Το σώμα σου φιλοξενεί τρισεκαττομύρια μικροοργανισμούς, βακτήρια, ιούς και μύκητες, κυρίως στο έντερο, που είναι γνωστοί ως μικροβίωμα του εντέρου ή εντερικό μικροβίωμα. Όσο δε και αν ακούγεται κάπως περίεργο, θα πρέπει να φροντίζεις για την ισορροπία τους καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως όταν αυτά τα βακτήρια είναι σε καλή κατάσταση, φαίνεται πως όλος ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα. Τους μικροοργανισμούς αυτούς τους αποκτάς από τη στιγμή που γεννιέσαι και καθώς μεγαλώνεις αποκτάς διάφορους τύπους.

Τι απειλεί το μικροβίωμα του εντέρου;

Η συχνή χρήση αντισυλληπτικών, αντιβιοτικών και δυστυχώς και το στρες είναι παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για το εντερικό σου μικροβίωμα… Και τι μπορεί να πάθει κανείς αν καταστραφεί το μικροβίωμά του; Σε πρώτη φάση να έχει πρηξίματα, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα και όχι μόνο! Το μικροβίωμα επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, τη διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα και το αδυνάτισμα, αφού οι μικροοργανισμοί αυτοί καθορίζουν το πώς διαχειρίζεται ο οργανισμός την τροφή.

Ksenia Chernaya / Pexels

Πώς μπορείς να θωρακίσεις το εντερικό μικροβίωμά σου;

Στην πράξη ο μόνος τρόπος για να φροντίσεις τη χλωρίδα του εντέρου σου είναι μέσω της διατροφής. Αυτό που χρειάζεσαι είναι:

  • Πρεβιοτικά: Είναι συστατικά που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα και ευνοούν την ανάπτυξη και διατήρηση του μικροβιώματος. Τα βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Προβιοτικά: Πρόκειται για κάποιους μικροοργανισμούς οι οποίοι αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του. Τα βρίσκουμε στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, δηλαδή ελιές σε άλμη, ψωμί με προζύμι, τουρσί και ξινολάχανο, αλλά και σε γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα και μαλακά τυριά πχ. gouda. 

Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις, για να κρατήσεις υγιές το μικροβίωμα του εντέρου σου:

  • Ισορροπημένη και υγιής διατροφή (όχι πολλά λιπαρά, όχι πολλή ζάχαρη).
  • Προσοχή στο γιαούρτι που θα καταναλώσεις (ορισμένα δεν περιέχουν προβιοτικά, οπότε καλό είναι να συμβουλεύεσαι τις ετικέτες στη συσκευασία).
  • Μη διστάσεις να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα αν έχει διαταραχτεί η χλωρίδα του εντέρου σου (ή αν έχεις σκοπό να πάρεις αντιβίωση).

Διάβασε επίσης: Η δίαιτα FODMAP είναι η διατροφή για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου