Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (60-90% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης), επαρκή πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η οποία στην ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας στα παιδιά. Η πρόσληψη περισσότερων θερμιδών από λίπη και πρωτεΐνες και λιγότερων θερμιδών από υδατάνθρακες έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κετόνων στον οργανισμό, γνωστή και ως κέτωση.

Τι είναι η κέτωση;

Ως κέτωση ορίζουμε τη διαδικασία που συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετή γλυκόζη διαθέσιμη για να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο και έτσι στρέφεται στη χρήση κετόνων. Οι κετόνες είναι μόρια οξέων που παράγονται και συσσωρεύονται στο σώμα κατά τον μεταβολισμό των λιπών. Επομένως ο στόχος αυτής της δίαιτας είναι να προσπαθήσει να κάψει το ανεπιθύμητο λίπος, αναγκάζοντας τον οργανισμό να μεταβολίσει το λίπος για την ενέργεια που χρειάζεται και όχι τους υδατάνθρακες όπως θα συνέβαινε φυσιολογικά.

Γιατί να ακολουθήσω την κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι χρήσιμη τόσο για τον έλεγχο του βάρους όσο και για τη διαχείριση του προδιαβήτη. Επειδή αυτή η δίαιτα βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας του σακχάρου στο αίμα, ορισμένοι γιατροί τη συνιστούν ως θεραπεία για την παχυσαρκία και ως τρόπο διαχείρισης του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2. Η κετογονική δίαιτα, βοηθά, επίσης στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων σε αρκετά άτομα με επιληψία. Είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας σε ασθενείς με κρίσεις «ανθεκτικές στη θεραπεία». Η θεραπεία με κετογονική δίαιτα υπολογίζεται ότι μειώνει το ελάχιστο κατά 50% τις κρίσεις σε παιδιά και εφήβους και μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ελέγχου των φαρμακοανθεκτικών μορφών επιληπτικών κρίσεων στη παιδική ηλικία, όσον αφορά στη συχνότητα αλλά και στη βαρύτητα των κρίσεων.

Κετογονική δίαιτα: Ποια είναι τα οφέλη της στην υγεία;

  1. Υποστηρίζει την απώλεια βάρους.
  2. Βελτιώνει την ακμή.
  3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
  4. Μπορεί να προστατεύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθά στη θεραπεία ή πρόληψη καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και κάποιες διαταραχές του ύπνου.
  5. Δυνητικά μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις (όπως αναφέρθηκα πιο πάνω).
  6. Βελτιώνει τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Κετογονική δίαιτα: Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι συχνές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, γνωστή και ως «κετο-γρίπη» (keto-flu). Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία περιλαμβάνουν πέτρες στα νεφρά, οστεοπόρωση και ηπατική νόσο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές (έμετος, διάρροια, και κυρίως δυσκοιλιότητα)
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κακοσμία του στόματος
  • Υπογλυκαιμία
  • Νεφρολιθίαση
  • Μειωμένη οστική πυκνότητα
  • Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Είναι ασφαλής η συγκεκριμένη διατροφή μακροπρόθεσμα;

Για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή είναι ισορροπημένη, απαιτείται η σύνταξη διαιτολογίου από έναν κλινικό διαιτολόγο με τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι αρκετά περιοριστική συστήνονται βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής που απαιτούνται. Συνηθέστερα υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β6, Β12, βιταμίνης D, θειαμίνης, φολικού οξέος, ριβοφλαμίνης, ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Ενώ η κετογονική δίαιτα μπορεί να συνιστάται για ορισμένα άτομα με επιληψία, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – και ειδικά το υψηλό επίπεδο κορεσμένων λιπαρών – σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ενέχει κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Τέλος δεν είναι ασφαλής για άτομα με παθήσεις που αφορούν το πάγκρεας, το συκώτι, τον θυρεοειδή ή τη χοληδόχο κύστη.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Δίαιτα DASH: Τα οφέλη και τι να τρως ακριβώς
Μεσογειακή διατροφή: Γιατί θεωρείται κορυφαία;
Δίαιτα FODMAP: Η διατροφή για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου