Δύο συνονόματες γυναίκες με κοινό όραμα και έμπνευση τη γυναίκα δημιουργούν KÁLON πλάθοντας πηλό, πλέκοντας κλωστές, χρωματίζοντας υφάσματα. Η αέναη αναζήτηση του πώς να είσαι γυναίκα σήμερα «ενσαρκώνεται» σε μοναδικά αντικείμενα που, εκτός από χρηστικότητα, αναδεικνύουν την «ομορφιά ως μία ένδειξη ενός καλού, ευγενικού χαρακτήρα». Αυτό, άλλωστε, είναι το KÁLON και αυτό πρεσβεύουν οι Μελίνες του.

Λίγα λόγια για εκείνες: Μ.Β.: «Είμαι η Μελίνα Βουρνάζου, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα. Έχω τελειώσει Οικονομικές Επιστήμες αλλά κατά βάθος ήξερα ότι δεν είναι αυτό για εμένα. Κάπου στα 24 αποφάσισα να αλλάξω καριέρα, να κάνω κάτι πιο δημιουργικό – αυτό είχα ανάγκη -, κι έτσι βρέθηκα στην Vakalo να σπουδάζω αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Πάντα είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τα αντικείμενα και τους χώρους και κάπως έτσι, πριν 5 χρόνια, ξεκίνησα να δουλεύω σαν σκηνογράφος. Αργότερα ήρθε το KÁLON και μπορούσα πια να σχεδιάζω αντικείμενα όπως εγώ τα φαντάζομαι».

Μ.ΝΤ.: «Λέγομαι Μελίνα Ντάκα. Μεγάλωσα στους Θρακομακεδόνες αλλά πια ζω στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο. Σπούδασα Marketing & Επικοινωνία και τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι σε διαφημιστική εταιρεία. Αυτή την περίοδο κάνω και το μεταπτυχιακό μου, ένα MBA. Όλη μου τη ζωή ασχολούμουν με τη γενική γυμναστική, τη ρυθμική και την ενόργανη. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στον χορό, τα σχήματα και τις γραμμές που δημιουργεί το σώμα με την κίνηση του. Το KÁLON συνδυάζει την αγάπη μου για την επικοινωνία, αλλά και την αγάπη μου για την κίνηση, τις μορφές και τις γραμμές του σώματος».

To brand KÁLON: «Η ιδέα για το KÁLON ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα. H πρώτη καραντίνα ήταν μία ιδιαίτερη περίοδος, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάναμε μια παύση, μπορέσαμε να δώσουμε χώρο και χρόνο στις σκέψεις μας, σκέψεις που μπορεί να είχαμε καιρό, αλλά πάντα κάτι μας κρατούσε. Αν και οι δύο είχαμε και έχουμε τις δουλειές μας και τις γουστάρουμε πολύ, κάτι μας έλειπε. Ψάχναμε και θέλαμε αυτό το κάτι ακόμα, που θα είναι ένα εντελώς δικό μας δημιούργημα. Ένα δημιούργημα που θα είναι έτσι ακριβώς όπως το σκεφτόμαστε εμείς. Η λέξη KÁLON σημαίνει “η ομορφιά ως μια ένδειξη ενός καλού ευγενικού χαρακτήρα”. Πράγματι βρίσκουμε την ομορφιά στην ευγένεια και στην καλοσύνη. Είναι αξίες που μας εμπνέουν και προσπαθούμε να έχουμε στο KÁLON, αλλά και στη ζωή μας. H έμπνευση μας είναι η γυναίκα. Ίσως γιατί είμαστε γυναίκες, γιατί μαθαίνουμε πώς να είσαι γυναίκα σήμερα. Είναι δημιουργικά, αλλά και πρακτικά, η αφετηρία μας. Είμαστε δύο γυναίκες που συνεργαζόμαστε, αλληλοσυμπληρωνόμαστε, εμπνέει η μία την άλλη και δημιουργούμε. Έτσι λοιπόν, σε όλα μας τα σχέδια, με έναν αφαιρετικό τρόπο δίνουμε γυναικείες μορφές και γραμμές στον πηλό, στο ύφασμα, στην κλωστή… Για τα αντικείμενα μας χρησιμοποιούμε γήινα χρώματα και φυσικά υλικά. Για την παραγωγή τους συνεργαζόμαστε με τεχνίτες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές, για να υλοποιήσουν τα σχέδια μας. Όλα τα αντικείμενα μας είναι χειροποίητα. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και αυτή είναι και η ομορφιά του».

