Σόδα η μαγειρική, εκ του ανθρακικού νατρίου, πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 1846 όταν ο δόκτωρ Austin Church και ο John Dwight άρχισαν να την πωλούν στα πρώτα κουτιά με την κόκκινη ετικέτα. Η μαγειρική σόδα όχι μόνο αδρανοποιεί τα λιπαρά οξέα αλλά επιτίθεται και στα λίπη, μετατρέποντάς τα –believe it or not– σε σαπούνι. Και όσο πολύτιμη μπορεί να είναι στη μαγειρική, άλλο τόσο χρήσιμη είναι τόσο στην ομορφιά όσο και γενικότερα στο σπίτι. Πώς;

Μαγειρική σόδα και χρήσεις στην καθημερινότητα:

  1. Απολέπιση προσώπου. Βάλε σε ένα ποτήρι τρία μέρη μαγειρικής σόδας και ένα νερό. Με το μείγμα πλύνε το πρόσωπό σου, κάνοντας μαλακό μασάζ, εκτός από τις περιοχές γύρω από τα μάτια. Ξέβγαλε καλά και θα έχεις πετύχει μια γρήγορη και οικονομική απολέπιση προσώπου.
  2. Εξαφάνισε μελάνια ή σημάδια από ζωγραφισμένες επιφάνειες. Βάλε σόδα σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι, τρίψε τα σημάδια και ξέβγαλε.
  3.  Ξεβούλωσε το σιφόνι. Ρίξε μισό ως ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας μέσα στο σιφόνι. Στη συνέχεια, ρίξε μισό ως ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι. Περίμενε πέντε λεπτά, έχοντας σκεπάσει κατά προτίμηση το σιφόνι ώστε να μην εκλύονται αέρια από τη χημική ένωση και να δράσει καλύτερα. Στο τέλος ρίξε δύο λίτρα βραστό νερό.
  4. Λεκέδες σε εμαγέ και ανοξείδωτα. Τρίψε τα εμαγέ σκεύη με ένα μαλακό νάιλον βουρτσάκι και ένα παχύ στρώμα baking soda με νερό. Για τα ανοξείδωτα προτίμησε ένα μαλακό ύφασμα και 4 κουταλιές σόδα διαλυμένες σε 250 γραμμάρια νερό. Στέγνωσε με ένα άλλο κομμάτι ύφασμα.
  5. Για τηγάνια και κατσαρόλες. Ρίξε μαγειρική σόδα μέσα στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα που έχει σημάδια ή υπολείμματα από το μαγείρεμα. Περίμενε λίγα λεπτά και στη συνέχεια τρίψε απαλά και ξέβγαλε.
  6. Λαμπερό χαμόγελο. Χρησιμοποίησε τη σόδα σαν οδοντόβουρτσα. Καθαρίζει και αφήνει μια ωραία γεύση.
  7. Εναντίον της κακοσμίας. Και αυτό το κάνει η μαγειρική σόδα. Χρησιμοποίησέ τη στα παπούτσια σου πριν τα φορέσεις. 
  8. Πυροσβεστική. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μαγειρική σόδα σε μια πολύ μικρή φωτιά που έχει προκληθεί από κάποιο εύφλεκτο υγρό, όπως το λάδι.
  9. Λάδια αυτοκινήτου. Κάλυψε με σόδα στους λεκέδες που έχουν αφήσει στο γκαράζ τα λάδια του αυτοκινήτου. Τρίψε στεγνά με μια σκούπα.
  10. Για το στομάχι. Σε μισό φλιτζάνι νερό βάλε μισή κουταλιά του τσαγιού μαγειρική σόδα. Ανακάτεψε και πιες αργά.