Οι θετικές δηλώσεις είναι μία εξαιρετική τεχνική για να βιώσεις το επιθυμητό συναίσθημα, είτε σημαίνει ότι ξεκινάς την ημέρα σου με μία πρόθεση, π.χ. «είμαι ήρεμ@», είτε ενθαρρύνοντας τον εαυτό σου με μία σκέψη, όπως «είμαι ανθεκτικ@». Και πράγματι, ενώ για κάποιους οι θετικές δηλώσεις έχουν αποτέλεσμα, για κάποιους άλλους μπορεί να αποτελεί μία εμπειρία αποσύνδεσης ανάμεσα σε αυτό που δηλώνουν και σε αυτό που στ’ αλήθεια νιώθουν.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη των θετικών δηλώσεων; Μια μικρή… τροποποίηση αρκεί.

Μία αποτελεσματική εναλλακτική των θετικών δηλώσεων

Οι θετικές δηλώσεις μπορεί πραγματικά να αποτύχουν, επειδή ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τον εσωτερικό κριτή που κρύβεις μέσα σου, ανάλογα με την προσωπικότητά σου. Έτσι, εάν το μυαλό σου απαντήσει σε μία θετική δήλωση, π.χ. «είμαι άξι@», διαφωνώντας αυτόματα με την ιδέα, η μικρή προσαρμογή που θα διαβάσεις παρακάτω μπορεί να είναι μια χρήσιμη επιλογή για σένα.

Η τεχνική είναι απλή: Απλώς βάζεις τη φράση «κι αν…» μπροστά από τη δήλωση και αυτό διαπερνά την αντίσταση του μυαλού σου και διευρύνει τον ορίζοντα των πιθανοτήτων. Για παράδειγμα, αν παλεύεις με την αυτοεκτίμησή σου, αντί να πεις «είμαι άξι@», δοκίμασε να πεις «κι αν είμαι άξι@;».

Είναι γεγονός πως έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που είναι λάθος και όχι σε αυτό που είναι σωστό, οπότε αντί να προσπαθείς να επιβάλλεις τη θετικότητα (που σπάνια λειτουργεί), προσπάθησε να κάνεις το μυαλό σου να καταλάβει από μόνο του την αξία σου. Με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό σου είναι λιγότερο πιθανό να διαφωνήσει. Αυτή η ερώτηση αντιμετωπίζει με περισσότερη καλοσύνη το μέρος του εαυτού που αμφισβητεί την αξία του και έτσι μπορείς να δείξεις περισσότερη αυτοσυμπόνια.


Αφαιρώντας λίγη από τη σιγουριά που συνοδεύει τις τυπικές θετικές δηλώσεις επιτρέπεις μεγαλύτερη ευελιξία στο μυαλό σου, για να συλλογιστεί την ιδέα. Κι αν… έχει αποτέλεσμα;