Φαίνεται πως η δεκαετία του 2020 αποτελεί τη νέα “new age” αφού πρακτικές όπως η αστρολογία, τα ταρώ, οι θεραπευτικοί κρύσταλλοι καθώς και αρχαίες φιλοσοφίες ευεξίας και θεραπείας γνωρίζουν αναβίωση. Μέσα σε αυτά, κάπου ανάμεσα στον διαλογισμό, το journaling και το κάψιμο φασκόμηλου, η τεχνική του manifestation άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο ως ένα μέσο να κατακτήσεις τους στόχους σου.

Προσπαθώντας να βρω έναν ελληνικό όρο για το manifestation δεν σου κρύβω πως βρήκα τοίχο. Ο πιο κοντινός όρος είναι ο οραματισμός αν και στην πραγματικότητα το manifestation δεν αφορά μόνο τη δημιουργία μίας νοητικής εικόνας αλλά περιγράφεται ως την «ενσάρκωση ή πραγματοποίηση μιας ευχής στη πραγματική ζωή, μέσα από την πίστη».

Το manifestation ομως δεν είναι απλά το να εύχεσαι πολύ για κάτι όπως ένα νέο αμάξι ή μια νέα δουλειά… αλλά σχετίζεται με την πρακτική της ευγνωμοσύνης και της αναγνώρισης όλων όσων ήδη απολαμβάνεις καθώς και με την επικέντρωση σε έναν μελλοντικό στόχο ο οποίος λειτουργεί σαν ένα είδος πυξίδας. Δες παρακάτω ορισμένα ακόμα παραδείγματα για το τι είναι το manifestation αλλά και για το τι δεν είναι, τι μπορεί να κάνει για σένα αλλά και πού βρίσκονται τα όριά του.

Το manifestation μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σου

Οι θετικές δηλώσεις συνδυάζονται πολύ ωραία με το manifestation αφού μπορούν, προοδευτικά, να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή σου και να σε κάνουν να νιώσεις πως πραγματικά αξίζεις όλα εκείνα για τα οποία εύχεσαι.

Το manifestation όμως δεν μπορεί να επουλώσει το ψυχικό τραύμα

Επειδή ωστόσο πολλές φορές αυτό που μας κρατά μακριά από τη ζωή που έχουμε ονειρευτεί είναι ένα βαθύτερο ψυχικό τραύμα που λειτουργεί υποσυνείδητα και σαμποτάρει κάθε μας προσπάθεια, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως το manifestation δεν θα το κάνει να εξαφανιστεί μαγικά. Εδώ είναι που χρειάζεται η παρέμβαση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας και πολλή ατομική ευθύνη και προσπάθεια.

Το manifestation μπορεί να βοηθήσει στη στοχοθεσία

Μέσα από το manifestation και ιδίως την τεχνική του οραματισμού, ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί και να πάρει μια γεύση από το πώς θα ήταν η ζωή του αν η «ευχή» του πραγματοποιούνταν. Πώς βοηθάει αυτό; Γιατί μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε το ζήτημα με κάθε λεπτομέρεια, γεγονός που βοηθάει εξαιρετικά στο να θέσουμε ένα πλάνο που αποτελείται από μικρότερους βραχυπρόθεσμους στόχους και να αρχίσουμε να δουλεύουμε ενεργά πάνω στην πραγματοποίηση του στόχου μας. Επιπλέον, πολύ συχνά μέσα από τον οραματισμό ίσως διαπιστώσουμε πως αυτό που νομίζαμε πως επιθυμούμε δεν είναι τελικά αυτό που θέλουμε, γεγονός που μας σώζει από το ξόδεμα πόρων και χρόνου στην κατάκτησή του.

Το manifestation δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του

Αν το manifestation είναι η πυξίδα για την κατάκτηση του στόχου μας, δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως τα δυο μας πόδια θα μας πάνε τελικά μέχρι εκεί. Σε συνέχεια και της προηγούμενης παραγράφου, το manifestation αποκρυσταλλώνει τους στόχους μας και από ευχή να τους μετατρέπει σε πλάνο με σαφή πλαίσιο.

Το σωστό how to, του manifestation

To manifestation είναι επί της ουσίας, η πεποίθηση πως όχι μονάχα μπορείς να θέτεις στόχους αλλά και να τους κατακτάς! Λαμβάνοντας πλέον όλα τα παραπάνω υπόψιν, διάβασε παρακάτω τον σωστό τρόπο να το δοκιμάσεις κι εσύ.

  1. Δείξε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχεις
  2. Τσέκαρε τις πεποιθήσεις σου κι αν νιώθεις πως κάτι σε εμποδίζει από το να πιστέψεις στον εαυτό σου, ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας
  3. Δημιούργησε ένα ξεκάθαρο όραμα για αυτό που θέλεις να επιτύχεις
  4. Φτιάξε ένα πλάνο με μικρότερους στόχους που σε οδηγούν εκεί
  5. Εξάσκησε την υπομονή σου κι απλά… περίμενε