Τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας τη γνωρίζουμε όλοι. Δίνουμε όμως έμφαση κυρίως στην ώρα που κοιμόμαστε και στη διάρκεια του ύπνου μας και όχι τόσο στη στάση που επιλέγουμε. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, η στάση ύπνου μπορεί να βοηθήσει ή να παρεμποδίσει την αποθεραπεία και αποκατάσταση του σώματος ανάλογα με το πόσο υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Μάλιστα δεν είναι απίθανο διάφοροι πόνοι και πιασίματα που εμφανίζονται το πρωί να οφείλονται στη στάση ύπνου που εσύ θεωρείς αγαπημένη.

Υπάρχει ιδανική στάση ύπνου;

Υπάρχει σωστή στάση ύπνου! Και είναι αυτή που βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης από τους γοφούς έως το κεφάλι, μόνο που αυτό εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση και την υγεία του κάθε ανθρώπου. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως αναφέρεται στο site του Sleep Foundation, είναι ότι ως παιδιά στη διάρκεια του ύπνου μας περνάμε από όλες τις στάσεις και μένουμε εξίσου σε καθεμία από αυτές. Όμως όταν ενηλικιωνόμαστε, η σπονδυλική στήλη μας χάνει την ευλυγισία της, οπότε δείχνουμε σαφή προτίμηση στην πλαϊνή στάση που μας προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση -είναι η επιλογή του 47% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Better Sleep Council. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν εσύ βολεύεσαι σε κάποια άλλη στάση ύπνου δεν κάνεις καλά. Όπως φαντάζεσαι όλες οι στάσεις έχουν τα υπέρ τους και τα κατά τους.

Σωστή στάση ύπνου: Στο πλάι

Η δημοφιλέστερη στάση ύπνου θεωρείται ιδανική για σένα που ροχαλίζεις ή έχεις άλλα αναπνευστικά προβλήματα όπως υπνική άπνοια, καθώς βοηθάει να μένουν ανοικτοί οι αεραγωγοί και άρα να διευκολύνεται η αναπνοή σου. Επίσης η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική αν υποφέρεις από πόνους στη μέση ειδικά εάν τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου, ώστε να τα διατηρείς στο άνοιγμα της λεκάνης.

Ποια πλευρά όμως είναι η ιδανική; Αν υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, προτίμησε την αριστερή πλευρά σου, καθώς ο ύπνος από δεξιά μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σου. Κοιμήσου από το δεξί πλευρό αν έχεις θέματα με την καρδιά σου, καθώς ρίχνοντας βάρος αριστερά μπορεί να νιώσεις δυσφορία από την πίεση.

Καλό είναι να αποφεύγεις γενικότερα τον ύπνο στο πλάι αν έχεις προβλήματα με τους ώμους σου, γιατί πέρα από επιδείνωση του πόνου, μπορεί να σου προκαλέσει ενοχλητικά μουδιάσματα αν δεν αλλάζεις στάση, επιδεινώνοντας συνολικά την ποιότητα του ύπνου σου.

Σωστή στάση ύπνου: Ανάσκελα

Οι ειδικοί την θεωρούν ως την καλύτερη στάση ύπνου από πολλές απόψεις με κυριότερη ότι σε αυτή μοιράζεται ομοιόμορφα το βάρος σε όλο το σώμα. Όμως είναι η δεύτερη σε προτίμηση στάση ύπνου. Εάν ανήκεις σε αυτούς που την επιλέγουν, λογικά δεν έχεις θέματα με τη μέση σου. Αν όμως νιώθεις να την επιβαρύνεις, φρόντισε να την ανασηκώνεις ελαφρά με ένα μαξιλάρι. Το ίδιο ισχύει και με τον αυχένα σου, αν και ο ύπνος ανάσκελα βοηθάει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και λογικά πρέπει να σε ανακουφίζει.

Διάλεξε τη στάση αυτή ανασηκώνοντας το κεφάλι σου όταν έχεις μπούκωμα από αλλεργία ή κρύωμα, αλλά απόφυγέ την τελείως αν σου λένε ότι ροχαλίζεις πολύ ή γνωρίζεις ότι κάνεις άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου. Ο λόγος είναι ότι αφήνει τη γλώσσα να πέφτει πίσω στο λαιμό, κλείνοντας τον αεραγωγό και αυξάνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Επιδείνωση στα συμπτώματα θα παρατηρήσεις πιθανότητα και αν υποφέρεις από καούρες και παλινδρόμηση. Έχε υπόψη σου ότι είναι η στάση που αντενδείκνυται για εγκύους και ηλικιωμένους.

Μπρούμυτα

Αν έπρεπε να βγάλουμε έξω από τις επιλογές μας μία στάση ύπνου, τότε θα επιλέγαμε αυτή, καθώς πέρα από τη μείωση του ροχαλητού, δεν έχει κάτι ουσιαστικό να μας προσφέρει. Θεωρείται μάλιστα επιβαρυντική για την πλάτη και κυρίως τη μέση, αφού μας αναγκάζει να γυρίσουμε το κεφάλι στο πλάι για να ανασάνουμε, οπότε η σπονδυλική στήλη μας δεν ευθυγραμμίζεται.

Αν κοιμάσαι μπρούμυτα και νιώθεις πόνο στο περπάτημα, είναι πολύ πιθανό να φταίει η στάση του ύπνου σου. Αν πάλι έχεις αϋπνία, λογικά δεν είναι η αγαπημένη σου στάση, γιατί η άβολη θέση στην οποία μπαίνει το σώμα θα σε κάνει να στριφογυρνάς ακόμα περισσότερο, μην μπορώντας να βολευτείς με τίποτα και καταστρέφοντας την ποιότητα του ύπνου σου ακόμα και τις λίγες ώρες που καταφέρνεις να κοιμηθείς.

Τέλος, με την έντονη πίεση που ασκείς στο πρόσωπό σου στη στάση αυτή αυξάνεις τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος, ενώ ενδεχομένως προκαλείς και ρυτίδες στο δέρμα σου που μένει πολλές ώρες παραμορφωμένο.

Αλλαγή στάσης ύπνου

Αν η στάση στην οποία βολεύεσαι δεν είναι η ενδεδειγμένη για την υγεία σου, χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να μπορέσεις να την αλλάξεις. Σημαντική βοήθεια σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να σου προσφέρει η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού.

Αν για παράδειγμα θέλεις να αλλάξεις κι από ανάσκελα να κοιμάσαι πλέον στο πλάι, το ιδανικό είναι να προμηθευτείς ένα πιο μαλακό στρώμα ή έστω ένα μαλακό ανώστρωμα, ώστε να βολεύεσαι όταν ρίχνεις βάρος στα πλευρά σου.

Στην αντίστροφη περίπτωση (που θέλεις να γυρίσεις ανάσκελα) καλό είναι να έχεις ένα μαξιλάρι που να μην είναι πολύ φουσκωτό και να προσαρμόζεται στο σώμα σου όπως αυτά με αφρό μνήμης που συνδυάζουν την υποστήριξη με την άνεση. Ομοίως βοηθάει και το στρώμα αφρού. Στην περίπτωση που θέλεις να αποτρέψεις την αλλαγή στάσης στη διάρκεια του ύπνου σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα «φράγμα» με μαξιλάρια για να μη στριφογυρνάς.