Καφές. Μια κλασική, πρωινή, τονωτική και αδιαπραγμάτευτη συνήθεια – και όχι μόνο! Οι περισσότεροι καταναλώνουμε καφεΐνη χωρίς, όμως, να αναλογιζόμαστε πόσο θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ημέρας μας, και κυρίως τον ύπνο μας – αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνεται με μέτρο.

@barenutritionhealth These two things are my afternoon pick me up on the days i need more energy and its helped me maintain a healthier sleep schedule. Plus less caffeine and avoiding caffeine in the afternoon is best for supporting hormone balance. #energysupport #lowenergy #caffeineaddict #spirilina #molecularhydrogen #metabolismbooster #energyboost #afternoonslump #afternoonpickmeup ♬ original sound – holistic nutrition coach

Πρόσφατα, έπεσα πάνω σε αυτό το TikTok που αναφερόταν στις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης του καφέ κατά τις απογευματινές ώρες και μου γεννήθηκε η απορία:

Με ποιο τρόπο ο απογευματινός καφές μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και την ενέργειά μας;

Η δράση της καφεΐνης στον οργανισμό ξεκινά 30 με 60 λεπτά μετά την κατανάλωσή της, ωστόσο παραμένει στον οργανισμό πολύ περισσότερο – ακόμα και για 10 ώρες. Πρόκειται, επομένως, για ένα διεγερτικό που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο μας, διαταράσσοντας το φυσικό κύκλο του και καθιστώντας αρκετά δύσκολο να έχουμε μια επαρκή ξεκούραση.

Όσον αφορά την ενέργεια, αν και ο καφές μπορεί να μας παρέχει άμεσα εγρήγορση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση, κόπωση και ατονία αργότερα στην ημέρα.

Ποιες άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει η κατανάλωση καφέ λίγες ώρες πριν τον ύπνο;

Όπως προαναφέραμε, η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να έχει αρκετά ισχυρή επίδραση στο σώμα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση καφέ το απόγευμα μπορεί να επηρεάσει κυρίως τον ύπνο, τα επίπεδα της ενέργειάς μας αλλά και διάφορους άλλους τομείς της ζωής μας. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

Άγχος

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους. Έτσι, ένας καφές το απόγευμα μπορεί να τους δημιουργήσει άγχος ή ακόμη και τρέμουλο, καθιστώντας αδύνατο να επικεντρωθούν στην εργασία τους.

Εξάντληση

Εκτός των άλλων, η καφεΐνη έχει και ήπια διουρητική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μας προκαλέσει συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που με τη σειρά του μας αφήνει αισθητά κουρασμένους και αδύναμους.

Αύξηση των καρδιακών παλμών

Δεδομένου ότι η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα -έτσι ώστε να μας κρατά σε εγρήγορση- η κατανάλωση της λίγο πριν κοιμηθούμε δύναται να αυξήσει τους καρδιακούς μας παλμούς καθώς και το πόσο ξεκούραστοι θα νιώθουμε την επόμενη μέρα.

Νευρικότητα

Ενώ ο πρωινός καφές συνηθίζει να μας «ξυπνάει», χαρίζοντάς μας την επιθυμητή ενέργεια, η ίδια ποσότητα καφεΐνης τις απογευματινές ώρες μπορεί να μας προκαλέσει νευρικότητα -όχι και το καλύτερο για τις ώρες που θέλουμε να χαλαρώσουμε!

Πότε, όμως, πρέπει να πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας;

Παίρνοντας ως δεδομένο πως ο καθένας μας έχει διαφορετική «ευαισθησία» απέναντι στον καφέ, οι ειδικοί προτείνουν τον γενικότερο κανόνα ο τελευταίος καφές της ημέρας να καταναλώνεται περίπου 10 ώρες πριν κοιμηθούμε.

Αν ξεκινήσουμε να το τηρούμε και δούμε ότι συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον ύπνο, καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε κάποιες «καλές συνήθειες ύπνου», όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος, μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα καθώς και η αποφυγή οθονών ή διάφορων άλλων παραγόντων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ξεκούρασή μας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εκτός από την καφεΐνη, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, όπως το στρες, η στενοχώρια ή ένα ακανόνιστο πρόγραμμα, που μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αϋπνία.