Εκτός από τάση, τα φυτά στο σπίτι κάνουν καλό στη ψυχολογία μας, αλλά και στην υγεία μας. Βοηθούν στην αναπνοή, αποτρέπουν διάφορες ασθένειες (σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, η ύπαρξη φυτών στους εσωτερικούς χώρους μειώνει την εμφάνιση προβλημάτων όπως το ξηρό δέρμα, το κρύωμα, ο πονόλαιμος και ο ξηρός βήχας. Άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι η υψηλότερη απόλυτη υγρασία ευνοεί τη μειωμένη επιβίωση και μετάδοση του ιού της γρίπης), καθαρίζουν τον αέρα (το έχει πει αυτό και η NASA), μειώνουν το άγχος (μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Kansas, βρήκε ότι η θέα των φυτών κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στις ψυχολογικές αποκρίσεις, όπως αποδείχθηκε από τη μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση και τα χαμηλότερα ποσοστά πόνου, άγχους και κούρασης σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν φυτά στα δωμάτιά τους) και μας βοηθούν να δουλεύουμε και να ζούμε καλύτερα….Θυμήσου και το βιοφιλικό design! Μία ωραία ιδέα να βάλεις φυτά στο σπίτι σου, ακόμα και αν δεν έχεις πολύ χώρο ή….έχεις γάτες, είναι τα κρεμαστά φυτά. Είναι όμορφα και σίγουρα εντυπωσιακά.

Τα ωραιότερα κρεμαστά φυτά

String of pearls

κρεμαστά φυτά
Nicolas Hirajeta/ Unsplash

Προέχεται από τα ξηρότερα μέρη της νοτιοδυτικής Αφρικής και μοιάζει με ένα κολιέ από πράσινα μαργαριτάρια. Αυτό ωστόσο που πρέπει να ξέρεις είναι πως ζουν μόνο τρία με πέντε χρόνια πριν αρχίσουν να χάνουν τη ζωτικότητα και αρχίσουν να ξαναπεθαίνουν. Είναι ωστόσο εύκολο να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα βλαστών για τη δημιουργία νέων φυτών, επιτρέποντας στο φυτό να ζει επ’ αόριστον.

Peperomia Hope

H Peperomia Hope είναι ένα τροπικό επίφυτο με μικρά, χυμώδη φύλλα που της αρέσει η άφθονη υγρασία και το έντονο, έμμεσο φως. Σε σύγκριση με άλλους τύπους Peperomia, η Hope είναι μια αργά αναπτυσσόμενη ποικιλία. Μπορεί να παρατηρήσεις μακριές, καφέ και πράσινες, ακανθώδεις ακίδες να προεξέχουν από το φυτό σου. Μην ανησυχήσεις – αυτά είναι λουλούδια.

Marble Pothos

κρεμαστά φυτά
Gryffyn/ Unsplash

Αυτός ο πολύ ποικιλόμορφος pothos είναι ένα εύκολο φυτό. Μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε σχεδόν οποιονδήποτε χώρο στο σπίτι σου και δεν απαιτεί πράγματα όπως τακτικό κλάδεμα ή επαναφύτευση για να ευδοκιμήσει.

Ενώ είναι ένα φυτό που μπορεί να ανθίσει, είναι σπάνιο να τα δεις να ανθίζει σε εσωτερικούς χώρους και τα άνθη του είναι αρκετά ασήμαντα σε σύγκριση με το εκπληκτικό φύλλωμά τους ούτως ή άλλως.

Αν κάτι πρέπει να ξέρεις είναι πως είναι ένα τοξικό φυτό για τις γάτες, τους σκύλους και τα παιδιά (που τους αρέσει να μασουλάνε φύλλα).

Φτέρη Πουλιών

Προέρχεται από την τροπική νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αυστραλία, τη Χαβάη, την Πολυνησία, το Christmas Island, την Ινδία και την ανατολική Αφρική.

Μία υγιής φτέρη μπορεί να έχει φύλλα μήκους έως και 150 εκατοστά, αλλά οι φτέρες της φωλιάς πουλιών που διατηρούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου έχουν συνήθως φύλλα που μεγαλώνουν μόνο περίπου 75 εκατοστά. Αυτές οι φτέρες έχουν αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Το κλειδί για μια υγιή φτέρη πουλιών είναι να της παρέχει άφθονη ζεστασιά, υγρασία και υγρασία. Όταν το μεγαλώνεις ως φυτό εσωτερικού χώρου, ένα από τα καλύτερα μέρη για να τη τοποθετήσεις είναι κοντά σε ένα ντους ή μπανιέρα, όπου θα λαμβάνει τη βέλτιστη υγρασία και ζεστασιά, αν και πρέπει να έχει και φως!

Tillandsia

Ένα εντυπωσιακό αερόφυτο που μας έρχεται από τη Νότιο Αμερική και το Μεξικό. Είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται εκτός εδάφους, στερεωμένο πάνω σε κλαδιά, μεγαλύτερα φυτά, πέτρες ή διακοσμητικές κατασκευές και ενώ έχει ρίζες δεν τις χρησιμοποιεί για να τραφεί αλλά για να στηριχτεί. Τα υπέροχα σαρκώδη φύλλα της, σε απαλούς πρασινογκρί τόνους και τα εντυπωσιακά χρωματισμένα άνθη που εμφανίζονται μια φορά στη ζωή της, προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα υποτροπική αίσθηση στο μπαλκόνι ή ένα φωτεινό δωμάτιο και χαρίζουν μια ασυνήθιστη διακοσμητική πινελιά.