Η επίτευξη στόχων δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση! Προσπαθείς να επιτύχεις στη δουλειά σου, να πιάνεις τον ημερήσιο στόχο σου σε νερό, να κάνεις αρκετά βήματα, να έχεις κοινωνική ζωή κ.ο.κ. Ενώ εσύ δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό για να τα επιτύχεις όλα, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μπορεί να σε απομακρύνουν από τους στόχους σου, δημιουργώντας σου άγχος. Στις περιπτώσεις αυτές ίσως είναι προτιμότερο να εστιάζεις σε έναν στόχο τη φορά, από το να θέτεις στον εαυτό σου υποχρεώσεις που δεν μπορείς να βγάλεις εις πέρας. Ο κανόνας 90/90/1 μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι είναι ο κανόνας 90/90/1;

Ο κανόνας 90/90/1 έχει δημιουργηθεί από τον Robin Sharma, συγγραφέα των βιβλίων «Ο μοναχός που πούλησε τη Φεράρι του» και «Το κλαμπ των 5π.μ.». Πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία παίρνεις έναν μεγάλο στόχο, είτε πρόκειται για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης είτε για το τρέξιμο ενός μαραθωνίου και αφιερώνεις τα πρώτα 90 λεπτά κάθε ημέρας για 90 ημέρες δουλεύοντας προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο θέλουμε 90 λεπτά είναι διότι αυτό είναι το όριο για να επικεντρωθείς εντατικά σε οποιαδήποτε εργασία πριν χάσεις τον έλεγχο. Είναι ο χρόνος που υπάρχει και στους κύκλους του ύπνου μας και στην εγρήγορση μας, δηλαδή εναλλάσσουμε περιόδους εγκεφαλικής δραστηριότητας υψηλής συχνότητας, περίπου 90 λεπτά, που ακολουθούνται από εγκεφαλική δραστηριότητα ή διάλειμμα, χαμηλότερης συχνότητας, περίπου 20 λεπτά.

Και όσον αφορά στις 90 ημέρες δεν είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι 90 ημέρες είναι αρκετά μακριά για να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να επιτύχει ρεαλιστικά τον έναν στόχο και να δημιουργήσει μια καινούρια συνήθεια. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι να διαβάζεις περισσότερο και διαβάζεις κάθε πρωί, όταν περάσουν οι 90 ημέρες, δεν θα χρειάζεται να βάλεις στόχο το διάβασμα, αφού θα έχει γίνει πλέον μέρος της ρουτίνας σου. Επιπλέον, ο διαχωρισμός του έτους σε μέρη των 90 ημερών σημαίνει ότι μπορείς ρεαλιστικά να προχωρήσεις σε έναν στόχο κάθε φορά.

Ο λόγος που προτιμάμε να αφιερώνεις αυτά τα 90 λεπτά το πρωί είναι διότι σύμφωνα και με έρευνες, λίγο μετά το ξύπνημα, ο αυτοέλεγχος, δηλαδή η ικανότητα να αποφεύγουμε τους περισπασμούς και να ολοκληρώνουμε πραγματικά τις εργασίες μας, βρίσκεται στο αποκορύφωμα του και στη συνέχεια εξαντλείται σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι δελεαστικό να πατήσεις αναβολή στο ξυπνητήρι σου και να κοιμηθείς μέχρι το τελευταίο δυνατό δευτερόλεπτο, όμως είναι προτιμότερο να εκμεταλλευτείς κάθε λεπτό που μπορείς.

Τα βήματα για να υιοθετήσεις τον κανόνα 90/90/1

Προετοιμάσου

Το πρώτο βήμα είναι η προετοιμασία. Βρες τον στόχο σου και ύστερα υπολόγισε τις ώρες που θα πρέπει να ξυπνάς για να μένεις εντός προγράμματος. Είναι σημαντικό να δεσμευτείς σε αυτά τα 90 λεπτά και να τα βλέπεις ως κάτι το σημαντικό, όπως το ραντεβού σου στον γιατρό ή το meeting στη δουλειά. Επίσης, είναι σημαντικό να καταγράφεις σε ένα ημερολόγιο την πρόοδό σου και να γιορτάζεις ακόμα και τη μικρότερη νίκη. Με τον τρόπο αυτό θα μένεις ακόμη πιο πιστή στον στόχο.

Προγραμμάτισε τι θα κάνεις αυτά τα 90 λεπτά

Το τι θα κάνεις αυτά τα 90 λεπτά εξαρτάται από τον δικό σου στόχο. Αν ο στόχος σου είναι να διαβάζεις περισσότερα βιβλία τότε είναι ξεκάθαρο πως αυτό το χρονικό διάστημα θα διαβάζεις, ενώ αν ο στόχος σου είναι να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση τότε τα 90 λεπτά δεν θα περιλαμβάνουν τα ίδια πράγματα κάθε μέρα. Μερικές μέρες θα έχεις να επισκεφτείς δημόσιες υπηρεσίες, ενώ άλλες μέρες μπορεί να ετοιμάζεις τα δικά σου προϊόντα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι σημαντικό να έχεις ένα πρόγραμμα για να μην σπαταλάς χρόνο σκεπτόμενη τι πρέπει ακριβώς να κάνεις.

Δούλεψε προς ένα συναίσθημα, αντί για στόχο

Αν δεν έχεις κάποιον συγκεκριμένο στόχο στο κεφάλι σου, τότε σκέψου να δουλέψεις προς μια πρόθεση. Δηλαδή μπορείς να βάλεις ως στόχο να είσαι πιο χαρούμενη! Πρόκειται για έναν πιο γενικό στόχο, για τον οποίο όμως μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως να πηγαίνεις μια βόλτα στη φύση το πρωί, να ετοιμάζεις ένα νόστιμο πρωινό, να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι. Όλα αυτά τα μικρά βήματα θα σε κάνουν έναν πιο χαρούμενο άνθρωπο.

Να είσαι ευέλικτη

Ίσως οι 90 μέρες είναι πολλές για σένα ή ίσως ο στόχος που έχεις στο μυαλό σου να μην χρειάζεται τόσο πολύ χρόνο, οπότε μπορείς να μειώσεις τον χρόνο που θα αφιερώσεις. Μπορεί, επίσης, τα 90 λεπτά να μην χωρούν στη δική σου πρωινή ρουτίνα ή το ωράριο της δουλειάς σου να είναι κυλιόμενο και να μην έχεις καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να προσαρμόσεις τα λεπτά αυτά στη δική σου καθημερινότητα. Δεν χρειάζεται να κολλάς σε αριθμούς αν αυτό είναι κάτι που σε αγχώνει. Προσπάθησε απλά να ξεκινήσεις να υλοποιείς τους στόχους σου. Κι αν όχι τώρα πότε; Ξέρεις κι εσύ πως δεν θα υπάρξει ποτέ μια ιδανική στιγμή για να ξεκινήσεις να πραγματοποιείς τα όνειρά σου.