Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στον μεταβολισμό, στην πραγματικότητα μιλούν για το μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος, με απλούστερους όρους, είναι ο αριθμός των θερμίδων (το σύνολο της ενέργειας) που καίμε ημερησίως.

Σήμερα, φράσεις όπως «αργός» ή «μπλοκαρισμένος» μεταβολισμός, ακούγονται αρκετά συχνά, αφού τόσοι και τόσοι άνθρωποι –στην πλειονότητά τους γυναίκες– αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα των «περιττών» κιλών.

Αν και η κουλτούρα της δίαιτας μάς έχει υποδείξει αποκλειστικά τη συσχέτιση μεταβολισμού με την απώλειας βάρους, εντούτοις ένας ενεργός και δυνατός μεταβολισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής υγείας γιατί είναι ικανός να συμβάλει στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών της διατροφής, στην αποτελεσματική αξιοποίηση των θερμίδων που λαμβάνουμε καθώς και στη λειτουργικότητα του σώματός μας εν συνόλω.

Η ποιότητά του μεταβολισμού μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι τα γονίδια, η ηλικία, η άσκηση, η διατροφή αλλά και γενικότερα οι καθημερινές συνήθειές μας. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να υιοθετήσουμε τις κατάλληλες και υγιεινές συνήθειες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολικού μας ρυθμού αλλά και στη διατήρηση της σωματικής μας υγείας.

Τέτοιου είδους συνήθειες αποτελούν, μεταξύ άλλων:

Πλούσιο πρωινό

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο μεταβολισμός μας τείνει να επιβραδύνεται. Όταν, δε, ξυπνάμε και για τον οποιονδήποτε λόγο παραλείπουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας ή τη «βγάζουμε» μόνο με ένα καφέ, το μήνυμα που παίρνει ο οργανισμός μας είναι ότι χρειάζεται να συντηρήσει αντί να κάψει τις θερμίδες που λαμβάνει. Αν, όμως, επιλέξουμε, να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα καλό γεύμα είναι πιο πιθανό να κάψουμε περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα, άρα και να χάσουμε γρηγορότερα βάρος.

Πράγματι, ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό που περιλαμβάνει υδατάνθρακες κι όχι μόνο πρωτεΐνη, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας, αφού αυξάνει τον μεταβολισμό μας μέχρι και 10%, μειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, βοηθώντας παράλληλα στην απώλεια και συντήρηση του βάρους μας.

Επαρκής ύπνος

Όχι, οι 4 ή 5 ώρες ύπνου ημερησίως δεν θεωρούνται «βιώσιμες». Αντιθέτως, η αϋπνία, εκτός από την πρόκληση κούρασης και εξάντλησης, δύναται να αποσυντονίσει τον οργανισμό μας και να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολικός μας ρυθμός.

Με λίγα λόγια, όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, ο οργανισμός μας επεξεργάζεται και αποσυνθέτει τους υδατάνθρακες με μεγαλύτερη δυσκολία από ότι όταν είμαστε ξεκούραστοι. Η λύση «ακούει» στο όνομα «επαρκής και αποτελεσματικός ύπνος» (σύμφωνα με τους ειδικούς από 7 έως 9 ώρες ημερησίως), που συμβάλει στη διατήρηση την πολύτιμων καύσεων που πραγματοποιούνται στο σώμα μας ενώ κοιμόμαστε.

Άφθονο νερό

«Η αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό, μην αφήνοντας τη ζάχαρη και το λίπος να φτάσουν στους μυς εκεί όπου διαφορετικά θα μεταβολίζονταν», τονίζει ο Δρ. Fertig, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Διαβήτη & Οστεοπόρωσης.

Αποδεδειγμένα, με την επαρκή κατανάλωση νερού την ημέρα (1,5 λίτρο) αποφεύγουμε την αφυδάτωση και την κατακράτηση υγρών την ίδια στιγμή που επιτυγχάνεται η σωστή ενυδάτωση που συμβάλλει στην καλύτερη πέψη των τροφών, στην πιο σωστή αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών καθώς και στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, το παγωμένο νερό φαίνεται να ενισχύει ακόμα περισσότερο τον μεταβολισμό μας, καθώς ο οργανισμός καίει ενέργεια προσπαθώντας να ζεστάνει το στομάχι.

Όχι στο αλκοόλ

Αλκοόλ στη διατροφή, ένα θέμα που ειδικά για εμάς που μας αρέσει να απολαμβάνουμε ένα ποτηράκι αραιά και που, αποτελεί θέμα συζήτησης. Κι αυτό γιατί αποδεδειγμένα το αλκοόλ καταστέλλει το μεταβολισμό και αυξάνει την όρεξή μας, αφού το σώμα αφομοιώνει το αλκοόλ έναντι του φαγητού και άρα είναι θεμιτό να το αποφεύγουμε. Όχι, μην κόψεις τελείως το αλκοόλ από τη διατροφή σου εάν δεν θέλεις να το στερηθείς. Μπορείς, ωστόσο, να το καταναλώνεις με μέτρο ή να προτιμάς τα ποτά που δε σε επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, όπως είναι το κρασί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ «μεταφράζεται» σε δύο ή λιγότερα ποτήρια αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτήρι ή λιγότερο για τις γυναίκες.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε κάθε γεύμα, καθώς ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, τροφοδοτεί τους μυς μας, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της μυϊκής μας μάζας, ενώ συνιστά και απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επιπλέον, η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να διασπαστεί από τους υδατάνθρακες ή το λίπος, με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης.

Γίνεται, επομένως, αντιληπτό πως όταν δε λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα, είναι πολύ πιθανό να επέλθουν σοβαρές επιπτώσεις για τον μεταβολισμό μας και σαφώς και για την υγεία μας.

Το ψάρι, το κοτόπουλο, το αβγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ανάλατοι ξηροί καρποί αποτελούν μερικές μόνο από τις καλές πηγές πρωτεΐνης, ιδανικές να τις εντάξεις άμεσα στη διατροφή σου.