Το να κρατά κανείς ημερολόγιο μη σου φαίνεται ντεμοντέ. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν, η καταγραφή σκέψεων έχει πολλά κρυφά και άκρως θεραπευτικά πλεονεκτήματα. Γίνεται έμπιστος και επιστήθιος φίλος, στήριγμα στις δύσκολες στιγμές, εμψυχωτής, εξομολογητής, ψυχαναλυτής, μάρτυρας των εμπειριών και των βιωμάτων της προσωπικής σας πορείας στη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι καταχωρίσεις σε τόσα και τόσα ημερολόγια ξεκινούν κάπως έτσι: Αγαπημένο μου ημερολόγιο…

Η θεραπευτική ιδιότητα των λέξεων

Όπως μας τονώνουν οι στίχοι τραγουδιών, όπως τα ποιήματα μιλάνε στη ψυχή μας ή τα λόγια ενός ηθοποιού εκφράζουν το δίκιο και την αλήθεια μας, έτσι και οι λέξεις που γράφονται σ’ ένα ημερολόγιο αποσυμφορίζουν, παρηγορούν και ενδυναμώνουν είτε είναι μουτζουρωμένες με δάκρυα είτε είναι γραμμένες με έντονα γράμματα οργής είτε βιαστικά, παρορμητικά, με ενθουσιασμό κι αδημονία.

Για τα μάτια μου μόνο

Ενώ οι κοινωνικές επιταγές μας κάνουν να φιλτράρουμε αυτά που λέμε, το ημερολόγιο είναι εχέμυθο. Δεν κρίνει ούτε κατηγορεί. Γράφοντας σ’ αυτό θα γίνεσαι περισσότερο ειλικρινής με τον εαυτό σου.

Το γράψιμο σταματά τον χρόνο

Σκεφτόμαστε πιο γρήγορα από ό,τι γράφουμε. Η διαδικασία της γραφής δημιουργεί χώρο μέσα στον χρόνο βοηθώντας μας να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε βαθύτερες αλήθειες.

Μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών

Ξεφυλλίζοντάς το ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα θα δεις ότι αναδύονται μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών. Οι παρατηρήσεις αυτές μπορούν ν’ αποτελέσουν το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου.

Ανακαλύπτοντας τις λύσεις

Γράφοντας και διαβάζοντας γεγονότα και σκέψεις βάζεις τα πράγματα σε σειρά και βοηθιέσαι στο να πάρεις μια σωστή απόφαση και να κάνεις σωστές κινήσεις.

Καταγραφή σκέψεων: Γιατί το ημερολόγιο είναι διαχρονικά θεραπευτικό;

Jess Bailey / Unsplash

3 προτάσεις για να ξεκινήσετε καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο

Ημερολόγιο προσκέφαλου

Διάλεξε ένα μικρό σε μέγεθος ημερολόγιο και πριν σβήσεις το φως κατάγραψε τις όμορφες στιγμές της ημέρας. Αναρωτήσου:

  • Τι μ’ έκανε να χαρώ;
  • Να χαμογελάσω;
  • Να νιώσω καλύτερα;

Στο τέλος κάθε χρονιάς θα έχεις μια υπέροχη συλλογή από τις πιο όμορφες στιγμές της. Κι όποτε δεν είσαι στις καλές σου, ξεφυλλίζοντάς το θα παίρνεις ελπίδα και κουράγιο.

Καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο προσωπικής εξέλιξης

 Αν δεν έχειςκαι πολύ χρόνο να αφιερώσεις, αλλά θα ήθελες ένα ημερολόγιο για την προσωπική σου εξέλιξη, δοκίμασε να το συμπληρώνεις απαντώντας σε κάποια από τα παρακάτω:

  • Τι έμαθα σήμερα;
  • Ποιες ενέργειες τόνωσαν την αυτοεκτίμησή μου και την αυτοπεποίθησή μου;
  • Τι με δυσκόλεψε; Πώς θα μπορούσα να το κάνω διαφορετικά;
  • Τι χρειάζεται να σκεφτώ περισσότερο;
  • Τι θα ήθελα από την αυριανή μέρα;
  • Πώς μπορώ να βελτιώσω τη σχέση μου με τους αγαπημένους μου;

Καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο εβδομάδας – μήνα

Νιώθεις τον χρόνο να γλιστρά μέσα απ’ τα χέρια σου; Στο τέλος κάθε εβδομάδας ή μήνα (ή και χρόνου), απάντησε σε μερικά από τα παρακάτω:

  • Τι μου έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά;
  • Τι έκανα διαφορετικό και πού ρίσκαρα;
  • Ποιο ήταν ένα σημαντικό πράγμα που κατάφερα;
  • Πού πήγα; Τι είδα; Πώς μου φάνηκε;
  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που με δυσκόλεψε;
  • Τι με άγγιξε περισσότερο;
  • Στόχοι μου για το επόμενο διάστημα.
  • Πώς τα πήγα με τους στόχους που είχα βάλει;

Όπως και το να τρώμε σωστά, να χαλαρώνουμε, ν’ ασκούμαστε, να κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει είναι τρόποι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, έτσι και η τήρηση ημερολογίου αποτελεί μια μοναδική μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης και φροντίδας του εσωτερικού μας κόσμου.

Αν γράφοντας το ημερολόγιό σου παρατηρήσεις ότι ο εαυτός σου είναι συχνά δυστυχής ή δε σου αρέσει, ότι οι προκλήσεις στις σχέσεις και στην προσωπική σας πρόοδο επαναλαμβάνονται με αρνητικό αποτέλεσμα, αξίζει να σκεφτείς να κάνετε μια… πρόσληψη. Πέρα από το ημερολόγιό σου, σύμμαχο ζωής στο πλευρό σου, χρειάζεσαι οπωσδήποτε και τον «ικανό» σου εαυτό. Όλοι τον έχουμε, κι αν δυσκολεύεσαι να τον βρεις, αξίζει να σκεφτείς τη συνεργασία με κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει να τον αναδείξεις. Ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί λοιπόν να μην απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας να σε βοηθήσει; Η ζωή θέλει συμμάχους.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων: 5 βήματα για να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση
Κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και γράψε τις αρνητικές σκέψεις σου
Κρίση πανικού: Συμπτώματα, σκέψεις και τρόποι αντιμετώπισης