Αν η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου αποτελείται από αρκετά προϊόντα είναι λογικό να έχεις αναρωτηθεί με ποια σειρά μπαίνουν τα προϊόντα προσώπου. Μία εύστοχη ερώτηση, για την οποία χρειάζεται να γνωρίζεις την απάντηση, ώστε να εξασφαλίσεις τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα των προϊόντων που χρησιμοποιείς. Ο γενικός κανόνας είναι να εφαρμόζεις πρώτα τα πιο λεπτά, υδαρή προϊόντα και να ολοκληρώνεις με τις πιο βαριές κρέμες και έλαια. Αλλά, ας μιλήσουμε πιο αναλυτικά.

Με ποια σειρά μπαίνουν τα προϊόντα προσώπου;

Βήμα 1: Απολέπιση και καθαρισμός

Μία φορά την εβδομάδα, ξεκίνα την πρωινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σου με ένα απολεπιστικό για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, τα οποία δυσκολεύουν την απορρόφηση των ενεργών συστατικών που πρόκειται να εφαρμόσεις στη συνέχεια.

Στη συνέχεια προχώρησε στον καθαρισμό με ένα απαλό, ενυδατικό καθαριστικό με συστατικά όπως κεραμίδια ή γλυκερίνη, αν έχεις ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα. Αν το δέρμα σου είναι επιρρεπές στην ακμή ή πιο λιπαρό, αναζήτησε ένα αφρώδες καθαριστικό με συστατικά, όπως το γλυκολικό ή το σαλικυλικό οξύ.

Βήμα 2: Χρησιμοποίησε ένα toner ή essence

Μόλις το δέρμα σου είναι καθαρό, το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσεις ένα toner ή essence (δηλαδή ένα πιο κρεμώδες, ενυδατικό toner). Χρησιμοποίησε toner εάν το δέρμα σου είναι λιπαρό και essence εάν η επιδερμίδα σου είναι πιο ξηρή.

Τα toners είναι εξαιρετικά για να απαλλαγείς από τα νεκρά κύτταρα. Ψάξε για συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ για να εξομαλύνεις τον τόνο της επιδερμίδας, αλλά μην τα χρησιμοποιείς υπερβολικά, γιατί μπορεί να ξηράνουν το πρόσωπό σου. Εναλλακτικά, τα essences – συμπυκνωμένες φόρμουλες που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ορού και της κρέμας – στοχεύουν, επίσης, στις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και την ανομοιόμορφη υφή του δέρματος.

Βήμα 3: Εφάρμοσε την κρέμα ματιών

Πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε άλλο προϊόν, εφάρμοσε πρώτα την κρέμα ματιών σου, ώστε η περιοχή – η πιο ευαίσθητη στο πρόσωπό σου – να μην υπερκαλύπτεται από σκληρά οξέα ή άλλα συστατικά που δεν είναι κατάλληλα για χρήση στην περιοχή των ματιών. Ουσιαστικά, η κρέμα ματιών που εφαρμόζεται σε αυτό το στάδιο θα βοηθήσει στην προστασία της ευαίσθητης περιοχής από τυχόν σκληρά συστατικά που θα εφαρμόσεις αργότερα.

Βήμα 4: Εφάρμοσε τυχόν τοπικές θεραπείες

Οι τοπικές θεραπείες και οι εξειδικευμένες συνταγές αποτελούν την πιο ισχυρή σύνθεση ενεργών συστατικών και θέλεις πραγματικά να έχουν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό η καλύτερη στιγμή για να τα εφαρμόσεις όλα αυτά είναι σε καθαρή επιδερμίδα, πριν από οτιδήποτε άλλο.

Βήμα 5: Εφάρμοσε τον αντιοξειδωτικό σου ορό ή ρετινόλη

Σε αυτό το σημείο της ρουτίνας περιποίησης του δέρματος, μπορείς να εφαρμόσεις έναν ορό. Οι οροί θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από την ενυδατική σου κρέμα για να βοηθήσουν στην ενυδάτωση, τη φωτεινότητα και τη μείωση των λεπτών γραμμών, αφού παρέχουν στοχευμένα, συγκεκριμένα αποτελέσματα ανάλογα με το τι θέλεις να πάρεις. Αναζήτησε συστατικά όπως η βιταμίνη C, που χρησιμοποιείται καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτω από την ενυδατική σου κρέμα, σε συνδυασμό με αντηλιακή προστασία.

Βήμα 6: Εφάρμοσε την ενυδατική σου κρέμα

Μετά τον ορό, θέλεις να διασφαλίσεις ότι θα «κλειδώσεις» την ενυδάτωση. Γι’ αυτό σειρά έχει η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας. Δες, όμως, και 4 σημάδια πως η ενυδατική κρέμα προσώπου σου δεν δουλεύει.

Βήμα 7: Εφάρμοσε ένα έλαιο προσώπου

Φτιαγμένα από ενυδατικά συστατικά, όπως το σκουαλένιο, το jojoba, το σησαμέλαιο και το argan, τα έλαια προσώπου είναι το «κλειδί» για την επίτευξη της λάμψης. Βάλε λίγες σταγόνες στα δάχτυλά σου και εφάρμοσε ταμποναριστά στο πρόσωπό σου. Μόλις απορροφηθεί πλήρως, το έλαιο προσώπου θα κάνει τα «μαγικά» του, μειώνοντας την ερυθρότητα και τη φλεγμονή, προστατεύοντας από την πρόωρη γήρανση και λειτουργώντας ως προστατευτικός φραγμός, για να κρατήσει όλη αυτή την υγρασία της ενυδατικής κρέμας στο δέρμα σου.

Βήμα 8: Αντηλιακή προστασία

Η αντηλιακή προστασία είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό βήμα και η καλύτερη «ασπίδα» άμυνας. Είναι σημαντικό να το εφαρμόσεις στο τέλος, ώστε να διασφαλίσεις πως οι άλλες κρέμες, οροί ή lotion δεν απενεργοποιούν τα συστατικά του αντηλιακού σου.