Η εξοικονόμηση και η σωστή διαχείριση των χρημάτων δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Δεν είναι όμως και αδύνατη. Μπορεί να σου φαίνεται άθλος να καταφέρεις να πάρεις λεφτά στα χέρια σου και να τα διαχειριστείς σωστά και πράγματι είναι. Μπορεί στο παρελθόν να έχεις καταφέρει να εξαφανίσεις με «μαγικό» τρόπο χρήματα και να μην γνωρίζεις καν που τα ξόδεψες. Σε όλους μας έχει συμβεί και σε όλους μας είναι πολύ πιθανό να συμβεί ξανά. Αν όμως γνωρίζεις τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, θα μπορείς να έχεις μια καλύτερη σχέση με τα χρήματα.

Βάλε λεφτά στην άκρη

Με το που πληρωθείς, χωρίς να αφήσεις τις μέρες να περάσουν, βάλε μερικά χρήματα στην άκρη. Το ποσό που θα εξοικονομήσεις εξαρτάται από εσένα, το εισόδημα σου και τα έξοδα που έχεις. Μπορεί αυτό το ποσό να είναι 200 ευρώ ή μπορεί ακόμη και 10 ευρώ. Με τον καιρό η πρακτική αυτή αυτοματοποιείται κάθε μήνα και το ποσό που έχεις στην άκρη λίγο-λίγο θα μεγαλώνει.

Ακολούθησε τον κανόνα 50/30/20

Φτιάξε έναν προϋπολογισμό κατά τον οποίο χωρίζεις τα έσοδα σου. Το 50% αυτών θα πηγαίνει στις ανάγκες σου (ενοίκιο, σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.), το 30% στα θέλω σου (τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο, τα μαθήματα κεραμικής κ.ο.κ.) και το 20% θα πηγαίνει για εξοικονόμηση.

Βάλε στην άκρη το έξτρα εισόδημα

Πήρες αύξηση; Συγχαρητήρια! Ή μήπως μπήκε το δώρο Χριστουγέννων; Μήπως έκανες μερικά έξτρα μεροκάματα; Αν αυτά τα χρήματα δεν είναι κρίσιμα για την επιβίωση σου ή για να ξεχρεώσεις λογαριασμούς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βάλεις χρήματα στην άκρη.

Έλεγξε τα πάγια έξοδα σου

Προσπάθησε τα πάγια έξοδα σου, όπως το ενοίκιο, η ασφάλεια του αυτοκινήτου, το ίντερνετ, να μην υπερβαίνουν το 25% του εισοδήματος σου. Αν βλέπεις ότι αποτελούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος σου αναλογίσου από που μπορείς να μειώσεις μερικά έξοδα. Άλλωστε, οι τιμές στην αγορά είναι πολύ ανταγωνιστικές και θα βρεις πολλές προσφορές που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τα πάγια έξοδα σου.

Σκέψου καλά την επόμενη αγορά σου

Οι παρορμητικές αγορές μπορούν να αποβούν καταστροφικές για το πορτοφόλι σου, για αυτό είναι σημαντικό να σκέφτεσαι πολύ καλά πριν κάνεις την επόμενη σου αγορά. Πόσο καλά; Άφησε τουλάχιστον 24 ώρες να περάσουν μέχρι να αγοράσεις αυτό που σκέφτηκες. Μόλις περάσουν ρώτα τον εαυτό σου αν το χρειάζεσαι πραγματικά αυτό το αντικείμενο ή μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτό. Είμαι σίγουρη ότι θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα με την πρακτική αυτή.

Πλήρωνε με μετρητά

Τώρα που όλα βρίσκονται στο κινητό μας, ακόμη και οι αγορές μας γίνονται πολύ πιο απλές. Με δύο κλικ στο κινητό πληρώνεις άμεσα και χωρίς να το καταλάβεις έχει βγει εντελώς εκτός του προϋπολογισμού σου και τρομάζεις μόνο στη σκέψη να μπεις στην εφαρμογή της τράπεζας, για να δεις το υπόλοιπο σου. Για αυτό, λοιπόν, προτίμησε να έχεις μετρητά τα οποία θα έχεις ως στόχο να τα ξοδέψεις σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών, ώστε να είσαι σίγουρη ότι δεν βγαίνεις εκτός των ορίων σου.

Να έχεις υπομονή

Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο, όμως η υπομονή είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να παραμείνεις πιστή στον στόχο της εξοικονόμησης χρημάτων! Θα υπάρξουν πολλές στιγμές που θα απογοητευτείς και θα θέλεις να ξοδέψεις χρήματα αλόγιστα, όμως το σημαντικό είναι να έχεις στο μυαλό σου τον μακροπρόθεσμο στόχο.

Βρες αξία σε πράγματα που δεν χρειάζονται χρήματα

Βρες τα πράγματα στη ζωή που έχουν αξία, αλλά δεν χρειάζονται χρήματα για να τα κάνεις. Αυτό μπορεί να είναι μια βόλτα στη φύση, ένα κυριακάτικο πικνίκ με φίλους, μια βόλτα στη θάλασσα κ.ά. Οι δραστηριότητες αυτές θα σε αναζωογονήσουν, θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα σωματικά και ψυχικά και δεν χρειάζονται χρήματα για να πραγματοποιηθούν.