Ο αντηλιακός δείκτης προστασίας είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνά πλέον σε διάφορα προϊόντα. Ανάμεσά τους και οι βάσεις μακιγιάζ (makeup) σπεύδουν να διαφημίσουν ότι κατέχουν SPF και ότι είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ταυτόχρονα, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την αντηλιακή προστασία, μας προτρέπει να φοράμε καθημερινά και ανεξαρτήτως καιρού, το αντηλιακό μας, δεδομένου ότι η UVAακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και ευθύνεται για την φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.
Εδώ λοιπόν προκύπτει το δικό μας ερώτημα: Είμαι καλυμμένη αρκετά με ένα make up που έχει αντηλιακή προστασία ή χρειάζεται να φοράω «κανονικό» αντηλιακό με χρώμα αν θέλω κάλυψη; Πριν σου απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα, ας ξεκαθαρίσουμε κάποιες βασικές θεωρητικές γνώσεις.
Τι είναι ο SPF και τι ο PA
Ο SPF (Sun Protection Factor) ή όπως στα ελληνικά λέμε «δείκτης αντηλιακής προστασίας» δείχνει χοντρικά την ικανότητα του κάθε προϊόντος να μας προστατεύει από το έγκαυμα που προκαλείται από τις UVB ακτινοβολίες. Ο αριθμός που αναγράφεται δίπλα στο SPF αφορά το πόση ώρα περισσότερο θα μπορούσε θεωρητικά να κάτσει κανείς κάτω από τον ήλιο χωρίς να καεί, σε σύγκριση με την ώρα που θα χρειαζόταν για να καεί χωρίς προστασία.
Από την άλλη ο δείκτης PA (Protection Grade for UVA) που άρχισε από την Ιαπωνία, πλέον είναι ευρέως γνωστός στην Ασία κι έχει φτάσει και στην Ευρώπη, αναφέρεται στην προστασία από την ακτινοβολία UVA. Αυτή η ακτινοβολία είναι πιο ύπουλη, διότι εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας την φωτογήρανση και τους καρκίνους. Επίσης, η UVA ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα ακόμα και τα τζάμια, γεγονός που την κάνει παρούσα στηνεπιδερμίδα μας όλες τις μέρες του χρόνου.
Με τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του PA και γενικότερα της προστασίας από την UVA που μπορεί επίσης να αναφέρεται ως Broad Spectrum (ευρέως φάσματος) με ένα απλό SPF πάνω στη συσκευασία.
Ο δείκτης PA και οι διακυμάνσεις του είναι:
PA+ = Κάποια προστασία / Some UVA protection
PA++ = Μέτρια προστασία / Moderate UVA protection.
PA+++ = Υψηλή προστασία / High UVA protection.
PA++++ = Πάρα πολύ υψηλή προστασία / Extremely High UVA protection.
***Όποια και αν είναι η επιλογή σου σε αντηλιακό ή makeup φρόντισε να αναγράφει είτε ότι παρέχει αντηλιακά φίλτρα ευρέως φάσματος (broad spectrum) είτε να έχει ένδειξη PA δέικτη με πάνω από μέτρια προστασία.
Οι διαφορές
Έχοντας ξεκαθαρίσει τα παραπάνω να προχωρήσουμε στις διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών. Το makeup με SPF είναι όπως δηλώνει και το όνομα, ουσιαστικά ένα makeup που στην υφή του έχει προστεθεί ο δείκτης προστασίας, είτε με χημικά είτε με φυσικά φίλτρα. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ορυκτά (φυσικά) φίλτρα προσφέρουν όλα προστασία ευρέως φάσματος, αφού αντανακλούν την ακτινοβολία από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Καλό είναι επίσης να γνωρίζεις ότι υπάρχουν αρκετά compact makeup που έχουν φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Από την άλλη τα αντηλιακά με χρώμα, έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται όπως τα κανονικά αντηλιακά, υπό συνθήκες νερού και ζέστης. Το βασικό τους ζητούμενο στον σχεδιασμό της φόρμουλας είναι η αντηλιακή προστασία την οποία υποστηρίζουν τα συμπληρωματικά συστατικά της σύνθεσής τους.
Μία απάντηση…
Απαντώντας λοιπόν στο βασικό μας ερώτημα, ένα makeup με SPF σίγουρα προστατεύει αρκετά (αν σκεφτούμε ότι ακόμα και οι χρωστικές του λειτουργούν ως αντηλιακή προστασία αντανακλώντας την ακτινοβολία). Όμως, δεν προστατεύει όσο θα προστατέψει ένα αντηλιακό με χρώμα, για τον απλούστατο λόγο ότι η ποσότητα εφαρμογής που χρειάζεται ένα makeup για να προστατέψει όπως ένα αντηλιακό, δεν πρόκειται ρεαλιστικά ποτέ να επιτευχθεί για αισθητικούς λόγους.
Οι ειδικοί λένε ότι η εφαρμογή των makeup διαφέρει πολύ από εκείνη του αντηλιακού. Κι έχουν δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι βάζουμε πολύ λιγότερο makeup πάνω στο πρόσωπό μας απ’ότι αντηλιακό. Εν τω μεταξύ οι μετρήσεις που έχουν γίνει για να αποδοθεί ο SPF στα αντηλιακά αφορούν πολύ πιο «βαριά» χρήση, με εφαρμογή 2mg προϊόντος ανά cm2 επιδερμίδας. Για να επιτευχθεί δηλαδή ο SPF στο makeup θα έπρεπε να εφαρμόσουμε τουλάχιστον 5πλάσια ποσότητα (κάτι που δεν θα έκανε κανείς).
Οι δερματολόγοι απαντούν επίσης στην ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι το makeup με SPF στην ουσία θα μπορούσε να προσθέσει στην αντηλιακή προστασία που έχει ήδη προσφέρει το αντηλιακό σου σαν βάση.
Αντηλιακό με χρώμα
Σε αυτό το σημείο, αν άρχισες να φλερτάρεις σοβαρά με την ιδέα να αποκτήσεις το πρώτο αντηλιακό σου με χρώμα ενημερώσου και για τα εξής πλεονεκτήματά του:
- Παρέχει την ίδια και περισσότερη προστασία από το απλό αντηλιακό, αφού όπως είπαμε παραπάνω έχει τις χρωστικές που λειτουργούν κι εκείνες ως ανακλαστήρες στις UV ακτινοβολίες.
- Τα αντηλιακά με χρώμα έχουν δείξει σε έρευνες ότι προστατεύουν επίσης από την μπλε ακτινοβολία (οθόνες υπολογιστών και κινητών).
Το μόνο τους μειονέκτημα θα λέγαμε ότι είναι η δυσκολία στο να βρεις την κατάλληλη απόχρωση αλλά και στην επανεφαρμογή κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή για να αποφεύγεται το εφέ μάσκας.