Η πιο υγιή εκδοχή σου υπάρχει μέσα σου. Μπορεί να χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συνέπεια, για να έρθεις κοντά της, αλλά υπάρχει. Οι προτάσεις μας (παρακάτω) ξεκινούν ως ιδέες για να μετουσιωθούν σε συνήθειες. Εμπνεύσου από αυτές, φέρτες στα μέτρα σου, βάλτες στην καθημερινότητά σου και άφησε τον εαυτό σου να σε εκπλήξει ευχάριστα.

1. Αναζήτησε την απόλαυση στην άσκηση

Δεν χρειάζεται να λατρεύεις τις διαλειμματικές προπονήσεις υψηλής έντασης ή να ενθουσιάζεσαι στην ιδέα ενός μαραθωνίου. Προσπάθησε να βρεις χαρά στην άσκηση. Δοκίμασε διαφορετικά είδη άσκησης και κίνησης. Μπορεί να είναι ένα μάθημα barre ή χαλαρό τζόκινγκ για να καθαρίσει το μυαλό σου ή μπορεί να έχεις βρει τη γαλήνη στη γιόγκα. Ό,τι κι αν επιλέξεις, βρες χαρά στην άσκηση και γυμνάσου επειδή το θέλεις, όχι επειδή πρέπει.

2. Σκέψου τι θα φας αντί για το τι δεν θα φας

Η κουλτούρα της δίαιτας μάς έχει διδάξει να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που δεν πρέπει να τρώμε: προϊόντα χωρίς λιπαρά, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη κ.ο.κ. Αντί να ανησυχείς για το τι δεν πρέπει να τρως, ενθουσιάσου με τις τροφές που επιλέγεις: φρέσκες σαλάτες, ζεστά μαγειρευτά, νόστιμα πιάτα με λαχανικά και δροσιστικά smoothies. Όταν θέλεις βάφλα, παγωτό, μπέργκερ ή σουβλάκι απόλαυσέ το με συνειδητότητα, χωρίς ενοχές και ψεύτικες εναλλακτικές (αν έχεις φάει τυλιχτό σουβλάκι με μαρούλι, αντί για πίτα, τότε ξέρεις τι εννοούμε).

3. Παράμεινε δραστήρια εκτός του γυμναστηρίου

Μην περιορίζεις την άσκησή σου σε μια προπόνηση 60 λεπτών. Αντίθετα, ζήσε συνολικά έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Κινήσου περισσότερο και κάθισε λιγότερο. Προσπάθησε να προσθέσεις περισσότερες κινήσεις χωρίς άσκηση στη ζωή σου. Ακόμα κι αν έχεις μια τυπική δουλειά γραφείου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χωρέσεις περισσότερη κίνηση στην ημέρα σου. Για παράδειγμα, βγάλε πιο συχνά τον σκύλο σου βόλτα, δοκίμασε κηπουρική αν έχεις αυλή, χόρεψε ενώ μαγειρεύεις, τεντώσου ενώ περιμένεις το φαγητό να γίνει κ.ά.

4. Ξεκουράσου

Εάν πιστεύεις ότι το να είσαι πάντα σε φόρμα έχει να κάνει μόνο με το πόσο γυμνάζεσαι, ξανασκέψου το. Το κλειδί για την υγεία είναι η ισορροπία και όχι η τελειότητα. Το σώμα σου χρειάζεται ανάκαμψη όσο χρειάζεται και κίνηση, γι’ αυτό επωφελήσου από τις ημέρες ξεκούρασης όπως θα έκανες σε μια μέρα προπόνησης. Κι αν έχεις πιαστεί από τη γυμναστική, δοκίμασε ενεργή αποθεραπεία, όπως ένα ήπιο περπάτημα στο κοντινό πάρκο ή ένα σύντομο πρόγραμμα stretching. Επίσης, η ιεράρχηση του ύπνου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για το σώμα σου.

5. Άκουσε το σώμα σου

Οι πολλά υποσχόμενες και αμφιλεγόμενες δίαιτες δεν είναι ποτέ βιώσιμες. Μπορεί να σε βοηθούν να χάσεις κιλά, αλλά όχι να παραμείνεις υγιής μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, οι διάσημες και ακραίες δίαιτες δεν είναι επιλογή για γυναίκες που είναι πάντα υγιείς και σε φόρμα. Αντίθετα, ο τρόπος διατροφής τους είναι τρόπος ζωής, όχι δίαιτα. Γνωρίζουν ποιες τροφές κάνουν το σώμα τους να αισθάνεται καλά και ποιες τις κάνουν να αισθάνονται λήθαργο ή υποτονικότητα. Το μυστικό για να είσαι υγιής προέρχεται από μέσα, όχι από εξωτερικές πηγές. Το σώμα σου γνωρίζει ήδη τι χρειάζεται για να είναι υγιές, αρκεί να το ακούσεις.

6. Διατήρησε μια ρουτίνα

Είναι καλό να ξέρεις πώς να δημιουργείς συνήθειες και μετά να τις μετατρέπεις σε ρουτίνες. Οι συνήθειες είναι χρήσιμες γιατί δεν χρειάζεται να συζητάς αν θα ακολουθήσεις ή όχι κάθε υγιεινή συνήθεια – απλά το κάνεις. Οι ρουτίνες είναι, επίσης, σημαντικές, επειδή παρέχουν συνέπεια, ακόμη και τις πιο πολυάσχολες μέρες. Μάθε 10 ιδέες για να δημιουργήσεις την ιδανική ρουτίνα.

7. Γνώριζε τι αξίζεις

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να έρθουν πιο κοντά στην πιο υγιή εκδοχή τους, επειδή η αυτοπεποίθηση είναι στην πραγματικότητα απλώς θέμα τήρησης υποσχέσεων στον εαυτό τους. Οικοδομείς αυτοπεποίθηση όταν εμφανίζεσαι με συνέπεια για τα πράγματα στα οποία θέλεις να εμφανίζεσαι (ναι, είναι τόσο απλό!). Και όταν αγαπάς τον εαυτό σου, τρως, κινείσαι και ζεις με τρόπους που τρέφουν και φροντίζουν το σώμα και όχι από τιμωρία, ενοχές ή αγανάκτηση. Το να είσαι υγιής και να αισθάνεσαι καλά μέσα στο σώμα σου δεν είναι μέγεθος ή αριθμός στη ζυγαριά. Έχει να κάνει με το να δίνεις στο σώμα σου τα εργαλεία για να νιώσει καλύτερα. Γιατί, ναι, το αξίζεις.