Μέχρι πριν μερικά χρόνια όταν μιλούσαμε για τη «γλώσσα της αγάπης» εννοούσαμε… τα γαλλικά! Τα τελευταία χρόνια όμως η θεωρία των 5 γλωσσών αγάπης έχει κατακτήσει τα social media και όταν ένα φαινόμενο αποκτά τέτοιες διαστάσεις δεν μπορεί παρά να μας τραβά την προσοχή.

Η αγάπη είναι, αδιαμφισβήτητα, ένα συναίσθημα πολυεπίπεδο και περίπλοκο γι’ αυτό και η έκφραση της μπορεί να πάρει δεκάδες μορφές. Σύμφωνα με τον Gary Chapman, ωστόσο, ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία των 5 γλωσσών αγάπης το 1992, όλες οι εκφράσεις αγάπης καταλήγουν, τελικά, σε 5 βασικές: τα λόγια επιβεβαίωσης, τον ποιοτικό χρόνο, τα δώρα, τη σωματική επαφή και της πράξεις φροντίδας.

Όλοι εκτιμούμε και αναζητούμε και τις 5 όμως μία από αυτές θα είναι η επικρατέστερη. Εκείνη που έχουμε περισσότερο ανάγκη κι εκείνη που αξιοποιούμε πιο πολύ για να δείξουμε την αγάπη μας στους άλλους. Επειδή όμως στην ψυχολογία και στη ζωή όλα συνδέονται, κάπως «μαγικά», κάθε μία από αυτές τις γλώσσες αγάπης φανερώνει κι ένα τοξικό χαρακτηριστικό. Κι αυτό γιατί, με πολύ απλά λόγια, στην αγάπη αναζητούμε αυτό ακριβώς που οι ίδιοι δεν μπορούμε με άνεση να προσφέρουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Κι αν δεν σου είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς αυτό συμβαίνει και τι σημαίνει, διάβασε παρακάτω.

Αν προτιμάς τον ποιοτικό χρόνο…

Τότε μάλλον τείνεις να απομονώνεσαι

Τείνεις να κλείνεσαι στον εαυτό σου; Να κρατάς κρυφές τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου; Να αποκόπτεσαι από τους άλλους όταν δεν είσαι καλά; Τότε μάλλον το εκτιμάς ιδιαίτερα όταν οι άλλοι επιλέγουν να περάσουν χρόνο μαζί σου, γκρεμίζοντας το τείχος απομόνωσης κι αυτοπροστασίας που τόσο προσεκτικά έχεις χτίσει. Ίσως να αξίζει να διερευνήσεις τους τροπους με τους οποίους συνδέεσαι με τους άλλους και να επιδιώξεις συνειδητά μια πιο ανοιχτή κι ειλικρινή επικοινωνία.

Αν προτιμάς τα δώρα…

Τότε είναι πιθανό να κάνεις πολλές και παρορμητικές αγορές

Εκείνοι που εκτιμούν περισσότερο το να κάνουν και να λαμβάνουν δώρα, ίσως έχουν υλιστικές τάσεις. Έχεις συνδέσει το συναίσθημα με την ύλη αλλά και τη δική σου σημαντικότητα με το να λαμβάνεις υλικά αγαθά. Δούλεψε στο να επιλέγεις όλο και πιο συχνά διαφορετικούς τρόπους να δείξεις την αγάπη σου ή επιλέγοντας δώρα με συναισθηματική αξία.

Αν προτιμάς τις πράξεις φροντίδας…

Τότε ίσως δεν μπορείς να ζητάς βοήθεια ή είσαι αναβλητική

Όσοι αντιλαμβάνονται τις πράξεις φροντίδας σαν μια μεγάλη έκφραση αγάπης, είναι μάλλον υπέρμετρα ανεξάρτητοι κι αυτάρκεις. Εναλλακτικά, ίσως να είναι ιδιαίτερα αναβλητικοί και να έχουν συχνά ανάγκη τη βοήθεια των άλλων για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Και οι δύο συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν έντονο στρες κι επομένως, αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, καλό θα είναι να ζητήσεις βοήθεια για να την αλλάξεις.

Αν προτιμάς τα λόγια επιβεβαίωσης…

Ίσως να μην είσαι ειλικρινής με τα λόγια σου

Και όχι δεν εννοώ ότι είσαι ψεύτης. Αν όμως αναζητάς έντονα να ακούσεις λόγια που επιβεβαιώνουν την αγάπη και το ενδιαφέρον των άλλων προς εσένα, τότε ίσως πρώτη εσύ να μην ομολογείς στον εαυτό σου και τους άλλους όλα όσα θα ήθελες να πεις. Είναι πιθανό να αγχώνεσαι περισσότερο για το πώς οι άλλοι θα νιώσουν, όταν τους μιλάς, παρά για να μεταφέρεις ουσιαστική, πραγματική πληροφορία. Ίσως να φοβάσαι να πεις όχι, ή να θέσεις όρια και να σου είναι πολύ δύσκολο να ακούς αρνητική κριτική.

Αν προτιμάς τη σωματική επαφή…

Ίσως να γίνεσαι αποφευκτική

Φυσικά και όλοι επιθυμούμε τη σωματική επαφή! Αυτή η γλώσσα αγάπης άλλωστε είναι και η πιο συχνή. Κι όμως, όλα δείχνουν πως εκείνοι που την προτιμούν από κάθε άλλη, ίσως γίνονται συχνά αποφευκτικοί. Ίσως να προτιμάς να κλείνεσαι στον εαυτό σου αντί να ανοίγεσαι, ίσως προτιμάς την απομόνωση από την ανοιχτή επικοινωνία και ίσως να προτιμάς να αλλάξεις την κουβέντα αντί να απαντήσεις μια δύσκολη ερώτηση. Όλα αυτά σε κάνουν να υψώνεις ένα τείχος που, εκτός από τη συναισθηματική, αποκλείει συχνά και τη σωματική επαφή.