Ο δρόμος για την απώλεια βάρους είναι ένας, να βρίσκεσαι σε θερμιδικό έλλειμα. Δηλαδή να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις. Και παρ’ όλο που δεν υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό σου και να σε βοηθήσουν να χάσεις περισσότερο λίπος.

Για να μπει ένα τρόφιμο στη λίστα αυτή πρέπει να πληροί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να χρειάζεται περισσότερη ώρα το σώμα σου να το χωνέψει, καθώς κατά τη διαδικασία αυτή καίει περισσότερες θερμίδες ο οργανισμός.
  • Να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς η φλεγμονή οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Να προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού, να αισθάνεσαι δηλαδή χορτάτη, αφού το έχεις καταναλώσει.

Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα τρόφιμα;

Σολομός

Ο σολομός, όπως και όλα τα λιπαρά ψάρια, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την φλεγμονή αλλά και την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Μάλιστα σύμφωνα με μια έρευνα που διήρκησε 6 εβδομάδες, οι ενήλικες οι οποίοι κατανάλωναν συμπληρώματα διατροφής από συμπυκνωμένο λάδι ψαριών, έχασαν μισό κιλό λίπους. Επίσης, κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, που είναι συνυφασμένη και την αύξηση βάρους.

Το αγαπημένο μας ψάρι, περιέχει επίσης και σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης που αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Αυγά

Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών όχι μόνο μειώνουν το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις, αλλά είναι και εξαιρετικό κομμάτι μιας διατροφής για απώλεια λίπους.

Σύμφωνα με έρευνες, τα αυγά ως μέρος του πρωινού, μειώνουν το αίσθημα πείνας και μας κάνουν να μένουμε χορτασμένοι για πολλές ώρες. Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα μιας έρευνας, η οποία εξέτασε 21 άνδρες οι οποίοι μείωσαν κατά 1.000 τις θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά για 8 εβδομάδες. Όσοι έτρωγαν για πρωινό τρία αυγά είχαν 16% μεγαλύτερη απώλεια λίπους από όσους δεν κατανάλωναν τα αυγά.

Τα αυγά αποτελούν και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και αυξάνουν τον μεταβολικό μας ρυθμό κατά 20-35% για αρκετές ώρες ύστερα από την κατανάλωση τους. Επίσης, είναι από τις τροφές που ο οργανισμός απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να τις χωνέψει.

Γιαούρτι

Από τις πρώτες μας επιλογές όταν θέλουμε να κάνουμε «διατροφή». Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καλίου και νατρίου. Όχι μόνο περιλαμβάνει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ το οποίο βοηθάει την μείωση βάρους και την καύση λίπους σε υπέρβαρα άτομα σύμφωνα με έρευνες. Αλλά μάλιστα προστατεύει και τους μύες κατά τη διαδικασία της απώλειας.

Επίσης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε προβιοτικά το γιαούρτι προστατεύει την υγεία του εντέρου, λειτουργώντας κατά της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

Τσίλι πιπεριές

Οι καυτερές αυτές πιπεριές έχουν σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα! Επίσης, περιέχουν καψαϊκίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να αισθάνεται κορεσμό, έτσι σε αποτρέπει από το να φας περισσότερο. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε 19 υγιής ενήλικες, όταν η πρόσληψη θερμίδων περιορίστηκε κατά 25%, η καψαϊκίνη βρέθηκε ότι εξουδετερώνει την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού που συνήθως συμβαίνει με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Μπορείς να προσθέσεις πιπεριές στα γεύματα σου ή ακόμα και να προσθέσεις πιπέρι καγιέν ως μπαχαρικό.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει τη δυνατότητα να μειώνει όχι μόνο την πείνα μας αλλά και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Και σαν να μην έφταναν αυτά του τα οφέλη, το κύριο του συστατικό το οξικό οξύ, έχει ανακαλυφθεί ότι αυξάνει την καύση λίπους και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά σε πολλές μελέτες σε ζώα.

Μια παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 144 υπέρβαρους άνδρες είχε επίσης θετικά αποτελέσματα. Όσοι πρόσθεσαν στο συνηθισμένο φαγητό τους 2 κ.σ. μηλόξυδο σε διάστημα 12 εβδομάδων έχασαν 1.7 κιλά.

Ελαιόλαδο

Το πιο καλό από τα καλά λιπαρά και δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα. Μπορεί να σου φαίνεται παράδοξο, καθώς περιέχει αρκετές θερμίδες, αλλά το ελαιόλαδο προάγει την παραγωγή της ορμόνης GLP-1, η οποία μας βοηθάει να παραμείνουμε χορτάτοι. Επίσης, αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό και βοηθάει στην απώλεια λίπους.

Μάλιστα σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12 γυναίκες, που βρίσκονταν μετά την κλιμακτήριο, η προσθήκη ελαιόλαδου στη διατροφή τους, τις έκανε να αυξήσουν τον αριθμό θερμίδων που καίνε μέσα στη μέρα.