Κάθε ζευγάρι έχει περάσει ή πρόκειται να περάσει μία τουλάχιστον περίοδο κρίση στη σχέση του. Θα υπάρξουν εντάσεις, διαφωνίες και ματαιώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ των συντρόφων. Η κρίση στη σχέση θα λέγαμε ότι όχι μόνο είναι φυσιολογική, αλλά είναι ίσως και αναγκαία καθώς το ζευγάρι χρειάζεται να εξελιχθεί και να αναπτύξει νέες δεξιότητες, ώστε να την ξεπεράσει.
Πολύ συχνά, συμπεριφορές και στάσεις του ζευγαριού που λειτουργούσαν, πλέον παύουν να λειτουργούν, δημιουργείται ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι και αυτό είναι το «καμπανάκι» για αλλαγή. Η κρίση είναι προοδευτική και στη διάρκεια της δημιουργείται μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι. Συνήθως, ξεκινάει από το ένα μέλος, αλλά στην πορεία επηρεάζει και τα δύο μέλη. Σε περιόδους κρίσεις παρατηρούνται στο ζευγάρι έντονα συναισθήματα θλίψης και αβοηθητότητας, άγχος και εκνευρισμός, ένταση και κόπωση.
Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν κρίση στη σχέση ποικίλουν. Ένας από του πιο συχνούς είναι τα μοτίβα ῾σχέσης᾽ που κάθε σύντροφος κουβαλάει από την οικογένειά του. Κάποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με τυχαία δυσάρεστα γεγονότα, όπως μια ασθένεια, μια απόλυση, μία απιστία κ.ά. Η καθημερινότητα, η ρουτίνα και η έλλειψη ποιοτικού χρόνου αποτελούν μια ακόμα αιτία κρίσης σε ένα ζευγάρι. Προκειμένου μια σχέση να λειτουργήσει και να φέρει ικανοποίηση στους συντρόφους χρειάζεται συνεχή και αδιάκοπη φροντίδα.
Ο τρόπος επικοινωνίας μέσα στην σχέση μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει δυσκολίες ή αντίθετα αν είναι λειτουργικός να επιλύονται καταστάσεις. Ο επικριτικός τρόπος επικοινωνίας, οι συνεχείς συγκρίσεις, η μόνιμη απόδοση ευθυνών καθώς και οι εκβιασμοί σίγουρα δεν τη βοηθούν και δεν προάγουν την επικοινωνία στο ζευγάρι.
Τι μπορεί, όμως, να γίνει ώστε να βοηθηθεί ένα ζευγάρι να ξεπεράσει μια κρίση στη σχέση του;
Αρχικά, το ζευγάρι χρειάζεται να παραδεχτεί ότι υπάρχει κρίση στη σχέση
Η παραδοχή ότι υπάρχουν δυσκολίες στην σχέση είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα. Πολλά ζευγάρια σε αυτό το πρώτο στάδιο χωρίζουν. Υπάρχει η δυσκολία παραδοχής της κρίσης και πολύ συχνά η αντίσταση των συντρόφων στο να δουλέψουν μαζί για να την ξεπεράσουν. Έρευνες υποδεικνύουν ότι περίπου 90% των ζευγαριών χωρίζει τον πρώτο χρόνο της σχέσης με έντονο τρόπο αλληλοκατηγορώντας ο ένας τον άλλον.
Ενισχύστε τις ευχάριστε στιγμές
Υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν ότι κάθε ζευγάρι τείνει να έχει 5 ευχάριστες στιγμές για μια αρνητική. Αν νιώθεις ότι στην σχέση σου υπάρχει αντιστροφή τότε χρειάζεται να επαναφέρεις τον ῾κανόνα᾽. Είναι σημαντικό να σκεφτείς ότι και οι δύο είστε στην ίδια πλευρά και χρειάζεται να δουλέψετε ως σύμμαχοι και όχι ως εχθροί.
Η επίλυση της κρίσης χρειάζεται να τεθεί σαν στόχος και από τις δύο πλευρές
Δεν είναι εύκολο να επενδύεις χρόνο, υπομονή και προσπάθεια στις σχέσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο σε περιόδους κρίσεις να μένεις μέχρι αργά στο γραφείο, να βγεις με φίλους κ.ά. ή ακόμα πιο εύκολο να χωρίσεις. Αν, όμως, θέλεις να βοηθήσεις την σχέση σου, μόνο μια αποφασισμένη και λογική στάση μπορεί να είναι ωφέλιμη, ώστε να επιλυθούν οι δυσκολίες και να αποκτήσει η σχέση νέα πνοή.
Μιλήστε και επικοινωνείστε ουσιαστικά
Το να μοιράζεσαι καθημερινά τις ανησυχίες και τα ευχάριστα που συμβαίνουν στην ζωή σου με την σχέση σου είναι πολύτιμο. Σε περιόδους κρίσεων, φαίνεται ότι ο τρόπος που το ζευγάρι επικοινωνεί δεν είναι λειτουργικός. Η ενεργητική ακρόαση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στην επικοινωνία. Το έκδηλο ενδιαφέρον και η ειλικρινής και αυθεντική αλληλεπίδραση θα βοηθήσουν και σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση στη σχέση σας, μείνετε μαζί στο σπίτι
Στην διάρκεια μιας έντασης ή διαφωνίας και με την συναισθηματική φόρτιση να σε κατακλύζει το να φύγεις από το σπίτι φαντάζει η πιο κατάλληλη κίνηση. Η προετοιμασία μιας βαλίτσας και το δυνατό χτύπημα στην πόρτα δεν επιλύει την διαφορά, αντιθέτως, φαίνεται μια τιμωρητική και επίπονη αντίδραση. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η πραγματική πρόθεση για χωρισμό, αλλά η ανάγκη να νιώσει το έτερο μέλος ένοχο για την διαφωνία.
Κρίση στη σχέση; Δουλέψτε πάνω στα λάθη
Δεν είναι εύκολο κάποιος να διατηρήσει την ψυχραιμία του την ώρα ενός καβγά, όπου τα συναισθήματα σε κατακλύζουν. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να καταλάβεις και να αναλύσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Πότε άρχισε ο εκνευρισμός να συσσωρεύεται στην σχέση σου; Τι δεν κατανοεί ο σύντροφος σου; Τι θα μπορούσες να κάνεις, ώστε να το προβλέψεις ή να το εμποδίσεις; Πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση;
Πάρτε αποφάσεις από κοινού
Ένα ξεκάθαρο σημάδι που υποδηλώνει κρίση στην σχέση είναι όταν το κάθε μέλος έχει την δική του ζωή και παίρνει ατομικές αποφάσεις. Για αυτό τον λόγο θα ήταν χρήσιμο να εστιάσετε σε αποφάσεις από κοινού σαν ομάδα. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η μεταξύ σας εμπιστοσύνη για να μείνετε σε ένα κοινό μονοπάτι.
Η επίλυση μια κρίσης στην σχέση χρειάζεται χρόνο, κόπο και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Αν ωστόσο, οι μεταξύ σας δυσκολίες παραμένουν, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο/σύμβουλο ζεύγους.