Η αναβλητικότητα είναι συχνά ένα από τα θέματα που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο. Από την πιο μικρή αναβολή έως και την πιο μεγάλη, η απογοήτευση που μπορεί να αισθάνεσαι ορισμένες φορές είναι ανεξήγητη. Γιατί; Επειδή «έχασες» την συμφωνία που είχες θέσει με τον πιο σημαντικό άνθρωπο: τον εαυτό σου. 

Κάθε φορά που σκοπεύεις να κάνεις κάτι και τελικά το αναβάλλεις, είτε αυτό είναι το να πλύνεις το αυτοκίνητο σου, να γυμναστείς, ή να ολοκληρώσεις το project που εδώ και χρόνια ταλανίζει το μυαλό σου, είναι σαν να πετάς από ένα βελάκι στον τοίχο της αυτοεκτίμησης σου. Πώς είναι δυνατόν να πιστεύεις σε εσένα όταν εσύ ο/η ίδιος/α δεν τηρείς τις υποσχέσεις σου; Κάθε φορά που λες «θα το κάνω αργότερα» και τελικά δεν το κάνεις, τι μήνυμα νομίζεις ότι δίνεις στον εαυτό σου; 

Μην μονιμοποιείς

Και εδώ είναι που θέλει μεγάλη προσοχή. Μην μονιμοποιείς μια κατάσταση. Μην λες στον εαυτό σου τις λέξεις «πάντα», «ποτέ» και τα σχετικά. Μην λες στον εαυτό σου «πάντα έτσι κάνω», «ποτέ δεν θα καταφέρω να κάνω αυτό που πρέπει», «είμαι πάντα αναβλητικός/ή τελικά». Όχι όχι όχι. Μην σε ευνουχίζεις κατά αυτόν τον τρόπο. Οι λέξεις έχουν μεγάλη βαρύτητα. Η ιστορία που λες στον εαυτό σου, σύμφωνα με τον Farnam Street, είναι η πιο ισχυρή στον κόσμο. Στο τέλος, καταλήγεις να την πιστεύεις ακόμη και αν δεν είναι αληθινή. Και παρόλο που μια θετική εξιστόρηση δεν εγγυάται ένα θετικό αποτέλεσμα, μια αρνητική αφήγηση σίγουρα θα εμποδίσει από το να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην προδικάζεις 

Κάτι που δεν έκανες στο παρελθόν δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να το κάνεις στο παρόν. Βγες από την παγίδα του «δεν τα κατάφερα χθες άρα δεν θα καταφέρω και σήμερα». Το χθες ανήκει στο παρελθόν και το παρελθόν δεν είναι κάτι που σε ορίζει. Αυτό που έχει σημασία είναι το τώρα. Τι κάνεις στο τώρα; Ποιες αποφάσεις πήρες στο τώρα; Πώς σκοπεύεις να πράξεις την παρούσα στιγμή;

Μην υπεραναλύεις

Σταμάτα να σκέφτεσαι τι δεν έκανες από αυτά που είχες κατά νου. Σταμάτα να σε τιμωρείς επειδή έχεις αναβάλλει πολλές φορές στο παρελθόν. Σταμάτα να υπεραναλύεις με τις ώρες πώς θα κάνεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου και απλά κάντο. Μην χαλάς φαιά ουσία στο να υπεραναλύεις και να υπερσκέφτεσαι. Όπως λέει και ο James Clear “focus on taking action, not being in motion’’.

Μην σε δυσκολεύεις

Αν κωλύεσαι στο πώς θα κάνεις αυτό που θες, ξεκίνα κάνοντας την πιο απλή κίνηση. Πάρε εκείνο το τηλέφωνο που χρειάζεται για να υλοποιήσεις το project, άνοιξε το laptop σου και γράψε την πρώτη πρόταση για την εργασία σου, βάλε τα αθλητικά σου και κάνε το τετράγωνο της γειτονιάς αν θες να εντάξεις το περπάτημα στην καθημερινότητα σου. Πολλές φορές εμποδίζουμε τους ίδιους μας του εαυτούς από το να κάνουμε αυτό που έχουμε κατά νου επειδή το βλέπουμε  σαν να είναι βουνό. Ό,τι κι αν θες να κάνεις ξεκίνα κάνοντας την πιο απλή κίνηση. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Μην υπερφορτώνεσαι

Αν θες πραγματικά να σταματήσεις να αναβάλλεις, σταμάτα να βάζεις πολλά καρπούζια κάτω από μία μασχάλη. Σκέψου ποια είναι τα καθήκοντα που έχεις να κάνεις και θέσε προτεραιότητες. Ποια είναι η πιο σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνεις; Και ύστερα από την κίνηση αυτή, ποια είναι η αμέσως επόμενη σημαντική; Κάνε εκείνες τις 2-3 κινήσεις που θεωρείς πιο σημαντικές και ύστερα σταμάτα.

Μην σε υποτιμάς

Κάθε φορά που δεν αναβάλλεις, κάθε φορά που θέτεις σε εφαρμογή αυτό που έχεις κατά νου, δώσε στον εαυτό σου τα εύσημα. Μην υποτιμάς την εξέλιξη που έχεις σημειώσει. Δεν είναι δεδομένη. Θα μπορούσες να ήσουν στον καναπέ σου και να έβλεπες τηλεόραση και παρόλα αυτά επέλεξες να δράσεις. Να σου λες και ένα «μπράβο» πότε πότε.

Η αναβλητικότητα δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσένα. Όλοι και όλες μας κάποιες φορές αναβάλλουμε. Ο διάσημος Αμερικανός σεφ και συγγραφέας Anthony Bourdain είπε το εξής: 

«Υπάρχει ένας άντρας στο κεφάλι μου, και το μόνο που θέλει να κάνει είναι να ξαπλώνει όλη μέρα στο κρεβάτι, να καπνίζει και να βλέπει παλιές ταινίες και κινούμενα σχέδια. Η ζωή μου είναι μια σειρά από στρατηγικές, για να αποφύγω και να ξεγελάσω αυτόν τον τύπο». 

Εσύ πώς σκοπεύεις να ξεγελάς αυτόν τον τύπο από εδώ και στο εξής;