Η περιοχή των Τζουμέρκων φιλοξενεί μερικά από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Γραφικοί οικισμοί με πλούσια ιστορία και παράδοση που διατηρούν την ταυτότητα τους αναλλοίωτη στο χρόνο και είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την ομορφιά της φύσης.

Ένα από τα αυτά και οι Καλαρρύτες, χτισμένοι στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.120 μέτρα. Ο ορεινός οικισμός ήκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αιώνα και αυτό είναι αποτυπωμένο μέχρι και σήμερα στην αρχοντική του ομορφιά. Το εμπόριο, η αργυροχρυσοχοΐα, η παραγωγή μάλλινων ειδών κατέστησαν το χωριό μεγάλο οικονομικό και εμπορικό κέντρο.

Όπως θα παρατηρήσετε, η γκρίζα πέτρα είναι το κύριο υλικό δόμησης και κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο των σπιτιών του χωριού. Χαρακτηριστικές είναι και οι πέτρινες καμάρες και οι όμορφες αυλές που κοσμούν κάποια από τα σπίτια του χωριού. Τη γραφικότητά του συμπληρώνουν οι βρύσες και τα τοξωτά γεφύρια που θα συναντήσετε κατά την περιήγησή σας.

Μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Κήπινας, ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, λίγο έξω από το χωριό.

Επίσης, στο ανακαινισμένο πετρόχτιστο κτίριο που λειτουργούσε παλαιότερα ως Δημοτικό σχολείο, στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να γνωρίσετε την λαϊκή τέχνη, η οποία είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό.

Πηγή: Diakopes.gr