Η εύρεση συντρόφου στη σημερινή εποχή είναι μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών για να γνωρίσουν κάποιον είτε αναζητούν μία σχέση είτε όχι. Η διαδικασία αυτή ξεκινά με το να βρεις, αρχικά, κάποιον να ταιριάζουν τα προφίλ σας και να σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον οι φωτογραφίες του και στη συνέχεια ξεκινά η επικοινωνία (καλώς εχόντων των πραγμάτων), ώστε να γνωριστείτε καλύτερα. Και κάπου εκεί έρχεται η στιγμή που αποφασίζετε να γνωριστείτε από κοντά. Τι κάνεις τότε;
Πολλοί είναι αυτοί που διασκεδάζουν μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας, αλλά διστάζουν να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω. Μπορεί να αναρωτιούνται για το μέλλον μιας τέτοιας γνωριμίας, να τους κατακλύζει το άγχος για τη δέσμευση ή απλά να προτιμούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με πολλά άτομα χωρίς να θέλουν κάτι παραπάνω. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς, λοιπόν, λέγεται “OnlyPlans” – αφού μόνο στα… plans μένει.
Τι είναι το “OnlyPlans”;
Η τάση αυτή προσδιορίζει μία συνθήκη όπου συνεχώς προγραμματίζεις ραντεβού με κάποιον αλλά πάντα τα ακυρώνεις. Οι δικαιολογίες που βρίσκεις ποικίλουν αλλά ουσιαστικά αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θέλεις να βγεις ραντεβού. Μπορεί να πεις πως κάτι έτυχε με τη δουλειά, αρρώστησες, σε χρειάζεται μία φίλη σου, κάτι έπαθε το κατοικίδιο σου ή οτιδήποτε άλλο έρχεται στο μυαλό σου.
Σύμφωνα με έρευνες, το 52% των ελεύθερων ατόμων έχουν βιώσει μία τέτοια συνθήκη, είτε είναι αυτοί που το ακυρώνουν είτε βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Η συνθήκη αυτή ωστόσο, δεν εφευρέθηκε τώρα αλλά, υπήρχε από παλιότερα σε διαφορετική μορφή. Σίγουρα σου έχει συμβεί ή έχεις παρακολουθήσει σε κάποια ταινία το άτομο που βρίσκεται σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο και περιμένει για ώρες κάποιον, χωρίς να έρχεται ποτέ.
Ευτυχώς ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και δεν είναι τόσο σύνηθες να βρεθείς σε αυτή τη δύσκολη θέση. Το άτομο που σε ενδιαφέρει, θα στείλει ένα μήνυμα να δικαιολογηθεί, συνήθως με μία λυπημένη φατσούλα, και δεν θα βρεθείς σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο να περιμένεις και να βιώσεις στο μέγιστο τα άσχημα συναισθήματα της απόρριψης.
Να θυμάσαι ωστόσο, πως μπορείς να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που σου ακύρωσε τελευταία στιγμή αλλά αν η συμπεριφορά αυτή επαναληφθεί καλό θα ήταν να σταματήσεις να επικοινωνείς μαζί του, ώστε να προστατέψεις τον εαυτό σου. Κι αν είσαι εσύ αυτός ο άνθρωπος που το ακυρώνει, αναρωτήσου αρχικά γιατί το κάνεις, τι είναι αυτό που σε φοβίζει ή αγχώνει και, φυσικά, δείξε ενσυναίσθηση και για το άλλο άτομο.
Γιατί κάποιοι επιλέγουν αυτό τον τρόπο;
Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί ακολουθείται από πολλούς αυτή η τακτική; Κάποιοι το κάνουν για να προστατέψουν τη συναισθηματική τους ασφάλεια και να μην εκθέσουν τον πραγματικό εαυτό τους. Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί είναι πληγωμένοι από κάποια εμπειρία του παρελθόντος και προτιμούν να επιβεβαιώνονται και να ανεβάζουν την αδρεναλίνη τους μέσω μηνυμάτων, χωρίς τον συναισθηματικό «κίνδυνο» που μπορεί να έχει μία γνωριμία από κοντά.
Ωστόσο, πολλοί είναι και αυτοί που παραλύουν μπροστά στο μεγάλο αριθμό ευκαιριών που τους δίνεται μέσω εφαρμογών γνωριμιών, που μπαίνουν στην διαδικασία να ψάχνουν μόνιμα για τον τέλειο χωρίς να δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποιον πραγματικά. Η άνεση που μας παρέχει η οθόνη του κινητού μας, δημιουργεί ένα “safe place” για πολλούς, η οποία τελικά ενθαρρύνει την απόρριψη.
Βέβαια, όσο κι αν νιώθεις ασφάλεια με την αποφυγή των ραντεβού, καλό θα είναι να θυμάσαι πως δεν πρόκειται να γνωρίσεις ουσιαστικά κάποιον από τον καναπέ σου. Τα ραντεβού ήταν από πάντα η αρχή μίας περιπέτειας ή, γιατί όχι, και μίας όμορφης σχέσης.
Γι’αυτό την επόμενη φορά που θα θέλεις να στείλεις αυτό το μήνυμα ακύρωσης του ραντεβού αναρωτήσου αν αξίζει να προστατεύσεις τόσο πολύ τον εαυτό σου ή τελικά να πάρεις το ρίσκο για μία νέα γνωριμία.