Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας, αλλά αυτό το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων κολλαγόνου από την άλλη είναι ένα νεότερο εγχείρημα και υπάρχει ακόμα μια σειρά από πληροφορίες που πρέπει να αναλύσουμε. Μια από αυτές είναι αν μπορείς να προσθέσεις κολλαγόνο στον καφέ ή σε οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα. Κάποιοι πιστεύουν ότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη του, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως δεν επηρεάζεται, προσφέροντας ένα ρόφημα ακόμα πιο θρεπτικό. Αλλά τι ισχύει πραγματικά για την προσθήκη κολλαγόνου στον καφέ σου και ποια είναι τα πιθανά οφέλη;

Μπορείς να προσθέσεις κολλαγόνο στον καφέ;

Ας ξεκινήσουμε απομυθοποιώντας τον μύθο ότι δεν μπορείς να βάλεις κολλαγόνο στον καφέ σου και σε οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί το κολλαγόνο, αν φυσικά χρησιμοποιείς μια σκόνη κολλαγόνου υψηλής ποιότητας. Τα υψηλής ποιότητας πεπτίδια κολλαγόνου σε σκόνη είναι ανθεκτικά στη θερμοκρασία. Ωστόσο, το κολλαγόνο δεν είναι εντελώς άφθαρτο. Οι πραγματικά υψηλές, παρατεταμένες θερμοκρασίες μπορεί να είναι ένοχοι μετουσίωσης. Συγκεκριμένα, το κολλαγόνο μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι περίπου 200 βαθμούς Κελσίου. Οτιδήποτε πιο καυτό από αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί ενδεχομένως να βλάψει την ακεραιότητα της πρωτεΐνης.

Ο πρωινός σου καφές βρίσκεται γύρω στους 100 βαθμούς Κελσίου στο σημείο βρασμού οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη διάσπαση του κολλαγόνου. Επίσης, οι πεπτιδικοί δεσμοί που κρατούν τα αμινοξέα ενωμένα στα πεπτίδια κολλαγόνου τελικά διασπώνται από το σώμα σου, ούτως ή άλλως. Οπότε αν η μοριακή δομή του κολλαγόνου τύχει να ταρακουνηθεί λίγο από μια υψηλότερη θερμοκρασία δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς στην πραγματικότητα πρέπει να διασπάσεις την πρωτεΐνη σε πεπτίδια και αμινοξέα για να τα απορροφήσεις στο έντερο σου.

Γιατί να προσθέσεις κολλαγόνο στον καφέ;

Η προσθήκη συμπληρώματος κολλαγόνου στον καφέ σου έχει τρία πιθανά οφέλη.

Μπορεί να βελτιώσει την επιδερμίδα σου

Αν αναλογιστούμε ότι όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο μπορούμε να καταλάβουμε ότι επηρεάζεται και η ελαστικότητα και η ενυδάτωση του δέρματος, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε δημιουργία ρυτίδων. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου ίσως να εξουδετερώσουν αυτή τη διαδικασία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η από του στόματος λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου ενίσχυσε την ελαστικότητα του δέρματος, την ενυδάτωση και την πυκνότητα του κολλαγόνου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η δια στόματος λήψη του κολλαγόνου έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα από τις κρέμες με κολλαγόνο! Έτσι, λοιπόν, η προσθήκη κολλαγόνου στον καφέ σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και η ξηρότητα.

Μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις

Ο χόνδρος που περιβάλλει τις αρθρώσεις μας αποτελείται από ίνες κολλαγόνου. Μαζί με τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα μας που μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε συμβαίνουν δομικές αλλαγές στον χόνδρο σε όλο το σώμα μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω αρθρίτιδας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από την αρθρίτιδα.

Μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστών με τη γήρανση

Τα οστά μας αποτελούνται, επίσης, από πρωτεϊνικές ίνες κολλαγόνου. Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με την ηλικία, η οστική μάζα μειώνεται σιγά-σιγά, οδηγώντας δυνητικά σε οστικές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής διάσπασης και των σχετικών ασθενειών.

Πρέπει όλοι να λαμβάνουμε κολλαγόνο;

Όχι, το κολλαγόνο δεν είναι απαραίτητο για όλους μας. Αν έχεις πόνο στις αρθρώσεις ή θέλεις να βελτιώσεις την υγεία του δέρματος σου ή είσαι σε μεγαλύτερη ηλικία και πάσχεις από οστεοπόρωση τότε ναι μπορείς να ωφεληθείς από την προσθήκη κολλαγόνου στο ρόφημα σου. Επίσης, το κολλαγόνο παίζει ρόλο στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών. Όσοι αντιμετωπίζουν αραίωση ή έχουν εύθραυστα νύχια μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εντάξουν το κολλαγόνο στη ρουτίνα τους. Ενώ και οι αθλητές που επιθυμούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποκατάστασης τους και να διατηρήσουν υγιείς συνδετικούς ιστούς μπορεί να βρουν ευεργετική τη λήψη κολλαγόνου.