Όσο δύσκολες και αν ήταν οι χρονιές που ζήσαμε σε καραντίνα πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα καλό που έφερε και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Φυσικά μιλάω για την τηλεργασία μέσα από την οποία χαρίζεις στον εαυτό σου μερικά λεπτά επιπλέουν ύπνου, έχεις τη δυνατότητα να φοράς ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα, αλλά μπορείς και να δουλεύεις από όποια μεριά του πλανήτη θέλεις.

Βέβαια δεν είναι όλα τα οφέλη της τηλεργασίας τόσο «εγωιστικά», καθώς όπως φαίνεται ολόκληρος ο πλανήτης επωφελείται από την αλλαγή αυτή. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν αποκλειστικά από το σπίτι φτάνουν το 12,7%, ενώ αυτοί που δουλεύουν υβριδικά αγγίζουν το 28,2%. Δηλαδή, αριθμοί τριπλάσιοι από εκείνους πριν την πανδημία. Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας από όλη αυτή την αλλαγή;

Μείωση των μετακινήσεων

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι είναι λογικό να μειώνονται και οι μετακινήσεις σου, εξοικονομώντας έτσι καύσιμα. Νομίζω όλοι θυμόμαστε τον καιρό της πανδημίας, όπου οι μικρές καθημερινές μετακινήσεις αλλά και τα μεγάλα ταξίδια, όπως πτήσεις, μειώθηκαν σημαντικά, τότε η φύση είχε ζωντανέψει και πάλι. Αυτό συνέβη διότι με τη χρήση λιγότερων καυσίμων, απελευθερώνονται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου στον αέρα. Αυτό σημαίνει λιγότερη αιθαλομίχλη και ρύπανση, που οδηγεί σε καθαρότερο αέρα για να αναπνέουμε όλοι μας. Ο αποκλεισμός, όταν η αλλαγή ήταν ξαφνική και ακραία, έδειξε πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ο αντίκτυπος των περιορισμένων μετακινήσεων. Ωστόσο, έμοιαζε περισσότερο με ένα σύντομο διάλειμμα για τη Γη, καθώς οι επιπτώσεις δεν είχαν αρκετή διάρκεια, ώστε να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

Τα μποτιλιαρίσματα σε ώρες αιχμής είναι ένα άλλο, πολύ άσχημο κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων και η εργασία από το σπίτι βοηθά και σε αυτό. Λιγότερη κίνηση σημαίνει λιγότερες μηχανές αυτοκινήτων που λειτουργούν και μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις γίνονται λιγότερο πολυσύχναστες και ο αέρας σε αυτές είναι καθαρότερος.

Αξίζει να μιλήσουμε και για τις προεκτάσεις που έχει η κυκλοφορία οι οποίες δεν είναι τόσο φανερές, αλλά καταδεικνύουν πόσο βαθύ και πολύπλοκο είναι αυτό το ζήτημα. Με λιγότερους ανθρώπους να οδηγούν, οι δρόμοι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν φθείρονται τόσο γρήγορα. Αυτό σημαίνει λιγότερη εργασία για τη διόρθωσή τους και λιγότεροι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιούνται για τις επισκευές αυτές ή για την κατασκευή νέων δρόμων. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτού του γεγονότος είναι τεράστιος παρότι δεν είναι προφανής με την πρώτη ματιά.

Κατανάλωση ενέργειας

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να ανεβάσει τους λογαριασμούς ενέργειας, λόγω της επιπλέον θέρμανσης ή ψύξης και της μεγαλύτερης χρήσης του υπολογιστή σου, όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά αυτής της ιστορίας.

Τα μεγάλα κτίρια γραφείων με όλα τα φώτα, τον κλιματισμό και τα μηχανήματα καταναλώνουν πολλή ενέργεια και με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, πολλά από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, ειδικά κατά τις πιο πολυσύχναστες ώρες της ημέρας.

Επίσης, η εργασία από το σπίτι δίνει στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επιλέξεις να εγκαταστήσεις ηλιακούς συλλέκτες ή συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας ή ότι απλώς να είσαι πιο προσεκτική στο να σβήνεις τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τα χρησιμοποιείς. Σε συνδυασμό με τα γραφεία που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας και, κατά συνέπεια, της ρύπανσης.

Αστικός σχεδιασμός και βιωσιμότητα

Με την δυνατότητα της τηλεργασίας μας δίνεται και η ευκαιρία να αναδιαμορφώνουμε τις πόλεις και τα χωριά. Φαντάσου πώς θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χτίζουμε και σχεδιάζουμε τις κοινότητες αν οι άνθρωποι μπορούσαν να εργάζονται από εκεί που ζουν. Αυτό οδηγεί σε έναν νέο τρόπο σκέψης για το πού ζούμε, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να απομακρυνθούν από τα πολυσύχναστα αστικά κέντρα και να διασκορπιστούν πιο ομοιόμορφα.

Η εργασία από το σπίτι μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να κάνουμε περισσότερα στις γειτονιές μας. Αν μπορούμε να δουλεύουμε, να ψωνίζουμε και να συναναστρεφόμαστε με φίλους σε κοντινή απόσταση, αυτό σημαίνει ότι οι κοινοτικοί μας δεσμοί μπορούν να γίνουν πιο στενοί και ισχυροί, αλλά και να στηρίζουμε μικρές τοπικές επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ευκολία.

Η απομακρυσμένη εργασία ανοίγει την πόρτα σε νέες ιδέες για το πώς χτίζουμε τις κοινότητές μας, με έμφαση στην έξυπνη και βιώσιμη λειτουργία. Παρέχει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μέρη για να ζήσουμε που είναι περισσότερο εναρμονισμένα με τον τρόπο που θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας.