Αλήθεια τώρα; Υπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα εσώρουχα; Κι όμως, ναι. Τα λάθη που κάνουμε με τα εσώρουχά μας, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας και μάλιστα σε σοβαρό βαθμό, μπλέκοντάς μας σε ιστορίες μακροχρόνιας ταλαιπωρίας. Ο τύπος εσωρούχων που επιλέγεις και οι καθημερινές σου συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά την προσωπική σου υγεία. Οπότε…

Ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά λάθη με τα εσώρουχα:

Λάθος 1: Χρήση μη υποαλλεργικού απορρυπαντικού πλυσίματος

Τα εσώρουχα προστατεύουν το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός μας, επομένως είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε σωστά. Το εσώρουχό σου μπορεί να ευθύνεται για φαγούρα και για άσχημες μυρωδιές. Αυτό οφείλεται στη χρήση μη υποαλλεργικού απορρυπαντικού. Η χρήση ενός υποαλλεργικού απορρυπαντικού για τα εσώρουχά σου και το σωστό πλύσιμο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λάθος 2: «Ιδρωμένα» εσώρουχα

Αν έχεις την τάση να ιδρώνεις, απλώς άλλαζε τα εσώρουχά σου σε τακτική βάση. Ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Επομένως, είναι σημαντικό να επενδύσεις σε ένα υλικό που απομακρύνει την υγρασία. Το πιο κατάλληλο ύφασμα για εσώρουχα είναι το βαμβάκι ή άλλο φυσικό ύφασμα. Τα συνθετικά υφάσματα προξενούν ιδρώτα και κατ’ επέκταση ανεπιθύμητα εξανθήματα και μολύνσεις καθώς παγιδεύουν την υγρασία και τον ιδρώτα. Το βαμβάκι δημιουργεί άνεση, είναι ένα απαλό υλικό, δεν περιέχει υγρασία και βοηθά στην απορρόφηση του ιδρώτα.

Λάθος 3: Δεν φοράς εσώρουχα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με το να μην φορούν εσώρουχα είναι καλύτερο για την υγιεινή τους, αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη πεποίθηση. Στην πραγματικότητα, κανένα εσώρουχο δεν γεννά προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή. Αντίθετα, η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει φαγούρα καθώς δεν θα μπορεί να ελεγθεί η φυσική υγρασία.

Λάθος 4: Φοράς εσώρουχα τη νύχτα;

Πολλοί γιατροί προτείνουν να αποφεύγεις τα εσώρουχα τη νύχτα. Όλα έχουν να κάνουν με την προσωπική φροντίδα και υγιεινή. Οι γυναίκες που υποφέρουν από εμμηνόπαυση πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν να μη φορούν το βράδυ εσώρουχα, προτείνουν οι ειδικοί. Έτσι θα αερίζεται καλύτερα ο κόλπος και θα μειωθεί η πιθανότητα να επιβιώσουν βακτήρια και μύκητες.

Λάθος 5: Επιλέγεις συνθετικά υλικά και μετάξι

Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η επιλογή του υφάσματος ακόμα και στα εσώρουχα είναι προσωπικό θέμα, αλλά η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ στυλ και άνεσης είναι πολύ σημαντική. Τα περισσότερα εσώρουχα χρησιμοποιούν υφάσματα που αναπνέουν εκτός και αν έχουν βαμβακερή επένδυση. Αλλά αν εξακολουθείς να θέλεις να αγοράσεις συνθετικά και μεταξωτά υφάσματα, φόρεσέ τα περιστασιακά. Αυτά τα υφάσματα δεν αναπνέουν και αυξάνουν τον κίνδυνο παγίδευσης υγρασίας – και με τη σειρά τους προκαλούν βακτηριακές λοιμώξεις και μύκητες.

Λάθος 6: Φοράς στενά εσώρουχα

Το νούμερο έχει επίσης σημασία. Τα στενά εσώρουχα παραμορφώνουν το σώμα, δημιουργώντας ένα περίεργο σχήμα στην κοιλιά και στους γοφούς. Επίσης, ένα πολύ στενό εσώρουχο, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, είναι προτιμότερο τα εσώρουχά σου να είναι άνετα επάνω σου.

Λάθος 7: Σου αρέσει να φοράς string

Μπορεί να θεωρείς ότι τα κλασικά και πιο μεγάλα εσώρουχα δεν κολακεύουν τη σιλουέτα σου, καθώς «γράφουν» κάτω από τα ρούχα σου, αλλά τα string μπορεί να προκαλέσουν πολύ εύκολα κολπικές μυκητιάσεις εξαιτίας του σχεδιασμού τους. Ένα θα σου πούμε. Το κορδονάκι που έχουν επιτρέπει το πέρασμα των βακτηρίων από πίσω προς τα μπρος – και αυτό είναι ό,τι πιο επικίνδυνο.

Λάθος 8: Φοράς το ίδιο εσώρουχο επί δύο μέρες

Για κάποιο, δικό σου, λόγο, δεν άλλαξες εσώρουχο. Τώρα νιώθεις φαγούρα και δυσοσμία. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πάθεις βέβαια! Οι μύκητες και η ουρολοίμωξη είναι τα επόμενα που καραδοκούν.