Η αρχή και το τέλος μίας τυπικής ημέρας τους: Μ.Β: «Ξεκινάει σίγουρα με καφέ και είναι η μόνη ώρα της ημέρας που μπορώ να οργανωθώ και να βάλω σε μια τάξη όλες τις σκέψεις μου. Κάθε μέρα θα είναι διαφορετική. Άλλες μέρες θα είμαι σε γύρισμα, άλλες στα μαγαζιά αναζητώντας αντικείμενα, υλικά και άλλες θα λιώνω μπροστά στον υπολογιστή, σχεδιάζοντας. Συνήθως, η μέρα θα τελειώσει με ένα κρασί και την Μελίνα να συζητάμε για την ημέρα μας, για όσα τρέχουν στο KÁLON και για τα επόμενα σχέδια μας».

Μ.ΝΤ.: «Το πρωί πάω βόλτα τη Sunny (τη σκυλίτσα μου), παίρνω έναν καφέ και πάω στο γραφείο. Η ημέρα μου τελειώνει αρκετά αργά μετά από πολλές ώρες δουλειάς, μεταπτυχιακό και δουλειά για το KÁLON. Οπότε συνήθως, όταν επιστρέφω πια σπίτι, είμαι έτοιμη για ύπνο. Πάντα βρίσκω, όμως, κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα να πηγαίνω με τους φίλους μου για ένα κρασί ή για ένα φαγητό».

Οι σημαντικότερες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που δημιουργεί το δικό του brand στην Ελλάδα: «Όσο οξύμωρο και αν είναι για το 2022, στην Ελλάδα είναι πραγματικά πρόκληση να δημιουργήσεις ένα brand που να είναι 100% sustainable. Από τις πρώτες ύλες μέχρι τα υλικά συσκευασίας, χρειάστηκε πολλή έρευνα για να βρούμε προμηθευτές με οικολογικά υλικά. Δεν φανταζόμασταν ότι αυτό θα είναι τόσο δύσκολο και κοστοβόρο στις μέρες μας».

Καλλιτέχνης στην εποχή του Instagram: «Το Instagram είναι ένα μέσον που μπορείς να αναδείξεις τη δουλειά σου και την αισθητική σου. Σου δίνει την ευκαιρία να βρεις το κοινό σου και να πάρεις άμεσα feedback από αυτό. Το Instagram είναι αναγκαίο για μια επιχείρηση σήμερα. Παρόλα αυτά για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός».

Η τέχνη της κεραμικής ως τάση: «Η καθημερινότητά μας γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και γρήγορη. Είμαστε όλη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή. Έτσι όλο και περισσότερο μας δημιουργείται η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, να επιστρέψουμε σε παλαιότερες μορφές τέχνης, πιο χειρωνακτικές όπου μπορείς πραγματικά να νιώσεις αυτό που δημιουργείς και να έρθεις σε επαφή κυριολεκτικά με το έργο σου».

H δημιουργική διαδικασία της κεραμικής: «Η κεραμική είναι μια αγχολυτική διαδικασία. Είναι σίγουρα μια μορφή διαλογισμού. Για να δημιουργήσεις πρέπει να είσαι εκεί, να εστιάσεις όλη σου τη σκέψη στον πηλό που έχεις στα χέρια σου. Έτσι όλες οι άλλες σκέψεις, όλες οι υποχρεώσεις φεύγουν. Το μυαλό σου αδειάζει και γίνεσαι ένα με το χώμα. Δεν είναι εύκολο και θέλει υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα και η όλη διαδικασία σε δικαιώνουν».

