Στους πρόποδες του Κισσάβου, μόλις 1,5 χλμ. από την Αγιά, βρίσκεται ένα πανέμορφο χωριουδάκι. Ο λόγος για το Μεταξοχώρι, ένας προορισμός που θα κερδίσει απευθείας τις εντυπώσεις σας.

Η αρχική ονομασία του παραδοσιακού οικισμού ήταν Ρέτσιανη (παλαιοσλαβικό τοπωνύμιο που σημαίνει χωριό δίπλα στο ποτάμι).

Σήμερα είναι γνωστό και ως το «χωριό των καλλιτεχνών», καθώς πολλοί καλλιτέχνες έχουν επιλέξουν το Μεταξοχώρι ως παραθεριστική κατοικία. Hint: Αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικεί μόνιμα στο χωριό.

Η κεντρική πλατεία του χωριού αποτελεί το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και το γεύμα σας με την οικογένεια ή την παρέα σας. Από εκεί περνά και ο ποταμός Άμυρος.

Στο Μεταξοχώρι, όπως μαρτυρά το όνομά του, μπορούσες κάποτε να συναντήσεις τους καλύτερους παραγωγούς μεταξιού στην Ελλάδα. Tip: Εδώ, η μεταξοπαραγωγή σταμάτα οριστικά το 1952.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα αξίζει να κάνετε μια στάση και στο Πολιτιστικό κέντρο Μεταξοχωρίου, το παλιό παρθεναγωγείο.  Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε δύο εκθέσεις. Μια με λαογραφικά στοιχεία του τόπου και μια έκθεση για την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Η Ανδρομάχη Τσιάρα μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο κάνουν σημαντική προσπάθεια και οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές για την διατήρηση της σημαντικής αυτής κληρονομιάς του τόπου.

Φυσικά, όποια εποχή κι αν επισκεφθείτε το χωριό, η εμπειρία θα είναι το ίδιο μοναδική. Μάλιστα, τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και αγώνες, όπως ποδηλασίας. Κάθε καλοκαίρι, το μήνα Ιούνιο, λαμβάνει χώρα στο χωριό Γιορτή Κερασιού.

Πηγή: diakopes.gr