«Σπούδασα αρχιτεκτονική. Η φωτογραφία ήρθε στη ζωή µου σαν χόµπι» εξηγεί. Την ίδια στιγµή η καφετί σκυλίτσα του Σιµόν σκαρφαλώνει στον καναπέ και µε µια γρήγορη κίνηση κουρνιάζει στο χέρι του Κώστα, σαν να µη θέλει να χάσει λεπτό από τη συζήτηση. «Γι’ αυτό και όταν ξεκίνησα δεν σκεφτόµουν σαν φωτογράφος. Προσπαθούσα να αποτυπώσω τα αντικείµενα από ψηλά, τις προσόψεις των κτιρίων, τα ευθύγραµµα σχήµατα και τα συµµετρικά στοιχεία». Επηρεασµένος από τις σπουδές του, δηµιουργεί εικόνες που µέχρι και σήµερα διέπονται από τη γραµµικότητα και την ανάγκη για ισορροπία.

@spathumpa

Πώς έγινε η µετάβαση στη φωτογραφία; «Όλα ξεκίνησαν φωτογραφίζοντας από το κινητό», λέει αυθόρµητα. «Σύντοµα τη θέση του πήρε µια κάµερα. Μετά µια καλύτερη κάµερα. Μετά ήρθε το drone και άλλαξαν όλα».

@spathumpa

Μέσα από τις εικόνες του Κώστα αποτυπώνεται έντονα η αίσθηση της απεραντοσύνης και η γοητεία της θέας από ψηλά, θυµίζοντας σε όποιον τις κοιτά ότι «δεν υπάρχουν όρια». Και αυτό ακουµπά στην πρώτη φράση που διαβάζει κανείς όταν µπαίνει στον λογαριασµό του στο Instagram: Sky is not the limit. «Κοιτάζοντας τον κόσµο από ψηλά, µου αρέσει να παρατηρώ τη σύνδεση µεταξύ της φύσης και των ανθρώπων. Με έναν τρόπο θέλω οι συνθέσεις µου να αποπνέουν ένα θετικό συναίσθηµα, να γίνονται µικρές στιγµές ταξιδιού που εγείρουν τη φαντασία του θεατή και παρουσιάζουν πόσο όµορφη µπορεί να φαίνεται η ζωή µας από πάνω».

@spathumpa

Διηγείται στιγµές από τα ταξίδια του, όταν η αναζήτηση των φωτογραφικών κλικ γίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει απίθανα µέρη σε όλο τον κόσµο. Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ντουµπάι, Χονγκ Κονγκ, Παρίσι, Αυστρία, Ισπανία και Κυκλάδες είναι µόνο µερικά από τα τοπία που έχει απαθανατίσει. «Στο νησί Σεµπού στις Φιλιππίνες, αναζητώντας την τέλεια λήψη µετά από άπειρες ώρες ταξιδιού για να φτάσουµε στο σηµείο της φωτογράφισης, είχαµε την ευκαιρία να κολυµπήσουµε µε φαλαινοκαρχαρίες. Κοντά τους το συναίσθηµα ήταν απερίγραπτο, σε συνδυασµό µε την κλίµακα µεγέθους που ήταν τροµακτική», περιγράφει.

@spathumpa

«Σε πρόσφατο ταξίδι γυρίσαµε όλη την Ινδονησία. Είκοσι δηµιουργοί από κάθε γωνιά του πλανήτη συναντηθήκαµε εκεί, µε σκοπό να αποτυπώσει ο καθένας τον δικού του “κόσµο”. Για µέρες µέναµε στο Βόρνεο, µέσα σε ένα ποταµόπλοιο, κυριολεκτικά µέσα στη φύση. Σε ένα περιβάλλον καλυµµένο από τροπική ζούγκλα, βυθισµένο στην πλούσια βλάστηση, η αίσθηση ήταν εντελώς πρωτόγνωρη, διαφορετική από ό,τι είχα ζήσει». Με µια κλεφτή µατιά στο συγκεκριµένο τοπίο µέσα από τη φωτεινή οθόνη του κινητού του Κώστα, µεταφερόµαστε ακριβώς εκεί. «Το κάθε µέρος έχει τη δική του ενέργεια και έχει νόηµα πώς το ζεις», συµπληρώνει.

@spathumpa

«Στις ερήµους στο Ντουµπάι, πηγαίνεις σε µια διαδροµή στο πουθενά. Βαδίζεις µέσα στην ψιλή άµµο για ώρες. Εκεί επικρατεί η αίσθηση του απόκοσµου, που πάντα µε γοητεύει στη φωτογραφία». Κοιτώντας την έρηµο από ψηλά παρατηρείς τον τεράστιο, συµπαγή ρόλο της φύσης και δίπλα σε αυτόν την ανθρώπινη παρουσία, σαν οφθαλµαπάτη. «Μου αρέσει όταν µέσα από τις εικόνες η πραγµατικότητα µετατρέπεται σε ένα απέραντο παιχνίδι ψευδαίσθησης», λέει χαρακτηριστικά.

@spathumpa

Αναρωτιόµαστε µετά από τόσα ταξίδια τι ρόλο παίζει για αυτόν η εµπειρία της διαδροµής. «Όλοι οι προορισµοί έχουν τη δική τους µοναδική οµορφιά. Το πιο εντυπωσιακό και αξιοσηµείωτο όµως είναι οι άνθρωποι που γνωρίζεις. Σε κάθε σηµείο του κόσµου που επισκεπτόµαστε συναντάµε φίλους από το Instagram, ντόπιους που µας ξεναγούν στα µέρη τους, µας βοηθούν, µοιράζονται µαζί µας τις σκέψεις και τις ιδέες τους». Η έννοια της κοινότητας, που ξεκινά µέσα από το διαρκώς αυξανόµενο κοινό που ακολουθεί τον Κώστα στα social media, έχει εξελιχθεί σε πραγµατικό κίνητρο για να ανακαλύψει νέους τόπους και να επισκεφθεί ξανά προορισµούς και πρόσωπα που τον γέµισαν χαρά και αισιοδοξία.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του Love Yourself Magazine

Διάβασε επίσης: Nouvelle Existance: H Ιωάννα Κουρμπέλα μας μιλά για όσα την εμπνέουν

Διάβασε επίσης: Ένα γράμμα ευγνωμοσύνης από την Εριέττα Κούρκουλου Λάτση