Ένα πολύτιμο μάθημα της πανδημίας: Μ.Β.: «Στην πανδημία άρχισα να φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου, την υγεία μου. Bρήκα λίγο χρόνο να δω τι πραγματικά θέλω και τι με κάνει χαρούμενη. Nομίζω είχα αρχίσει να το χάνω λίγο μέσα στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε. Πιστεύω, μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και μας θύμισε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Μ.ΝΤ.: «Να μην θεωρώ τίποτα σίγουρο και δεδομένο. Να μην αφήνω το χρόνο να περνάει χωρίς να κάνω αυτά που θέλω, αυτά που με κάνουν χαρούμενη, χωρίς να βλέπω τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Αν και είμαι ένας άνθρωπος που σκέφτομαι πολύ το μέλλον, η πανδημία με βοήθησε να εστιάσω περισσότερο στο τώρα».

Η συνήθεια που δίνει ποιότητα στην καθημερινότητά της: Μ.Β.: «Θα έλεγα μια βόλτα με τον σκύλο μου, να βλέπω τους αγαπημένους μου ανθρώπους και όταν βρίσκω λίγο χρόνο και ηρεμία για τον εαυτό μου μέσα στη μέρα».

Μ.ΝΤ.: «Η επικοινωνία με τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Είναι κάτι που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω».

Η μικρή, ενσυνείδητη πράξη φροντίδας που κάνει καθημερινά για το περιβάλλον: «Προσπαθούμε να έχουμε έναν πιο zero waste τρόπο ζωής, να αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε ή να δίνουμε μια νέα χρησιμότητα σε προϊόντα που δεν χρησιμοποιούμε πια. Δεν είναι εύκολο και δεν τα καταφέρνουμε πάντα, αλλά κάποια στιγμή ελπίζουμε ότι θα γίνει τρόπος ζωής. Σε σχέση με το KÁLON, έχουμε προσπαθήσει να είμαστε όσο πιο βιώσιμοι γίνεται. Από τις πρώτες ύλες μέχρι τη συσκευασία, όλα τα υλικά είναι φυσικά ή ανακυκλωμένα».

Αυτό το κάτι που τις κάνει να ανυπομονούν: «Θέλουμε πολύ να δούμε το KÁLON να μεγαλώνει και να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα όλα αυτά που σκεφτόμαστε. Μία από τις σκέψεις μας είναι να δημιουργήσουμε ένα community γυναικών, να εμπνεόμαστε η μία από την άλλη, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να οδηγούμαστε σε κοινές δημιουργίες».

Τι σημαίνει για εκείνες “Love Yourself”: Μ.Β.: «Να ακούω τον εαυτό μου και τις ανάγκες του. Να μου αφιερώνω χρόνο και να με προσέχω. Αυτό που προσπαθώ να κάνω (δεν είναι πάντα εύκολο), είναι να κρατάω μια ισορροπία ανάμεσα στους στόχους που βάζω καθημερινά και σε αυτά που μπορώ να κάνω, ώστε να είμαι καλά σωματικά και ψυχικά».

Μ.ΝΤ.: «Love yourself νομίζω ότι είναι ένα διαρκές ταξίδι, ένας προορισμός που θα προσπαθούμε να φτάσουμε όλη μας τη ζωή. Θεωρώ ότι αυτό το ταξίδι έχει πολλές ομορφιές και πολλές δυσκολίες. Αλλά το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν είναι κάτι που κατακτάς και παγιώνεται. Μέρα με τη μέρα παίρνεις ένα επιπλέον μάθημα, βρίσκεις κάτι καινούργιο στον εαυτό σου που αγαπάς και κάτι που μπορεί να μην σου αρέσει και τόσο. Όσο περνούν τα χρόνια αισθάνομαι ότι βρίσκομαι πιο κοντά σε αυτόν τον προορισμό».

Ανακάλυψε τις δημιουργίες του KÁLON στο Instagram.

Η σειρά αφηγημάτων Love Women δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το φωτεινό σύμπαν των γυναικών που θαυμάζουμε και ενστερνίζονται όλες εκείνες τις αξίες του Love Yourself που αποπνέουν ισορροπία, έμπνευση, αποδοχή και αγάπη για τον εαυτό μας.