Τι πιο συνηθισμένο από το να σε βρίσκει το πρωί με έναν καφέ στο ένα χέρι και με ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στο άλλο χέρι. Στον δρόμο προς τη δουλειά, προς τη θάλασσα, τη βόλτα… αυτό είναι το πιο εύκολο και γρήγορο πρωινό που προτιμούν οι περισσότεροι, κυρίως όταν βιάζονται. Πόσο ιδανικό ή, για την ακρίβεια, πλήρες, είναι αυτό το παραδοσιακό αρτοπαρασκεύασμα όταν μιλάμε για πρωινό;

Η Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγος – διατροφολόγος έρχεται να λύσει όλες τις απορίες μας. «Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί σε δύο με τρεις φέτες ψωμί, ανάλογα και με το μέγεθος του που τείνει τα μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια». Ένα σκέτο κουλούρι, έχει περίπου 200-280 θερμίδες και περιέχει σουσάμι, ελαιόλαδο καθώς και λίγη ζάχαρη. Θερμιδικά ισοδυναμεί με δύο φέτες ψωμί με δυο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, ενώ όταν προστεθούν διαφορά υλικά μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες ανάλογα.

«Αυτό που λείπει από το κουλούρι Θεσσαλονίκης για να είναι ένα ολοκληρωμένο πρωινό και να μας προσφέρει όλα τα μακροθρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε είναι η πρωτεΐνη. Έχει υδατάνθρακες, αλλά και λιπαρά από το σουσάμι», εξηγεί η διατροφολόγος.

Επιλέγοντας ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης για πρωινό θα πεινάσεις ξανά πολύ σύντομα, καθώς οι απλοί υδατάνθρακες που περιέχει αυξάνουν γρήγορα και στη συνέχεια ρίχνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος.

Τι χρειάζεται το κουλούρι Θεσσαλονίκης για να γίνει ολοκληρωμένο πρωινό;

Όπως καταλαβαίνεις ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, από μόνο του, δεν είναι και το ιδανικό γεύμα, γιατί δεν είναι πλήρες. Μπορείς όμως με μερικές προσθήκες και να λάβεις όλα τα μακροθρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι, αλλά και να γίνει φιλικό για τη γλυκόζη του αίματος.

Η διατροφολόγος μάς δίνει πολλές προτάσεις για να το συνοδεύσουμε. «Χρειαζόμαστε πηγές πρωτεΐνες αλλά και πηγές καλών λιπαρών, ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και να μείνουμε χορτάτοι», επισημαίνει.

Προτάσεις για να συνδυάσεις το κουλούρι Θεσσαλονίκης για πρωινό από την Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγο – διατροφολόγο:

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης + φέτα + πάστα ελιάς + ντομάτα
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης + τυρί κρέμα + γαλοπούλα + ρόκα
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης + γραβιέρα + πέστο βασιλικού + σπανάκι
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης + λιωμένο αβοκάντο + ντομάτα + αυγό (συνοδευτικό)
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης + φυστικοβούτυρο + κόκκινη μαρμελάδα

Φυσικά, είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα κουλούρι ολικής άλεσης, που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη!

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι καλό για ένα γεύμα πριν το γυμναστήριο, καθώς οι υδατάνθρακες είναι εξαιρετικός τρόπος να φορτώσεις τα αποθέματα γλυκογόνου σου για επιπλέον ενέργεια.

Αν και έχει αρκετές θερμίδες και ο τρόπος να γίνει πλήρες γεύμα είναι προσθέτοντας έξτρα υλικά και άρα αυξάνοντας κι άλλο τι θερμίδες του, παραμένει μια καλή βάση και φυσικά αποτελεί την πιο υγιεινή, αλλά και οικονομική επιλογή ανάμεσα σε σφολιάτες και άλλες επιλογές που βρίσκουμε σε έναν φούρνο.