Όταν το άγχος κυριεύει τη ζωή σου και ψάχνεις εύκολους απλούς τρόπους να αποσυμφορηθείς και να χαλαρώσεις, τότε οι ασκήσεις αναπνοής είναι από τις πρώτες σου επιλογές. Εισπνοή-εκπνοή, εισπνοή-εκπνοή και με κάθε εκπνοή ένας προβληματισμός φεύγει από το σώμα και το μυαλό σου. Είναι, άλλωστε, αποδεδειγμένο πως πέντε μόνο λεπτά ασκήσεων αναπνοής την μέρα μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σου διάθεση και να μειώσουν το άγχος σου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασκήσεις αναπνοής ενεργοποιούν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και στην απόκριση χαλάρωσης του σώματός μας.

Μπορεί αυτό που σου λέω να μην είναι μια καινούργια πληροφορία για σένα. Όμως, ήξερες ότι οι ασκήσεις αναπνοής, εκτός από το άγχος σου μπορούν να βοηθήσουν και τη σχέση με τ@ σύντροφό σου; Αν είσαι δύσπιστη, τότε αρκεί να σου πω πως σύμφωνα με έρευνες, οι πρακτικές του mindfulness, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, όχι μόνο ενισχύουν τα αισθήματα αποδοχής ανάμεσα σε εσένα και τ@ σύντροφό σου, αλλά και τη συνολική ευχαρίστηση στη σχέση.

Ποια άσκηση αναπνοής μπορείτε να δοκιμάσετε

Η πιο γνωστή άσκηση αναπνοής ανάμεσα στα ζευγάρια είναι η 4-7-8. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης εισπνέετε συγχρονισμένα για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατάτε την ανάσα σας για επτά και εκπνέετε για οχτώ. Επαναλαμβάνετε αυτή την άσκηση για πέντε λεπτά. Είναι καλό κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε λεπτών να έχετε κάποια σωματική επαφή. Μπορείτε να ξαπλώσετε ο ένας δίπλα στον άλλον ή απλά να καθίσετε και να κρατάτε τα χέρια σας. Η συγχρονισμένη αναπνοή μπορεί να ενισχύσει τη χαλάρωση, ενώ παράλληλα μειώνει τα συμπτώματα άγχους, θυμού και κατάθλιψης. Δοκιμάστε, επίσης, να αξιολογήσετε τα επίπεδα άγχους πριν και μετά την άσκηση. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχετε τα συναισθήματα σας πιο σκόπιμα και θα σας δοθεί μια γεύση για το πόσο μεγάλη επίδραση είχε η αναπνοή στην ευεξία σας.

Πώς βοηθάει τη σχέση μια άσκηση αναπνοής;

Θα είναι πιο εύκολο να νιώσετε στο παρόν

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στο mindfulness είναι η ικανότητα να μην αποσπάσαι. Είτε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κινητό που χτυπάει, είτε από τις αδιάκοπες σκέψεις σου. Σε αυτό βοηθάει να έχεις έναν συνεργάτη! Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής τους όταν το κάνουν και οι σύντροφοι τους. Προσπαθήστε να κάνετε την πρακτική αυτή κομμάτι της καθημερινότητας σας. Για παράδειγμα μπορεί να είναι μια προσθήκη στη βραδινή σας ρουτίνα. Το να κρατάτε ο ένας τον άλλον υπόλογο θα σας ενθαρρύνει να μείνετε πιστοί στη ρουτίνα σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να αποκομίσετε τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, συμπεριλαμβανομένου του να είστε πιο ήρεμοι, υπομονετικοί και παρόντες ο ένας στον άλλον.

Μαθαίνετε να συμβιβάζεστε

Ο στόχος σας σε αυτή την πρακτική δεν είναι απλώς να αναπνέετε ο ένας με την παρουσία του άλλου, αλλά και να αναπνέετε συγχρονισμένα. Δεδομένου ότι μετράτε στο κεφάλι σας, πρέπει γρήγορα να ακούτε πολύ προσεκτικά ο ένας τον άλλον για να βεβαιωθείτε ότι εισπνέετε και εκπνέετε ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι ένας από εσάς θα πρέπει συχνά να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τον ρυθμό του για να συναντήσει τον άλλον.

Με άλλα λόγια, θα μάθετε την τέχνη του συμβιβασμού. Το οποίο στη σχέση μπορεί να μεταφραστεί στο να είσαι ομάδα με το άλλο άτομο και να το συναντάς εκεί που βρίσκεται.

Θα νιώθετε πιο συνδεδεμένοι

Μένοντας πιστοί στη ρουτίνα σας είστε «υποχρεωμένοι» να περάσετε μαζί λίγο ποιοτικό χρόνο, μέσα στις πιεσμένες σας καθημερινότητες. Επίσης, η ταυτόχρονη αναπνοή θα σας αφήσει να νιώθετε συναισθηματικά συντονισμένοι και το κράτημα των χεριών προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο σωματικής σύνδεσης.

Και προφανώς, υπάρχει λόγος γι’ αυτό! Μελέτες δείχνουν ότι όταν τα ζευγάρια κρατούν τα χέρια, τα εγκεφαλικά κύματα, οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή τους συγχρονίζονται. Το κράτημα των χεριών προκαλεί, επίσης, τη φυσική ευθυγράμμιση της αναπνοής σας. Και οι έρευνες δείχνουν ότι η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που παίζει βασικό ρόλο στο δέσιμο και μπορεί να προωθήσει την εμπιστοσύνη και τη χαλάρωση.

Πέρα από αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο να αισθάνεστε συνδεδεμένοι όταν είστε και οι δύο προσγειωμένοι στο παρόν αντί να ανησυχείτε για παρελθοντικούς ή μελλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που συμμετείχαν σε μόλις τρεις συνεδρίες αναπνοής μαζί βίωσαν ένα σωρό οφέλη κατά τη διάρκεια και μετά. Ανέφεραν βελτιωμένη επικοινωνία, ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση, μεγαλύτερη αίσθηση υποστήριξης, βαθύτερη κατανόηση του άλλου και περισσότερη σωματική επαφή.