Από μικρή θυμάμαι τη μαμά μου, ανά τέσσερις-πέντε μήνες να αλλάζει διακόσμηση στο σπίτι. Κάθε πρωινό μετά από τη μέρα της αλλαγής της διακόσμησης με έβρισκε με νέες μελανιές, καθώς έπεφτα σε έπιπλα που δεν είχα συνηθίσει να βρίσκονται στον δρόμο μου. Για τη μαμά μου όμως, η αναδιαμόρφωση αυτή του σπιτιού αποτελούσε μεγάλη ευχαρίστηση. Φαίνεται ότι όση γκρίνια κι αν άκουγε από εμένα και τα αδέλφια μου δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τη συνήθεια της, αλλά και να χαλαρώνει μέσα στο ανανεωμένο της σαλόνι.

Πώς βοηθάει η αναδιαμόρφωση του σπιτιού;

Δημιουργεί χαρά

Όσο κουραστική και αν είναι η αναδιαμόρφωση του χώρου σου, από το να σκεφτείς τι θα χρώμα θα γίνει ο τοίχος, μέχρι να κουβαλήσεις όλα τα έπιπλα, στο τέλος παίρνεις μια τεράστια ευχαρίστηση, αισθάνεσαι ότι ολοκλήρωσες έναν άθλο και νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου! Το αίσθημα ότι κατάφερες να ολοκληρώσεις μια πρόκληση δουλεύει στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σου, εκκρίνοντας ντοπαμίνη κι έτσι αισθάνεσαι μεγαλύτερη χαρά και μειώνεις το στρες.

Αισθάνεσαι την αλλαγή

Δεν είναι τυχαίο ότι ξαφνικά μέσα στην καραντίνα όλοι ξεκίνησαν να κάνουν αλλαγές στο σπίτι τους. Εμείς κάθε μέρα στο σπίτι είχαμε ανοιχτά ντουλάπια σε διαφορετικό δωμάτιο, για να προλάβουν να στεγνώσουν. Και βέβαια επειδή όταν στέγνωναν το χρώμα γινόταν και πιο σκούρο, τα ξαναβάφαμε μέχρι να βγει αυτό που μας αρέσει. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο ψάχναμε να έχουμε τον έλεγχο σε κάποιον τομέα της ζωής μας, αλλά αναζητούσαμε και την αλλαγή και την ανανέωση που δεν μπορούσαμε να αισθανθούμε πουθενά αλλού.

Όταν έρχονται στιγμές στη ζωή μας που η μονοτονία βαράει κόκκινο, τότε ίσως είναι η ώρα να κάνουμε μια επίσκεψη στα καταστήματα με είδη σπιτιού.

Αλλάζουν τα ενδιαφέροντα σου

Το σπίτι μας, το δωμάτιο μας, είναι ένας καθρέφτης του εαυτού μας και των ενδιαφερόντων μας. Από τις αφίσες και τα κάδρα που αποφασίζεις να κρεμάσεις στον τοίχο, μέχρι και το μικρό άγαλμα της Πύλης του Βρανδεμβούργου που έχεις για να σου θυμίζει το αγαπημένο σου ταξίδι στο Βερολίνο, είναι ένας τρόπος να υπενθυμίζουμε καθημερινά στον εαυτό μας τι μας αρέσει και να έχουμε μια νότα χαράς στον χώρο μας. Όμως τα ενδιαφέροντα μας και τα γούστα μας δεν παραμένουν τα ίδια. Για αυτό είναι σημαντικό όσο βλέπουμε τον εαυτό μας να αλλάζει να το αποτυπώνουμε και στον χώρο μας.

Καθαρίζεις συναισθηματικά

Πολλές φορές το ξεκαθάρισμα των αντικειμένων στο σπίτι μπορεί να σε βρει με δάκρυα στα μάτια και είναι απόλυτα λογικό. Τα αντικείμενα είναι συνδεδεμένα με αναμνήσεις και με κομμάτια της ζωής μας που μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι να αποχωριστούμε ακόμα. Όταν όμως βρίσκουμε την ψυχική δύναμη να πούμε το αντίο μας, καταλαβαίνουμε πόσο χώρο καταλάμβαναν κυριολεκτικά και μεταφορικά.