Άτομα όπως εγώ, που επιθυμούμε διακαώς να έχουμε μακριά και υγιή μαλλιά, συνήθως, επενδύουμε πολλά χρήματα σε σαμπουάν, κρέμες, έλαια, conditioner και θεραπείες που υπόσχονται το τέλειο αποτέλεσμα. Γίνεται όμως μια απλή καθημερινή συνήθεια, όπως το χτένισμα ενώ τα μαλλιά σου είναι ακόμα βρεγμένα, να σαμποτάρει όλες μας τις προσπάθειες; Κι όμως ναι!

Η φαινομενικά ακίνδυνη πράξη του χτενίσματος των βρεγμένων μαλλιών σου, μπορεί να είναι ένας μυστικός σαμποτέρ για την υγεία των τους. Ο πυρήνας του προβλήματος έγκειται στην κατάσταση των μαλλιών σου όταν είναι βρεγμένα, τα οποία είναι πιο εύκαμπτα και πιο επιρρεπή σε χειρισμούς με τρόπους που δεν θα γίνονταν όταν είναι στεγνά, οδηγώντας σε πιθανή ζημιά.

Φαντάσου τα μαλλιά σου σαν μια ελαστική ζώνη η οποία έχει ένα συγκεκριμένο όριο στο πόσο μπορεί να τεντωθεί πριν υποχωρήσει και σπάσει. Τα βρεγμένα μαλλιά, συμπεριφέρονται παρόμοια. Είναι πιο εύκαμπτα, ελαστικά και, ως εκ τούτου, πιο επιρρεπή στο σπάσιμο όταν τα χτενίζεις.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Ορισμένοι τύποι μαλλιών είναι πολύ πιο επιρρεπείς στις βλάβες, ενώ άλλοι μπορούν να το ανεχθούν χωρίς πρόβλημα. Τα κυματιστά και τα σγουρά μαλλιά συνήθως έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο βούρτσισμα ενώ είναι βρεγμένα. Από την άλλη, τα πιο ίσια μαλλιά είτε είναι χοντρή είτε λεπτή η τρίχα, είναι πιο ευάλωτα και θα καταλήξουν να σπάσουν αν βουρτσιστούν, ενώ είναι βρεγμένα. Για τις μπούκλες, το υγρό βούρτσισμα έχει πλεονεκτήματα, όπως η καταπολέμηση του φριζαρίσματος.

Έτσι, ενώ ορισμένοι τύποι μαλλιών και υφές θα πρέπει να αποφεύγουν το βούρτσισμα υγρών μαλλιών, άλλοι, όπως τα σγουρά μαλλιά, θα επωφεληθούν. Μάλιστα, βάζοντας αφρό σε νωπά μαλλιά θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία του ξεμπερδέματος και του βουρτσίσματος πιο ομαλή, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Βέβαια, με μερικές πρακτικές μπορείς να συνεχίσεις να βουρτσίζεις τα μαλλιά σου ενώ είναι νωπά, χωρίς να τα βλάψεις. Αρχικά προτίμησε να ξεμπερδέψεις πρώτα τα μαλλιά σου με τα δάχτυλα σου και ύστερα να χρησιμοποιήσεις μια χτένα με φαρδιά δόντια.

Η πιο σημαντική πρακτική που πρέπει να ακολουθήσεις, είναι να χτενίζεις τα μαλλιά σου από κάτω προς τα πάνω και να μην τα τραβάς από τις ρίζες προς τις άκρες, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περιττό σπάσιμο. Επίσης, σκέψου μήπως ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου ένα leave-in conditioner, για να γλιστράει ευκολότερα η βούρτσα.