Τελευταία όλο και πιο συχνά ακούω για φίλους και γνωστούς μου που νόσησαν από Covid-19. Ρεβεγιόν και καλέσματα ακυρώνονται τελευταία στιγμή, ταπεράκια με καλοψημένη γαλοπούλα βρίσκονται σε χαλάκια πόρτας (για να τα παραλάβουν οι νοσούντες) και κάποια small talks λαμβάνουν χώρα ακόμα και από το μπαλκόνι.

Κάπως έτσι κι εγώ, αντάλλαξα μερικές κουβέντες με τη φίλη μου Σ. – εκείνη στο μπαλκόνι κι εγώ στο πεζοδρόμιο, φορώντας μάσκες υψηλής προστασίας (φυσικά). Ευτυχώς η Σ. έχει ήπια συμπτώματα, αλλά θα μπορεί να βγει ξανά από το σπίτι μετά την Πρωτοχρονιά. «Και τι κάνεις αυτές τις μέρες στο σπίτι;» τη ρωτώ. «Κάνω ό,τι δημιουργικό μπορείς να φανταστείς» μου εξηγεί. Εννοείται, όμως, πως δεν είναι συνέχεια χαρούμενη και δημιουργική, εννοείται πως (και) βαριέται οικτρά και, προφανώς, όλα αυτά είναι οκ. Α! Επίσης, εννοείται πως όταν της στείλω αυτό το κείμενο θα γελάσει.

Αν, λοιπόν, αυτές τις γιορτινές (;) ημέρες, οι συνθήκες σε αναγκάζουν να κάνεις καραντίνα στο σπίτι, επειδή νοσείς, αρχικά, σου ευχόμαστε καλή ανάρρωση. Έπειτα, αν χρειάζεσαι έμπνευση για το πώς να περάσεις τον δεν – ξέρω – τι – να – τον – κάνω τόσο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι, συνέχισε να διαβάζεις.

Καραντίνα στο σπίτι: Πώς να περάσεις τόσο ελεύθερο χρόνο;

Jess Harper / Unsplash

Η καραντίνα στο σπίτι είναι πραγματικότητα για πολλούς αυτές τις μέρες. Πώς θα την αξιοποιήσεις;

Άλλαξε τις παραδόσεις

Εφόσον περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, έχεις την πολυτέλεια να επιλέξεις τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που σου αρέσουν περισσότερο. Επίτρεψε στον εαυτό σου να περάσει τις ημέρες των γιορτών, όπως πραγματικά επιθυμεί.

Καραντίνα στο σπίτι με αυτοφροντίδα

Αν έχουμε μάθει κάτι καλά, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η σημασία της αυτοφροντίδας. Εκείνο το χαλαρωτικό μπάνιο με κεριά, τα ομορφότερα εσώρουχα, το πιο μεθυστικό άρωμα – ό,τι πραγματικά σε ευχαριστεί και σε «ανεβάζει» δεν χρειάζεται να περιμένει, ακόμα κι αν είσαι μέσα στο σπίτι.

Μερικές επιπλέον ιδέες για έμπνευση:

  1. Άσκηση: Έχεις πρόσβαση στο Διαδίκτυο; Έχεις πρόσβαση σε όλα τα είδη άσκησης. Επίλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο, στον χρόνο που προτιμάς και απόλαυσε τα οφέλη της άσκησης.
  2. Σύνδεση: Αφιέρωσε χρόνο μέσα στην ημέρα για video calls με τους αγαπημένους σου.
  3. (Προσ)γείωση: Έλα στο «τώρα» με διαλογισμό, γράψιμο, ασκήσεις mindfulness, yoga.
  4. Μάθηση: Διάβασε ένα καινούριο βιβλίο, ένα παλιό βιβλίο, δώσε στο μυαλό σου νέα πληροφορία
  5. Ύπνος: Απαραίτητο «συστατικό» ευ ζην και, συνήθως, ο πρώτος που πλήττεται από την έντονη καθημερινότητα. Αυτή είναι η στιγμή για να… εντρυφήσεις λίγο παραπάνω.
  6. Φαγητό: Η τροφή είναι θρέψη, αλλά και απόλαυση. Φτιάξε το δικό σου εορταστικό μενού με εκείνα τα φαγητά που απολαμβάνεις πραγματικά.

Διάβασε επίσης: Πώς θα κάνεις αποτοξίνωση από τα social media;

Κοίτα να βαρεθείς

Το έχω διαβάσει σε κείμενα που απευθύνονται σε γονείς, το έχω ακούσει να λέγεται μεταξύ μαμάδων: «άσε το παιδί να βαρεθεί, δεν χρειάζεται να είναι συνέχεια απασχολημένο». Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Αναρωτήσου: Πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκες ότι βαριέσαι; Μήπως κάνεις συνέχεια πράγματα για να μην σκέφτεσαι και να αισθάνεσαι «παραγωγική»; Αφήνοντας το νου σου να περιπλανηθεί, θα σε οδηγήσει εκεί που πρέπει, στην ανασκόπηση, αλλά και στην ενδοσκόπηση.

Ευγνωμοσύνη

Η επικαιρότητα επιβεβαιώνει πως αν περνάς κορωνοϊό με ήπια συμπτώματα και το μόνο ζήτημα είναι η καραντίνα στο σπίτι, η τύχη βρίσκεται με το μέρος σου. Μερικά «ευχαριστώ» (γραπτά ή προφορικά) θα σου δώσουν το έναυσμα για να σκεφτείς ακόμα περισσότερα για τα οποία είσαι ευγνώμων και μέχρι τώρα αγνοούσες ως δεδομένα.

Αποδοχή

Αισθάνεσαι απογοήτευση, στενοχώρια και σύγχυση που ακυρώθηκαν τα εορταστικά πλάνα σου και η κατάσταση με τον κορωνοϊό ξεφεύγει ξανά; Είναι φυσιολογικό! Αυτό που με βοήθησε και συνεχίζει να με βοηθάει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι η αναγνώριση και η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων. Δεν μπορώ να προσποιούμαι πως όλα είναι οκ. Δεν είναι χρήσιμο, δεν βοηθάει. Μπορώ, όμως, να αποδεχτώ πως τώρα αισθάνομαι άσχημα και να σκεφτώ πως σύντομα θα έχω ακόμα περισσότερους λόγους για να είμαι χαρούμενη. Το ίδιο κι εσύ.