Θέλεις να σου προτείνουμε μία zero-waste κίνηση για να κάνεις; Και μάλιστα οικονομική; Άκου λοιπόν: Είμαστε μία ωραία πλαστική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του διεθνούς WWF και του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στην Αυστραλία, οι άνθρωποι καταναλώνουμε ποσότητα πλαστικού που αντιστοιχεί σε μία πιστωτική κάρτα κάθε εβδομάδα, ένα ορθογώνιο 4×2 τουβλάκι lego τον μήνα και ένα κράνος πυροσβέστη τον χρόνο. Ωραία; Όχι!

Η πιο απλή zero-waste κίνηση που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και πάλι σαπούνι, σε στέρεα μορφή και όχι σε υγρή, που έρχεται συσκευασμένο σε πλαστικό μπουκαλάκι ή σακουλάκι. Στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε άπειρα και ωραία, μυρωδάτα, σαπούνια σε πλάκες, χωρίς το περιτύλιγμα τους. Ένα από τα αγαπημένα μας έχει μέσα και λούφα και το κάνει να μη γλιστράει!

Και αν πιστεύεις πως μέσα από τα σαπούνια κοινής χρήσης μπορούν να μεταδοθούν ασθένειες, κάνεις λάθος. Σύμφωνα με δημοσίευμα στις New York Times, δεν παίζει – με απλά λόγια – να συμβεί κάτι τέτοιο.

zero-waste κίνηση

Sincerely Media/ Unsplash

Ήδη από το 1965 έχει γίνει ένα πείραμα στο οποίο επιστήμονες κάλυψαν τα χέρια τους με περίπου 5 δισεκατομμύρια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν Ε. Coli και σταφυλόκοκκο και σύμφωνα με τον Dr. Richard Klasco έγινε το εξής:

“Οι επιστήμονες στη συνέχεια έπλυναν τα χέρια τους με ένα σαπούνι και μετά το ίδιο σαπούνι το χρησιμοποίησε ένα άλλο άτομο “καθαρό” και διαπιστώθηκε ότι τα βακτηρίδια δεν μεταφέρθηκαν στο δεύτερο χρήστη καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως το επίπεδο βακτηρίων, που μπορεί να εμφανιστεί σε μία πλάκα σαπουνιού, ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες χρήσης (βαριά χρήση, κακή σχεδίαση μη αποστειρωμένων σαπουνιών κ.λπ.) δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία».

Ακόμα μία μεγάλη έρευνα που έγινε το 1988 έδειξε πως ακόμα και ένα σαπούνι που έχει πάνω του παθογόνα βακτήρια δεν τα “κόλλησε” σε αυτούς που το χρησιμοποίησαν. Μετέπειτα μελέτες που έγιναν συνέχισαν να δείχνουν τα ίδια αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ικανότητα του σαπουνιού να καταπολεμά σοβαρές λοιμώξεις, όπως η Ebola.

Οπότε από τη στιγμή που οι μπάρες σαπουνιού είναι plastic-free και είναι ασφαλείς γιατί να μην τις προτιμήσουμε; Ε;

Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου plastic-free σαπούνι;

Σου αρέσουν τα σαπούνια; Διάβασε τότε και αυτό: 

Η Σαμπαχάτ Αμιλέρ δημιουργεί ευωδιαστά σαπούνια και «φωτίζει» τον κόσμο