Ο κύκλος συμβολικά αντιπροσωπεύει ένα ιερό περιβάλλον. Εκπροσωπεί την ολοκλήρωση, τον δεσμό, τη σύνδεση, την ασφάλεια. Είναι μια κλειστή δομή, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης. Ο κύκλος γυναικών, με την σειρά του, αναπαριστά ένα προστατευμένο πλαίσιο φιλόξενο για γυναίκες να συν-υπάρξουν, να συν-δημιουργήσουν και να συμ-βιώσουν τη θεραπεία. Σε αυτό το προστατευμένο πλαίσιο οι γυναίκες μοιράζονται με την σειρά τους σκέψεις, συναισθήματα και πρακτικές που βοηθούν στην σύνδεση με την θηλυκή τους φύση αλλά και με τις άλλες γυναίκες. Όπως λέει μια αγαπημένη μου δασκάλα και αδερφή από τους κύκλους γυναικών, «όταν οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε κύκλους, οι δυνάμεις τους πολλαπλασιάζονται». 

Οι γυναίκες ως καθρέφτες των εαυτών μας

Οι κύκλοι γυναικών αποτελούν ένα πολύ δυνατό θεραπευτικό μέσο για την γυναίκα που θέλει να γνωρίσει βαθύτερα τον εαυτό της, να προσεγγίσει τα άδυτα σημεία της, να θεραπεύσει τα τραύματά της και να εξελιχθεί. Σε τέτοια πλαίσια, όπως αυτά των κύκλων, όπου η θεραπεία εκτυλίσσεται ομαδικά, οι άλλες γυναίκες λειτουργούν σαν καθρέφτες των εαυτών μας. Τι εννοώ με αυτό; Μα δεν θα παρατηρούσαμε κάτι στην άλλη γυναίκα αν δεν το εμπεριέχαμε ήδη εμείς μέσα μας. Αν κάτι μας ενοχλεί στον άλλον άνθρωπο, συνήθως φανερώνει κάτι που δεν αποδεχόμαστε σε εμάς.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι καθρέφτες που βρίσκουμε στις άλλες γυναίκες λειτουργούν ως ένα εξαιρετικό έδαφος αυτογνωσίας. 

Οι βασικές αρχές κάθε γυναικείου κύκλου

Επιπλέον, οι κύκλοι γυναικών δομούνται με βασικές αρχές την μη κριτική και την αποδοχή. Συνεπώς, είσαι ασφαλής να μοιραστείς σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς, επιθυμίες σε ένα πλαίσιο οπού κανείς δεν θα σε κρίνει. Βέβαια, θέλω να σημειώσω πως πολύ σημαντική είναι η facilitator του κάθε κύκλου γυναικών. Εκείνη διασφαλίζει την ακεραιότητα του ασφαλούς πλαισίου. Συνεχίζοντας, όταν η γυναίκα μπορεί να φανερωθεί άνευ όρων, περιορισμών, προσδοκιών, «πρέπει» και «μη» μπορεί να εκφραστεί αυθεντικά. Μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου αυθεντική, ελεύθερη στην μοναδικότητα της. Μπορεί να αφήσει την έμφυτη σοφία της και τη διαίσθηση της να εκφραστούν άφοβα. Μπορεί να μοιραστεί τον πόνο που πιθανά να έχει εγκλωβιστεί μέσα της, επειδή δεν είχε κανέναν να τον μοιραστεί ή επειδή φοβόταν ότι κανείς δεν θα την καταλάβαινε. Μπορεί να μοιραστεί το «βάρος» της με άλλες γυναίκες που την ακούν, που την καταλαβαίνουν. Μπορεί να συνδεθεί ισότιμα και βαθιά με γυναίκες και να θεραπεύσει τον ανταγωνισμό που πιθανά να νιώθει σε σχέση μαζί τους στην κοινωνία. Μπορεί να διασκεδάσει και να απολαύσει ελεύθερα σε ένα προστατευμένο πλαίσιο που δεν φοβάται τίποτα πια. Συμβαίνει κάτι τόσο γλυκό και μαγικό όταν μπορείς να φανερωθείς τόσο αυθεντικά και ευάλωτα μπροστά σε άλλους.

Γυναικείο μοίρασμα

Παράλληλα, όταν κάθε γυναίκα ακούει και γίνεται μάρτυρας του μοιράσματος της άλλης γυναίκας, γίνεται και μάρτυρας μιας άλλης ψυχής. Μιας ψυχής που μπορεί να την εμπνεύσει ή μπορεί να μαρτυρήσει κάτι που φοβόταν τόσο καιρό η ίδια να ξεστομίσει. Αυτή η ψυχή μαγικά γίνεται αυτός ο μοναδικός της καθρέφτης. Στα μοιράσματα επικρατεί μια απόλυτη ενσυνειδητότητα, δηλαδή είσαι στο εδώ και τώρα και ακούς πραγματικά τις άλλες γυναίκες καθώς μιλούν. Αυτός ο φυσικός σεβασμός που δημιουργεί η facilitator του κύκλου κι όλες οι γυναίκες μαζί, δημιουργεί το έδαφος να είσαι παρούσα στο τώρα. Φεύγεις από το πριν και το μετά και το μόνο που έχει σημασία είναι το τώρα. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά θεραπευτικό για να μειώσει το άγχος και να βάλει τέλος στον αυτόματο πιλότο της καθημερινότητας.

Επιπλέον οφέλη

Ταυτόχρονα, το νευρικό μας σύστημα χαλαρώνει τόσο πολύ όταν νιώθουμε ότι μπορούμε να υπάρξουμε ως έχουμε χωρίς να πρέπει να διαστρεβλώσουμε τον εαυτό μας για να χωρέσουμε σε κάποιο πλαίσιο, κάποια ομάδα ή κάποιο περιβάλλον. Το άγχος μας μειώνεται άμεσα μόλις νιώσουμε αυτή την ζεστασιά και την αποδοχή αυτού του υγιούς πλαισίου των κύκλων γυναικών. Παύει να σε νοιάζει το πώς θα φανείς, το αν θα είσαι αρεστή, το αν θα κριθείς, καθώς πλέον νιώθεις – στο σώμα σου – ασφαλής. Κι έτσι, σιγά σιγά μαλακώνεις, αφήνεσαι και ανοίγεσαι. Αφήνεσαι στις αμέτρητες δυνατότητας θεραπείας και εξέλιξης που ανοίγονται μπροστά σου. Κι έτσι, σιγά σιγά το βίωμα σου γίνεται εμπειρία και η εμπειρία σου γίνεται πηγαία δύναμη της γυναικείας σου φύσης. 

Είσαι υπέροχη ακριβώς όπως είσαι

Στον κύκλο γυναικών είσαι εσύ και αυτό είναι υπερ αρκετό. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα. Σου θυμίζει, ο ίδιος ο κύκλος, ότι είσαι υπέροχη, όπως είσαι. Δεν χρειάζεται να βρεις καν το κουράγιο να μοιραστείς αν δε το θες, αρκεί που υπάρχεις εκεί. Η παρουσία σου είναι τόσο αρκετή κι η ενέργεια σου τόσο κομβική για την θεραπευτική δομή του κύκλου. Αυτό το δώρο προσκαλώ κάθε γυναίκα στον πλανήτη Γη να το χαρίσει στον εαυτό της. Το δώρο του να είσαι μέλος μιας κοινότητας γυναικών, ενός κύκλου γυναικών δεν θα το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο. Η μαγεία που εκτυλίσσεται στους κύκλους, δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις μόνο με βίωμα στη ζεστασιά της ψυχής και την ασφάλεια του κορμιού.