Αν υποθέσουμε ότι ανήκεις στους ελάχιστους που η κλιματική αλλαγή δεν τους έχει ευαισθητοποιήσει, τότε αυτά τα νέα θα σε ταρακουνήσουν.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Καταπολέμησης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και αυτές μόνο αισιόδοξες δεν είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει ανθρώπους καθώς θα συμβάλει στην εμφάνιση και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Το 2022 το Ταμείο έγινε μάρτυρας “της κλιμάκωσης των επιπτώσεων” της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, επεσήμανε χθες Τρίτη ο εκτελεστικός του διευθυντής Πίτερ Σαντς.

«Η κλιματική αλλαγή θα καταλήξει να σκοτώνει ανθρώπους μέσω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τις μολυσματικές ασθένειες», σημείωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι κάποιες περιοχές της Αφρικής που δεν πλήττονταν από την ελονοσία πλέον κινδυνεύουν διότι η θερμοκρασία αυξάνεται και ευνοεί την εξάπλωση των κουνουπιών. Όμως σε αυτές τις περιοχές ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί κατά της ασθένειας, εξού και ο πιο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό», δήλωσε ο Σαντς στη διάρκεια ενημέρωσης της ένωσης ανταποκριτών του ΟΗΕ.

Άλλες απειλές περιλαμβάνουν την εξάπλωση της φυματίωσης μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των εκτοπισμένων παγκοσμίως.

«Η φυματίωση είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται όταν άνθρωποι συγκεντρώνονται σε περιορισμένο τόπο, με ανεπαρκή τροφή και σε ακατάλληλα καταλύματα», εξήγησε. «Όσο περισσότερο βλέπουμε εκτοπισμό πληθυσμών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόσο περισσότερο εκτιμώ ότι αυτό θα μεταφραστεί σε συνθήκες που θα καταστήσουν αυτή την ασθένεια το λιγότερο πιο πιθανή», εξήγησε ο Σαντς.

Ο ίδιος τόνισε ότι και η διατροφική ανασφάλεια θα καταστήσει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις ασθένειες.

Όταν ρωτήθηκε αν ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία απ’ ό,τι ήταν για την COVID-19, απάντησε θετικά, αλλά προειδοποίησε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Απλώς δεν είμαστε τόσο κακά προετοιμασμένοι όσο προηγουμένως».

Ως το τέλος του 2022 ο Σαντς δήλωσε ότι το Ταμείο θα έχει επενδύσει περίπου 5,4 δισεκ. δολάρια, αριθμό ρεκόρ.

«Το 2022 ήταν μια βάναυση χρονιά (…) στις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου ο HΙV, η φυματίωση και η ελονοσία σκοτώνουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από την COVID», κατέληξε.