ένα μέρος μηλόξυδο με ένα μέρος νερό και πρόσθεσε ροδόνερο, αμαμελίδα κ.λπ., αν θέλεις.

Και ποιος ξέρει… μπορεί σε λίγα χρόνια να δούμε το μηλόξυδο να «πρωταγωνιστεί» στις συνθέσεις δραστικών προϊόντων περιποίησης κατά της ακμής.