Ντουζίνες τριαντάφυλλα σε περιμένουν στο γραφείο κάθε μέρα, μικρά δωράκια αφημένα στις γλάστρες έξω από το σπίτι σου, μεγάλα λόγια από νωρίς, έξοδοι καθημερινά, μπορείς δεν μπορείς… Όλα αυτά τα βγαλμένα από rom-com χαριτωμένα με μία λέξη μπορούν να περιγραφούν: υπερβολή! Κι αβολοσύνη… Αυτό είναι, λίγο πολύ, το περίφημο love bombing – ένα ακόμα φαινόμενο που έχει τελευταία μπει στο «λεξικό του έρωτα στην εποχή της μαζικής νεύρωσης».

Συγχώρεσέ μου τον ειρωνικό τόνο. Είναι που πολλά έχουν δει τα μάτια μου, και πολλά έχουν ακούσει τ’ αυτιά μου στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής μου πρακτικής άσκησης. Αλλά και στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως καλής φίλης – από φίλες και φίλους που έχουν δεχτεί κατά καιρούς love bombing κι αναρωτιούνται αν φταίνε εκείνοι που δεν νιώθουν καλά με αυτό. Εγώ είμαι εδώ να τους καθησυχάσω και να τους πω πως όχι! Δεν φταίνε! Κι αυτό το κάτι που δεν τους κάθεται καλά δεν είναι άλλο παρά η φωνή της διαίσθησής τους που τους φωνάζει «φύγε! φύγε!»

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Σε μια κοινωνία που ο έρωτας α λα Χόλιγουντ είναι το υπέρτατο ιδανικό, το φαινόμενο του love bombing αποτελεί ένα από τα πιο ύπουλα κι επικίνδυνα εκεί έξω. Συνήθως ξεκινά από την πρώτη γνωριμία και τότε μοιάζει, απλά, φλογερό, ρομαντικό, παθιασμένο. Love bomber είναι ο άνθρωπος που θα σε λούσει στα κομπλιμέντα, θα δηλώσει πως σε λατρεύει από την αρχή, θα βλέπει σαν υπέροχο ό,τι κι αν λες ή κάνεις και θα σε κάνει να νιώθεις πως η καλή του συναισθηματική κατάσταση εξαρτάται από εσένα. Δένεται μαζί σου από τα πρώτα ραντεβού, αγχώνεται όταν δεν μπορείς να βγεις ή να απαντήσεις αμέσως και μετά από κάθε μικρή πρώτη διαφωνία κάνει μια μεγάλη ρομαντική κίνηση για να πει συγγνώμη. Αν μετά από μία σωρεία ραντεβού με άτομα που εμφανίζουν δυσκολία στο να δεσμευτούν, αυτή η περίπτωση μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή… ίσως και να είναι.

Γιατί μετά από την πρώτη, γεμάτη μέλια, περίοδο εξύψωσής σου, έρχεται η δεύτερη φάση του love bombing… η, κακήν κακώς, αποκαθήλωσή σου. Μήπως ο άλλωτε εξαιρετικά γλυκός σύντροφός σου, σε στήνει στα πέντε μέτρα στην ένδειξη της παραμικρής διαφωνίας; Μήπως φροντίζει να διατηρεί αυτή την εικόνα όταν είστε μαζί με άλλα άτομα αλλά συνεχίζει το «σκωτσέζικο ντουζ» όταν είστε μόνοι; Μήπως, απλά, όλη αυτή η υπερβολική ενασχόλησή του μαζί σου σε κάνει να νιώθεις άβολα, σαν να παραβιάζεται κάτι; Αν ναι, το πιο πιθανό είναι πως δέχεσαι, κι εσύ, love bombing! Και είναι σοβαρό, γιατί σημαίνει πως το νέο σου ερωτικό ενδιαφέρον ίσως κρύβει παθολογίες που ενδεχομένως θα σε βλάψουν. Σύμφωνα μάλιστα με μία έρευνα του 2017, τα άτομα που κάνουν love bombing εμφανίζουν έντονες ναρκισσιστικές τάσεις, χαμηλή αυτοπεποίθηση και τείνουν να συνδέονται με αγχώδη τρόπο.

Σε αντίθεση με το love bombing, ο αυθεντικός έρωτας χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση που βοηθά και τους δύο συντρόφους να αποκαλύπτουν τις πιο ευάλωτες πλευρές τους στον άλλο. Καμιά συζήτηση δεν είναι «απαγορευμένη», οι απόψεις αλλάζουν, μπορεί τα μέλη να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χώρο για να εκφραστούν αυθεντικά ενώ μοιράζονται με τον άλλο τόσο τις ανησυχίες όσο και τους φόβους τους. Τα άτομα σε μια υγιή σχέση δεν είναι «τέλεια» και το γνωρίζουν. Αλλά αγαπιούνται με τις ατέλειές τους και γι’ αυτό είναι περισσότερο δεκτικά στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες σαν ομάδα και να βρουν, από κοινού, τις λύσεις που ταιριάζουν στο ιδιαίτερό τους ταίριασμα.

Αν λοιπόν η σχέση σου μοιάζει περισσότερο σαν bombing και λιγότερο σαν love, είναι η τέλεια στιγμή να βάλεις όρια και να επανασυνδεθείς με άλλα αγαπημένα σου άτομα ώστε να σε στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια. Αν και αυτές σου οι προσπάθειες πέσουν στο κενό, αναζήτησε βοήθεια ώστε να αποσυνδεθείς από αυτή τη σχέση και, θυμίσου να προσφέρεις στον εαυτό σου όλη τη συγχώρεση και την κατανόηση που χρειάζεται σε αυτή την απαιτητική φάση της ζωής σου.