Όταν ακούς red flags το μυαλό σου πάει κατευθείαν σε κάποι@ πρώην σύντροφο, άντε ή σε κάποια παλιά φίλη. Όμως τα red flags δεν υπάρχουν μόνο στον ερωτικό και φιλικό τομέα. Σημάδια ότι δεν πρέπει να συναναστρέφεσαι κάποιον άνθρωπο υπάρχουν και σε άλλους τομείς και πολύ συχνά μπορείς να τα βρεις σε επαγγελματίες σωματικής άσκησης. Ξέρεις ο/η γυμναστής/ρια που δεν σου γεμίζει και τόσο το μάτι, αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις τον λόγο.

Η μεγάλη «άνθιση» του fitness είναι λογικό να φέρει στον χώρο άτομα που δεν είναι οι κατάλληλοι επαγγελματίες, ή τουλάχιστον δεν ταιριάζουν με εσένα. Μια κακή εμπειρία με έναν προπονητή, μπορεί να σου ρίξει την αυτοπεποίθηση, να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου, αλλά και να σε απομακρύνει από την άσκηση. Μια, όμως, κακή εμπειρία δεν θα πρέπει να σε αποθαρύνει, καθώς σίγουρα μέσα στον μεγάλο χώρο του fitness μπορείς να βρεις τον κατάλληλο επαγγελματία για εσένα. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο τρανταχτά red flags των γυμναστών, τα οποία εφόσον τα εντοπίσεις είναι καλύτερο να αναζητήσεις έναν άλλον.

Δεν προσαρμόζει το πρόγραμμα στο επίπεδο σου

Σου δίνει ασκήσεις και προγράμματα τα οποία σου φαίνονται πολύ δύσκολα σχεδόν ακατόρθωτα για το επίπεδο σου. Ενώ πρέπει ο γυμναστής σου να σε ενθαρρύνει για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, αυτό πρέπει να γίνεται σταδιακά. Το να κάνεις πάντα δύσκολες ασκήσεις δεν σημαίνει ότι είναι και αποτελεσματικές.

Επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους

Τα οφέλη από την άσκηση είναι πολλά περισσότερα από την απώλεια βάρους. Το να μπορείς να ανέβεις τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζεις, να βγάζεις δύο περισσότερες επαναλήψεις σε μια άσκηση, αλλά και τα οφέλη στην υγεία που δεν είναι ορατά, αποτελούν νίκες! Αν λοιπόν ο προπονητής σου επικεντρώνεται μόνο στην εικόνα σου ή τη ζυγαριά και σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, δεν μιλάμε για έναν σωστό επαγγελματία!

Σου δίνει πρόγραμμα διατροφής

Μερικές απλές συμβουλές σχετικά με τη διατροφή είναι αποδεκτές, αλλά μόνο ένας διατροφολόγος μπορεί να σου δώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που να βασίζεται στο ιστορικό της υγείας σου, αλλά και το lifestyle σου. Αν ένας γυμναστής υποστηρίζει ότι μπορεί να σου βγάλει πλάνο διατροφής, τότε αυτό είναι κακό σημάδι.

Έχει έλλειψη γνώσεων

Ο καλός προπονητής γνωρίζει τους τομείς του και ξέρει πώς να δώσει εξηγήσεις στον ασκούμενο με τρόπο που να είναι εύκολα κατανοητός. Θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του, για να σου εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους κάνεις μια άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο μυς σε όλο το εύρος της κίνησης του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Έχει έλλειψη επαγγελματισμού

Οι προπονητές αλληλεπιδρούν με τους ασκούμενους τους σε προσωπικό επίπεδο για κάτι που είναι πολύ προσωπικό, το σώμα τους. Αυτό μπορεί να κάνει τον ασκούμενο ευάλωτο σε συναισθηματικό επίπεδο. Αν ο γυμναστής δεν παρουσιάζεται με επαγγελματισμό και σεβασμό, τα πράγματα μπορεί γρήγορα να γίνουν άβολα.

Ένας επαγγελματίας θα επενδύσει το 100% του στην προπονητική συνεδρία. Δεν θα αποσπάται η προσοχή του από το τηλέφωνο του ή τους φίλους του στο γυμναστήριο, δεν θα ξεχνάει τα μαθήματα σας, ούτε θα καθυστερεί πολύ σε αυτά.