Αυτές τις μέρες αν κάτι οφείλουμε να κρατήσουμε είναι η ενδοσκόπηση, η περισυλλογή και η ταπεινότητα. Αρετές πολύ σημαντικές στους ασταθείς καιρούς που ζούμε. Και να τηρήσουμε αυτές τις αρετές σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Από τη διατροφή μέχρι τη σχέση μας με τους άλλους. Έτσι μόνο θα βιώσουμε και το θαύμα της κάθαρσης που έρχεται μέσα από την Ανάσταση. Ας είναι η Μεγάλη Εβδομάδα η δικής μας πνευματική διαδρομή προς το φως. Και ας θυμόμαστε αυτό το σημαντικό: Πώς η αρχή της σοφίας είναι η σιωπή.

Ας σωπάσουμε.

Ο Κρισναμούρτι έλεγε πως σοφία υπάρχει μόνο όταν υπάρχει σταμάτημα της διαδικασίας της σκέψης χωρίς να έχει άμεσο, πρακτικό λόγο να το κάνει.  Και αυτό γιατί η σκέψη είναι απλώς συσσώρευση μνήμης, συναισθηματικών εμπειριών και γνώσεων. Έτσι δεν μπορεί ποτέ να υπάρχει στη σκέψη αληθινή σοφία.

Το σταμάτημα της σκέψης μπορεί να υπάρξει μόνο όταν πάρει τέλος η διαδικασία της συσσώρευσης όσων αναγνωρίζονται  από το “εγώ” ως “εγώ” και “δικό” μου. Όσο ο νους λειτουργεί σε αυτά τα πεδία, δεν μπορεί να υπάρχει σοφία. Η σοφία είναι μία κατάσταση αυθορμητισμού που δεν έχει κέντρο, όπου δεν υπάρχει καμία οντότητα που να συσσωρεύει.

Για να ανακαλύψει κανείς την αλήθεια ενός ερωτήματος, ενός προβλήματος, η μηχανική διαδικασία σκέψης που ξέρουμε πρέπει να πάρει τέλος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη εσωτερική σιωπή.

Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα, η πρώτη σου αντίδραση είναι να σκεφτείς γι αυτό, να το αποφύγεις ή να το αρνηθείς, να το αποδεχτείς όπως είναι ή να το εξηγήσεις εντελώς. Πάρε όποιο πρόβλημα θέλεις και θα δεις πως είναι θα του αντισταθείς, είτε θα το αποδεχτείς, είτε θα το δικαιολογήσεις ή θα το ξεφορτωθείς με μία εξήγηση. Αυτό κάνει ο νους. Όταν τίθεται ένα ερώτημα, μπαίνει σε κίνηση και αντιδρά αυτόματα σαν μηχανή.

Αν όμως θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημα, τότε η άμεση αντίδραση είναι η σιωπή, όχι η σκέψη.

Η σοφία δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει συσσώρευση μνήμης και γνώσης. Ένας άνθρωπος με συσσωρευμένες εμπειρίες στη μνήμη του δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα σοφός άνθρωπος, ένας απλός άνθρωπος. Αλλά ο άνθρωπος που είναι ελεύθερος από τη διαδικασία της συσσώρευσης είναι σοφός. Ξέρει τι σημαίνει σιωπή και ό,τι έρχεται μέσα από αυτή τη σιωπή είναι αληθινό.

Το “πώς” θα καλλιεργήσουμε τη σιωπή  δεν έρχεται από κάποια συγκεκριμένη μέθοδο. Όταν κατανοούμε ολόκληρη τη διαδικασία της συσσώρευσης, που είναι η διαδικασία της σκέψης, τότε θα γνωρίσουμε εκείνη τη σιωπή από την οποία πηγάζει η δράση.

Αυτές τις μέρες λοιπόν απλά ας σωπάσουμε και ας παρατηρήσουμε. Ας επιτρέψουμε στο νου μας να μείνει ακίνητος και ήσυχος (χωρίς να τον αναγκάσουμε). Ας κοιτάξουμε μέσα μας. Και μέσα από αυτή την ενδοσκόπηση, η ελευθερία και η σοφία θα έρθουν.