Καιρό τώρα παρακολουθώ την υπέροχη Ραφαέλα Μιχαηλίδου, η οποία είναι σύμβουλος γονεϊκότητας και προωθεί την θετική διαπαιδαγώγηση. Πραγματικά κάθε της post στο λογαριασμό της στο Instagram είναι και ένα μικρό διαμάντι για τους γονείς. Για τους γονείς που κάθε βράδυ κάθονται στον καναπέ και συζητούν για το τι κάνουν σωστό και τι λάθος. Για τους γονείς που θέλουν να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να μεγαλώνουν στον αυτόματο, αλλά ούτε και έχοντας στο μυαλό “και εμάς οι γονείς μας άφηναν να κάνουμε αυτό και δεν πάθαμε τίποτα”.

Σήμερα, λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία πολύ σημαντική συμβουλή που διάβασα σε ανάρτησή της και αφορούν τα 3 πράγματα που πρέπει να θυμάται κάθε μέρα ένας γονιός:

  • Κάθε συμπεριφορά του παιδιού είναι η προσπάθειά του να μας επικοινωνήσει αυτό που χρειάζεται και έχει ανάγκη.
  • Ως ενήλικες, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν πώς να επικοινωνούν σωστά τα συναισθήματά και τις ανάγκες τους.
  • Δεν υπάρχουν άτακτα ή κακά παιδιά. Η συμπεριφορά ενός παιδιού δεν αντιπροσωπεύει την αξία του.

Η σημαντική συμβουλή για κάθε γονιό από τη Ραφαέλα Μιχαηλίδου

Πάρε μια βαθιά αναπνοή. Σκέψου κάτι που έκανε το παιδί σου σήμερα το οποίο σε εκνεύρισε, ή σε έκανε να χάσεις την ψυχραιμία σου. Θυμήσου πως αντέδρασες. Θυμήσου τι σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σου και πως ένιωσες.

⚠️ «Ο γιος μου χτύπησε την αδελφή του. Αν δεν γίνω πιο αυστηρ@, θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας βίαιος και επιθετικός άνθρωπος».
⚠️ «Τα παιδιά μου ήταν πολύ ζωηρά στο πάρκο και οι άλλοι γονείς με έβλεπαν περίεργα. Σίγουρα με έκριναν. Μήπως έπρεπε να βάλω φωνή;»
⚠️…

συμβουλή για κάθε γονιό
Caleb Oquendo/ Pexels

Μετά διάβασε τη σημερινή ανάρτηση (εννοεί τα τρία παραπάνω πράγματα που πρέπει να θυμάσαι κάθε μέρα), επανάλαβε φωναχτά ή από μέσα σου τις πιο πάνω φράσεις.

Πώς νιώθεις τώρα; Τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου; Τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά;

Κάποιες φορές, είναι θέμα συνειδητοποίησης: «Η αντίδραση μου προς τη συμπεριφορά του παιδιού μου δεν έχει να κάνει με αυτό που έκανε ή είπε το παιδί, αλλά με τον τρόπο που το αντιλήφθηκα, και με τα συναισθήματα που μου προκάλεσε».