Η στοματική κοιλότητα είναι το μέρος που χρειάζεσαι τη μεγαλύτερη φροντίδα καθημερινά! Το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Υπάρχει κάτι ακόμα, όμως, που μπορούμε να προσθέσουμε στο κομμάτι της στοματικής υγιεινής και αυτό είναι ο καθαρισμός γλώσσας με τη λεγόμενη ξύστρα γλώσσας (tongue scraping).

Τι είναι το tongue scraping

Σε αυτή την περίπτωση ο καθαρισμός της γλώσσας γίνεται με ένα μικρό στρογγυλεμένο εργαλείο από μέταλλο ή πλαστικό και αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο για την απομάκρυνση των επιπλέον σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν δύσοσμη αναπνοή, από την επιφάνεια της γλώσσας.

Σε τι βοηθάει;

Όπως προαναφέραμε με τον τρόπο αυτό μπορείς να απομακρύνεις από την γλώσσα σου σωματίδια, όπως υπολείμματα φαγητού, βακτήρια και νεκρά κύτταρα τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στη γλώσσα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το tongue scraping απομακρύνει όλα αυτά τα σωματίδια και μας προσφέρει πολλά.

Βελτιώνει τη γεύση

Σύμφωνα με μια έρευνα η χρήση μιας ξύστρας γλώσσας δύο φορές την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση της γεύσης μας. Η γλώσσα μετά το tongue scraping είναι σε θέση να διακρίνει καλύτερα τις πικρές, γλυκές, αλμυρές και ξινές γεύσεις.

Βελτιώνει την εμφάνιση της γλώσσας

Η συσσώρευση υπερβολικών υπολειμμάτων μπορεί να δώσει στη γλώσσα μας μια λευκή, επικαλυμμένη εμφάνιση. Η καθημερινή απόξεση μπορεί να αφαιρέσει αυτή την επίστρωση και να επαναφέρει τη γλώσσα στην υγιή της όψη.

Απομακρύνει τα βακτήρια

Ερευνητές σε μια μελέτη του 2005 διαπίστωσαν ότι η χρήση μιας ξύστρας γλώσσας δύο φορές την ημέρα για επτά ημέρες μείωσε τη συνολική συχνότητα εμφάνισης των βακτηρίων στο στόμα. Πολλοί από αυτούς τους τύπους βακτηρίων είναι γνωστό ότι προκαλούν κακή αναπνοή και οδοντική φθορά.

Μειώνει την κακοσμία του στόματος

Αν και η απόξεση της γλώσσας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών σε καμία περίπτωση, μπορεί να κάνει κάποια πράγματα καλύτερα. Ερευνητές σε μια μελέτη του 2004 διαπίστωσαν ότι η απόξεση ήταν πιο αποτελεσματική από το βούρτσισμα της γλώσσας στην απομάκρυνση των βακτηρίων που προκαλούν οσμές.

Υπάρχει κάτι στο οποίο δεν βοηθάει η απόξεση της γλώσσας;

Μπορεί η απόξεση να κάνει θαύματα με την κακοσμία και την εμφάνιση της γλώσσας μας, όμως δεν μπορεί να βοηθήσει με άλλες νόσους σχετικές με τη στοματική κοιλότητα. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι μεταξύ 18 ασθενών με περιοδοντίτιδα, η οποία είναι μια σοβαρή νόσος των ούλων, η απόξεση της γλώσσας δεν έκανε καμία διαφορά στην ποσότητα των βακτηρίων ή της οσμής στο στόμα τους, αν και οι ασθενείς δήλωσαν ότι ένιωθαν τη γλώσσα τους πιο καθαρή.

Επίσης, μπορεί να είναι αποτελεσματική μέθοδος, αλλά υπάρχει μια κοινή παρανόηση σχετικά με την μέθοδο ότι προσφέρει εκτεταμένα οφέλη στη μείωση της κακής αναπνοής. Αν και η απόξεση μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος, η συνέπεια είναι το κλειδί. Η χρήση της μεθόδου το πρωί δεν θα αποτρέψει την εμφάνιση κακής αναπνοής αργότερα μέσα στην ημέρα. Τα βακτήρια συσσωρεύονται καθώς τρως και πίνεις, οπότε αν σε απασχολεί η κακή αναπνοή, θα πρέπει να το κάνεις μετά από κάθε γεύμα, ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Πώς θα κάνεις απόξεση στη γλώσσα;

Θα χρειαστείς το κατάλληλο εργαλείο, δηλαδή μια ξύστρα γλώσσας, η οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, χαλκό ή ανοξείδωτο ατσάλι. Οι περισσότερες έχουν ελαφρώς στρογγυλεμένο σχήμα, σαν ένα ανεστραμμένο κουτάλι. Αν δεν θέλεις να αγοράσεις μπορείς να δοκιμάσεις οικιακά αντικείμενα όπως ένα κουτάλι, καθαρό φυσικά. Ωστόσο, μπορεί να μην απομακρύνει τόσα βακτήρια που προκαλούν οσμές, όπως θα το έκανε μια ειδική ξύστρα γλώσσας.

Τοποθέτησε απαλά το στρογγυλεμένο άκρο της ξύστρας γλώσσας στο πίσω μέρος της γλώσσας σου. Τράβηξε την ξύστρα αργά προς τα εμπρός, μέχρι την άκρη της γλώσσας σου. Δεν πρέπει ποτέ να σπρώχνεις την ξύστρα από την άκρη της γλώσσας σου προς τα πίσω. Πάντα να ακολουθείς την κατεύθυνση από το πίσω μέρος της γλώσσας προς την άκρη. Μετά από κάθε ξύσιμο, χρησιμοποίησε ένα πανί ή χαρτομάντιλο για να απομακρύνεις τα υπολείμματα από την ξύστρα.

Ένα έως δύο ξυσίματα στην ίδια περιοχή είναι συνήθως αρκετά. Πλύνε τη ξύστρα γλώσσας με ζεστό νερό και σαπούνι, στέγνωσε και αποθήκευσε τη σε καθαρό, στεγνό χώρο.