Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μικροπλαστικά (είναι συνήθως μικρότερα από 5 χιλιοστά) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα πρωτογενή μικροπλαστικά, δηλαδή εκείνα που απελευθερώνονται άμεσα στο περιβάλλον και προέρχονται από συνθετικά ρούχα (35%), ελαστικά αυτοκινήτων (28%) και προϊόντα προσωπικής περιποίησης (2%) και τα δευτερογενή μικροπλαστικά, τα οποία προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, όπως σακούλες, μπουκάλια και δίχτυα αλιείας. Τα τελευταία, μάλιστα, αποτελούν το 69-81% των μικροπλαστικών στους ωκεανούς.

Το 2017, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες, δηλαδή 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στον γαλαξία μας!

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών υπολειμμάτων που δεν τα πιάνει το ανθρώπινο μάτι, αλλά έχουν ήδη ανακαλυφθεί βαθιά στον ωκεανό, στα υψηλότερα βουνά, στο νερό, το έδαφος και το φαγητό μας. Και το πιο πρόσφατο μέρος που εντοπίστηκαν; Το ανθρώπινο αίμα. Σε μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 22 υγιείς εθελοντές, 17 άτομα βρέθηκαν με μικροπλαστικά σωματίδια στα δείγματα αίματος τους – δηλαδή σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων.

Πιο συγκεκριμένα, στα μισά δείγματα βρέθηκαν ίχνη πλαστικού PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), δηλαδή αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπουκαλιών. Από την άλλη, περισσότερο από το ⅓ των δειγμάτων περιείχαν πολυστυρένιο, μια σκληρή, εξαιρετικά διαφανή συνθετική ρητίνη που χρησιμοποιείται στα δοχεία τροφίμων μιας χρήσης. Δεν αποκλείεται, ωστόσο να υπήρχαν κι άλλα είδη μικροπλαστικών που οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν.

Και τώρα αναρωτιέσαι το προφανές: Πώς βρέθηκαν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα;

Αυτό μπορεί να συμβεί με ποικίλους τρόπους, όπως μέσω του νερού, της τροφής, του αέρα, αλλά και χρησιμοποιώντας διάφορα προϊόντα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μικροπλαστικά αυτά θα μπορούσαν να εισέλθουν και στα όργανα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην υγεία μας. Με αυτά τα ευρήματα, όμως, λένε ότι πρόκειται για ένα σίγουρο σημάδι πως το πλαστικό πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω για τον πιθανό αντίκτυπό του στην ανθρώπινη υγεία, την ευημερία των ζώων και των οικοσυστημάτων.

Διάβασε επίσης: Το πλαστικό δεν κάνει κακό μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην καρδιά σου