Ο ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Samuel Beckett είχε πει τη φράση «Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better». Μία φράση που αυτό που μας λέει τι είναι; Πάντα να προσπαθούμε. Πάντα να αποτυγχάνουμε. Να μην το παίρνουμε και βαριά. Να σηκωνόμαστε. Να προσπαθούμε ξανά. Να αποτυγχάνουμε ξανά. Και αυτή τη φορά να το κάνουμε και καλύτερα. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο για πολλούς, αλλά αν πάρουμε μία ανάσα και κάνουμε μία ήρεμη σκέψη, αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι ότι τα μεγαλύτερα κατορθώματα του ανθρώπου, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανθρωπότητας, ήρθαν μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες, οι οποίες η νέα από την προηγούμενη ξεχώριζαν γιατί η νέα ήταν μία πιο βελτιωμένη εκδοχή αποτυχίας.

Ο Beckett δεν είχε άδικο. Είναι αυτό που ο απλός λαός λέει “πρέπει να πιάσεις πρώτα πάτο, αν θέλεις να φτάσεις ψηλά”. Πρέπει να αγγίξεις τον πυθμένα, να τον βιώσεις, να τον “αγκαλιάσεις” και στη συνέχεια να δώσεις μία και να εκτοξευτείς. Και αν δεν τα καταφέρεις, δεν πειράζει. Πάμε πάλι από την αρχή. Με αφορμή τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό στον πλανήτη, με τελευταίο “κερασάκι” τον πόλεμο, βλέπουμε τη φράση αυτή να παίρνει σάρκα και οστά. Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στο σημείο “Fail again. Fail better”. Ζούμε διαδοχικές αποτυχίες.

Νίκος Ναυρίδης

Έργο Νίκου Ναυρίδη/ Αισχύλεια

fail again

Έργο Νίκου Ναυρίδη/ Αισχύλεια

Φυσικά αν δεν ήταν ο Νίκος Ναυρίδης, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, αυτή η υπέροχη φράση-ωδή στην αποτυχία θα ήταν μόνο για ένα περιορισμένο κοινό…αυτό που πολλοί αποκαλούν “ψαγμένους”. Ήταν το 2013, όταν σε συνεργασία με τον Γιώργο Σκιάνη, υπεύθυνο εικαστικών στα Αισχύλεια στην Ελευσίνα, ξεφύτεψαν ένα χωράφι από στάρια και το φύτεψαν πάλι, στα 5 στρέμματα στο εγκαταλειμμένο ελαιοτριβείο του Κανελλόπουλου. Εκεί, ο Νίκος Ναυρίδης, έστησε την κόκκινη από led φράση Try again. Fail again. Fail better. Και ήταν πάλι το 2021, όταν η φράση αυτή του Samuel Beckett δια χειρός Ναυρίδη, έδωσε μία ώθηση σε όποιον σήκωνε ψηλά τα μάτια και την έβλεπε να δεσπόζει στην ταράτσα του παλιού Καπνεργοστασίου (που σήμερα ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων και ένα μέρος του στεγάζει τη βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της) ως ένα από τα έργα 59 καλλιτεχνών παγκοσμίους φήμης, που φιλοξενήθηκαν ως μέρος της έκθεση που έκανε ο οργανισμός ΝΕΟΝ.

Νίκος Ναυρίδης

Έργο Νίκου Ναυρίδη/ Εγκατάσταση στο Παλαιό Καπνεργοστάσιο

Αυτή λοιπόν η θεραπευτική φράση του Beckett, που της έδωσε έναν νέο δυναμισμό το άγγιγμα του Ναυρίδη, έγινε η έμπνευσή μας για το τρίτο τεύχος του Love Yourself Magazine, που κυκλοφορεί στα περίπτερα και στο Βιολογικό Χωριό. Ελπίζουμε να το διαβάσετε και να εμπνευστείτε και εσείς.